Egyszerű, de mégis mutatós reggeli ötlet. Pontosabban, a nap bármely időszakában tökéletes választás lehet ez a lekváros-mogyorós kelt pillangó. A tölteléket természetesen kedvünk szerint variálhatjuk, bármilyen töltelékkel finom lesz. Formázása is roppant egyszerű, így minden ok megvan arra, hogy a hétvégén ti is elkészítsétek. Garantálom, hogy nem lesz panasz rá. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1,4 dl tejszín
- kb. 1,2 dl tej
- 1 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszlet héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 30 dkg teljes kirőlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1,8 dkg friss élesztő
Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3-4 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg szilvalekvár
- kb. 0,2 dl forró tej
- 7 dkg darált mogyoró
Megj.: Mivel a lekvár elég édes volt, ezért nem volt szükség édesítőre, de ti kóstoljátok meg, és ha úgy ítélitek meg, hogy jobb lenne édesebben, akkor ízlés szerint adjatok hozzá édesítőt.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
A tejszínt és 1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojássárgát, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért, és rámorzsoljuk a friss élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehezebben kezelhető lesz.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez én egy keményebb szilvalekvárt használtam, ezért fellazítottam egy kevés forró tejjel. Ezután annyi darált mogyorót adtam hozzá, hogy egy könnyen kenhető massza legyen.
A megkelt tésztát 2 egyforma részre osztjuk, és cipókat formázunk.
Ekkor egy enyhén olajozott felületen, egyenként kinyújtjuk kb. 30 x 22 cm nagyságú téglalappá, majd egyenletesen rákenjük a mogyorós lekvár felét. Ügyeljünk, hogy az egyik hosszanti felénél a szélét hagyjunk szabadon.
Hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik tésztacipóval is.
Egymásmellé helyezzük a két tekercset, úgy hogy a végek felülre kerüljenek.
Kissé összenyomjuk, majd egy éles késsel kb. 2 cm vastagságú szeleteket vágunk.
A kapott szeletek alsó részét az ujjainkkal kissé összenyomjuk, majd áthelyezzük egy sütőpapiros tepsire.
Ha megformáztuk az összes pillangót, letakarjuk egy konyharuhával, majd 15 percet pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.