Újabb blogkóstoló fordulóhoz érkeztünk, ezúttal
Fűszermánia Gabi a háziasszony aki Dina
blogját sorolta páromul.:) Sokat nézelődtem már eddig is Dinánál, így nem volt ismeretlen a blog, és a választás is viszonylag könnyű volt.
Nagyon dicsérte
Szofika almás
csigamuffinját, ezért kérdés sem volt, hogy én is elkészítem, hisz a kelt tészta a szívem csücske. Nagyon finom lett, én is csak dicsérő szavakat tudok mondani róla, minden képen ajánlom Nektek is kipróbálásra!
Amitől egy kicsit eltértem, hogy elfelejtettem vásárolni krémsajtot, így lecsöpögtettem 5 dkg tejfölt és azzal kentem meg a tésztát. Szerintem nem rontotta el, így is finom lett. :)
Dina, köszönöm ezt a finom péksüti receptet, nagyon ízlett! :) Szofika, neked köszönet az alapreceptért! :)
Gabi, neked pedig köszönöm a kisorsolt blogot és sok sikert az összefoglaló megírásához! :)
Hozzávalók a tésztához, 24 darab muffinhoz:
- 1 egész tojás + 1 tojássárga
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 4 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 darab teniszlabda nagyságú alma
- 1-2 tk citromlé
- 4 csomag vaníliás cukor
- 2 tk fahéj
- 1 tk szerecsendió
+ házi krémsajt 5 dkg tejfölből készítve
Hozzávalók a mázhoz:
- 6 ek porcukor
- almalé
Elkészítés:
Még mielőtt hozzákezdenénk a tészta dagasztásához, a tejfölt borítsuk egy összehajtott gézbe, majd csomózzuk össze, és egy fakanál nyelére akasztva egy mélyebb lábasra tesszük. Konyhapulton hagyjuk csepegni felhasználásig, ez kb. 2 óra lesz.
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Közbe előkészítjük a tölteléknek valókat. Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rácsorgatjuk a citromlevet és állni hagyjuk.
A fahéjat, szerecsendiót és cukrot elkeverjük. Ezeket ízlés szerint lehet variálni, több fűszer vagy cukor is kerülhet bele.
A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Nekem nem volt szükségem alálisztezni, nem ragadt a tésztám, de ha ragadna akkor vagy enyhén lisztezzük meg a munkafelületet, vagy olajos felületen dolgozzunk.
A tésztadarabokat, egyenként kb. 20x25 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a krémsajt felével, erre eloszlatjuk a lereszelt és jól kinyomkodott alma felét, majd ezt megszórjuk a cukros keverék felével. (Az alma levet ne öntsük el, majd szükségünk lesz rá a máznál.)
Hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit és egy éles késsel 12 darabra vágjuk.
A csigákat kiolajozott muffinformába, vagy papírkapszlikkal bélelt muffinformába (idelálisabb a szilikonos muffinkapszli) rakosgatjuk, és 15 percet pihentetjük.
Ugyanígy járunk el a másik tésztadarabbal is.
Az előmelegített sütő aljába egy lábasba vizet tesszünk, majd 160 fokon a csigákat kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
A mázhoz a porcukrot elkeverjük annyi almalével, hogy egy nehezen folyós, sűrű mázat kapjunk. Zacskóba töltjük, levágjuk a zacskó végét, majd a még forró csigák tetejére csurgatjuk.