2021. március 31., szerda

Boeuf (böff) saláta


Elkezdődőtt a húsvéti kalács sütés, mindenhol csak fonott kalácsot látni. Ennek ellenére én mégis egy salátát hozok ma, ami egy ötlet a húslevesben megfőtt zöldségek és hús újrahasznosítására. Ugyanis ha húsleves készül nálunk, ami ünnepkor kötelező, akkor biztos lesz boeuf (böff) saláta is, hisz másképp nem esszük meg a levesbe főtt zöldséget, és vétek lenne kidobni. 
A hozzávalók mennyisége mindig változó, annak függvényében, hogy mennyi zöldség kerül a levesbe. Én nem teszek a salátába főtt krumplit, de otthon a szüleimnél mindig kerül bele az is, gazdagítva egy kicsit a salátát. Zöld borsó nem kötelező, de mi szeretjük, ezért azt mindig teszek bele. A zellert viszont nem szeretjük, mert mindig olyan fás, nem finom a salátába. Mi csak majonézzel készítjük, de van aki egy kis tejföllel vagy joghurttal lazítja a majonézt. 
Én lentebb azt írom le, hogy mi hogy készítjük és szeretjük, és nem tudok pontos grammokat adni, mert soha nem mérem, csak darabszámra teszem a levesbe. Ti majd kedvetek szerint variáljátok.

Hozzávalók:

- 4-5 darab sárgarépa
- 3-4 darab petrezselyemgyökér
- 1 darab karalébé
- 1-2 marék roppanósra főtt zöldborsó
- 1/2 csirkemell
- 5-6 darab kisujjnyi savanyú uborka
- só, bors ízlés szerint
- kb. 3-4 ek majonéz

Megj: Ha te is házilag készítenéd el a majonézt, akkor 1 tojássárgához hozzáadunk 1 ek mustárt, elkavarjuk és lassan-lassan, vékony sugárban és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk az olajat. Addig kevergetjük és adagoljuk az olajat, amíg sűrű állagú és szép fényes lesz, és elválik az edény falától. Amikor felvesszük a fakanalat a majonéz meg kell hajoljon.

Elkészítés:

A levesből kiszedett zöldségeket és a húst szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsepegni.

Ezután a zöldségeket és a savanyú uborkát tetszés szerint apróbb kockára vágjuk. 

A húst levesszük a csontról, leszedjük a bőrt, és felaprítjuk. 

Mindent keverőtálba teszünk, sózzuk, borsozzuk és összekeverjük.

Hozzá adjuk a majonézt és alaposan össze keverjük, majd hűtőbe tesszük pár órára, hogy összeérjenek az ízek.

Önmagában vagy köretként kínáljuk sültek mellé.

2021. március 26., péntek

Nyuszi briós teljes kiőrlésű lisztből


Nem telhet el Húsvét kalács nélkül, legyen az sós vagy édes. Nálunk általában foszlós fonott kalács készül, de most gondoltam, hogy megpróbálok kis nyuszi formájú briósokat készíteni. Ez volt a próbasütés, és azt gondolom átment a vizsgán. Egy egyszerű kelt tészta, csupán egy citrom reszelt héjával ízesítve. Tésztája puha, foszlós, nagyon finom. 
Amennyiben te is egy más formájú, látványosabb kalácsot szeretnél Húsvétra, készítsd el ezt a nyuszi brióst. Annyira egyszerű a formázása, hogy még a gyerekek is eltudják készíteni, így egy kellemes családi program is lehet. 
Szerepel már a blogon egy másik nyuszi briós, azt is megnézheted itt, és amelyik jobban tetszik, azt készítsd el, akár mindkettőt. :)

Hozzávalók:

- kb. 2,9 - 3,1 dl tej
- 1 tojás
- 2 ek méz vagy ennek megfelelő édesítő
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3-4 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.

Pihentetés után, a gombócokat egyenként kb. 35-40 cm-es rúddá sodorjuk. Az egyik végéből levágunk egy kisebb darabot, ami majd a nyuszi "farka" lesz.

A kisodort rudat "U" betű alakba hajtjuk.

Egyet csavarunk a tészta két végén úgy, hogy a keletkezett csavar a tészta közepére kerüljön.

A fonat alján kialakult hurokba helyezzük a kis gombócnak formázott tésztadarabot.

A megformázott brióst átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd a többit is megformázzuk.

Ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25-30 percet pihentetjük.

Ekkor lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2021. március 17., szerda

Banános uzsonnakenyér


Gyakran készítek uzsonnára valami sütemény félét, legtöbb esetben valamilyen muffint vagy banánkenyeret. Általában próbálok gyorsan és könnyen elkészíthető süteményt választani, ami nem igényel sok időt. Ilyen ez a banános uzsonnakenyér is, ami a már megbarnult héjú és megpuhult húsú banán felhasználására is tökéletes választás lehet. Mivel a banán elég édes, így az általában süteményekhez használt cukor mennyiségét akár a felére is csökkenthetjük, és egy kicsit máris egészségesebb lesz. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg durum liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 11/2 tk őrölt fahéj
- 6 dkg pekándió vagy más dióféle
- 5 dkg étcsokoládé pasztilla
- 1 érett banán (90 g)
- 3 tojás
- 7 dkg eritrit
- 3 ek olaj
- 6 ek tej

Tetejére: - 1 banán

Elkészítés:

A liszteket egy edénybe mérjük, majd elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a sütőporral.

A pekándiót darabosra vágjuk, majd a csokit is hozzáadva elkeverjük 1 ek liszttel.

A banánt villával pépesítjük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata. Tovább keverve hozzáadjuk a pépesített banánt és az olajat.

Spatulára váltunk, és váltakozva hozzáforgatjuk a lisztes keveréket és a tejet. Végül a pekándiót és csokoládét is hozzáforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt 21 x 12 cm-es őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát, és tegyük a tetejére a hosszában félbe vágott banánt, egy kicsit belenyomkodva a tésztába.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.

2021. március 14., vasárnap

Kávés brownie karamellizált fehércsokoládé pöttyökkel


Amíg tart a csokoládé készletünk, gondoltam, készítek még egy brownie-t, de nem azt az egyszerű étcsokoládésat. Megbolondítottam egy kevés fekete kávéval, és hogy még érezhetőbb legyen a kávé íze, egy kis kávé kivonatot is tettem bele. Ja, és ha ez még nem lenne elég, a tésztájába még diót is csempésztem. Aztán amikor már a tepsibe bele volt simítva a tészta, jutott eszembe, hogy egy kevés karamellizált fehércsokoládé a tetején, milyen jól feldobná ezt a brownie-t, mind látványra, mind pedig ízben. 
Hogy mégse legyen nagy bűntudatunk, a tésztájába nem tettem cukrot, hanem eritrittel édesítettem, és fehér liszt helyett durum lisztet használtam. 
A végeredmény azt hiszem önmagáért beszél. :) 

Hozzávalók:

- 10 dkg durum liszt
- 5 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 10 dkg eritrit
- 0,5 dl erős fekete kávé
- 1 tk kávé kivonat

+ 5 dkg karamellizált fehércsokoládé pasztilla

Elkészítés:

A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a darált diót, a sót és a sütőport, és elkeverjük.

Az étcsokoládét a vajjal együtt, egy kisebb lábasba, alacsony lángon melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a lángról és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj és csoki, és szép selymes lesz. Langyosra hűtjük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. 
Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a langyos vajas csokit, a lefőzött kávét és a kávé kivonatot.

Végül, spatulára váltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egyneművé keverjük.

A masszát sütőpapírral bélelt, 18 x 22 cm nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

2021. március 11., csütörtök

Tehéntúrós sós rudak

Gyakran készül nálunk sós rúd. Könnyen elkészül, sok ízben variálhatjuk, és eléggé nehéz abba hagyni az evését, hisz bármivel is készül, nagyon finom. 
Most tehéntúró is került a tésztájába, mitől puhább, omlósabb lett. A közelgő Húsvétra vendégvárónak is jó választás lehet, már ha lesznek vendégeink, ha nem, akkor a család is örülni fog neki, akár kirándulásra is kitűnő rágcsa, de én még mártogatósok mellé is szoktam készíteni. Szinte heti rendszerességgel készül valami sós finomság, nem tudjuk megunni. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg durum liszt
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 5 dkg tehéntúró
- 1/2 cs. szárított élesztő
- kb. 1 dl natúr joghurt (11 dkg)

Megj.: Teljes kiőrlésű és durum liszt helyett, nyugodtan lehet finom lisztet is használni, csak ebben az esetben figyeljünk, mert kevesebb joghurtra lesz szükség.
A joghurt mennyisége függ a lisztek minőségétől és a tojás nagyságától. 

Tetejét lekenni: - 1 tojás

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A liszteket és a sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.

Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd hozzáadjuk a tehéntúrót, rászórjuk a szárított élesztőt, és összedolgozzuk annyi joghurttal, hogy összeálljon a tészta.

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.

Pihentetés után, a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük az enyhén felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. Óvatosan végig megyünk rajta a sodrófával, hogy a magok egy kicsit belenyomódjanak a tésztába. 

Ekkor kb. 1 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

54 darab, 1 x 8 cm nagyságú sós rudacska lett a fent megadott hozzávalókból.

2021. március 9., kedd

Kétszínű kókuszos sütemény


Ha te is szereted a kókuszos süteményeket, akkor mentsd el ezt a kétszínű kókuszos sütemény receptet, és ha majd egy gyors sütire vágynál, akkor készítsd el. Akár a mai délutáni kávé is van időd elkészíteni, olyan gyorsan megvan. Pillanatok alatt összeállítjuk, és nagyon finom
Nincs hozzáadott cukor benne, de ha te inkább cukorral készítenéd, nyugodtan cseréld le az eritritet cukorra, és a durumliszt helyett is lehet finom lisztet használni. Ha tovább szeretnéd turbózni, akkor csokimázat is készíthetsz a tetejére, biztos nem fogja elrontani. :)
Mindenképpen érdemes elkészíteni, ha egy gyorsan és könnyen elkészíthető, és finom kókuszos sütire vágynátok. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg durumliszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 tojás
- 15 dkg eritrit
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 1 ek kakaópor + 1 ek tej

Tetejére: - kb. 2 ek kókuszreszelék

Elkészítés:

A durum lisztet egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a kókuszreszeléket és citromhéjat, majd elkeverjük.

Az egész tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. 
Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, és vékony sugárba hozzáadjuk az olajat.

Egy spatulával, válatozva, több részletben hozzáforgatjuk a kókuszos-lisztes keveréket és a tejet, amíg egynemű lesz a massza.

A masszát két egyenlő részre osztjuk. Az egyikhez keverjük a kakaóport és az 1 evőkanál tejet, és simára keverjük.

Egy 24x20 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a kakaós masszát belesimítjuk. Rákanalazzuk a világos masszát és megpróbáljuk egyenletesen elsimítani. 

Rászórjuk a tetejére a kókuszreszeléket, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

2021. március 5., péntek

Lekváros-mogyorós kelt pillangó


Egyszerű, de mégis mutatós reggeli ötlet. Pontosabban, a nap bármely időszakában tökéletes választás lehet ez a lekváros-mogyorós kelt pillangó. A tölteléket természetesen kedvünk szerint variálhatjuk, bármilyen töltelékkel finom lesz. Formázása is roppant egyszerű, így minden ok megvan arra, hogy a hétvégén ti is elkészítsétek. Garantálom, hogy nem lesz panasz rá. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1,4 dl tejszín
- kb. 1,2 dl tej
- 1 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszlet héja
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 30 dkg teljes kirőlésű liszt 
- 5 dkg búzasikér
- 1,8 dkg friss élesztő

Megj: 
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk cukrot is, ebből kb. 3-4 dkg-ot, vagy eritritet, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg szilvalekvár
- kb. 0,2 dl forró tej
- 7 dkg darált mogyoró

Megj.: Mivel a lekvár elég édes volt, ezért nem volt szükség édesítőre, de ti kóstoljátok meg, és ha úgy ítélitek meg, hogy jobb lenne édesebben, akkor ízlés szerint adjatok hozzá édesítőt.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A tejszínt és 1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojássárgát, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért, és rámorzsoljuk a friss élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).

Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehezebben kezelhető lesz.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez én egy keményebb szilvalekvárt használtam, ezért fellazítottam egy kevés forró tejjel. Ezután annyi darált mogyorót adtam hozzá, hogy egy könnyen kenhető massza legyen.

A megkelt tésztát 2 egyforma részre osztjuk, és cipókat formázunk.

Ekkor egy enyhén olajozott felületen, egyenként kinyújtjuk kb. 30 x 22 cm nagyságú téglalappá, majd egyenletesen rákenjük a mogyorós lekvár felét. Ügyeljünk, hogy az egyik hosszanti felénél a szélét hagyjunk szabadon.

Hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, majd hasonlóképpen járunk el a másik tésztacipóval is.

Egymásmellé helyezzük a két tekercset, úgy hogy a végek felülre kerüljenek. 


Kissé összenyomjuk, majd egy éles késsel kb. 2 cm vastagságú szeleteket vágunk. 


A kapott szeletek alsó részét az ujjainkkal kissé összenyomjuk, majd áthelyezzük egy sütőpapiros tepsire. 

Ha megformáztuk az összes pillangót, letakarjuk egy konyharuhával, majd 15 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

2021. március 1., hétfő

Paradicsomos-túrós pogácsa


Egy hirtelen ötletből született ez a paradicsomos-túrós pogácsa. Készült ugyanis egy paradicsomszósz, amihez házi paradicsomlevet használtam, és az üvegbe maradt kb. 3 dl paradicsomlé. Pár nap után még mindig a hűtőbe árválkodott a megmaradt paradicsomlé, és félő volt, hogy megromlik. Aztán túrós pogácsát terveztünk, és amikor nyúltam a túró után, megakadt a szemem a paradicsomleves üvegen, és máris jött ő is velem. Gondoltam megpróbálom a folyadékot helyettesíteni paradicsomlével, olyan rossz nem lehet. És tényleg, nem is volt, sőt, nagyon jó lett a pogácsa. Ízesíthetjük különböző fűszerekkel is, mint az oregánó, kakukkfű, bazsalikom vagy rozmaring, kinek mi a kedvence. Gazdagíthatjuk akár egy kevés aszalt paradicsommal is. Szerintem megér egy próbát, finom lett. Nálunk biztos többször lesz visszatérő vendég.

Hozzávalók:

- 43 tk liszt
- 7 dkg búzasikér
- 6 dkg vaj
- 2 tk só
- 1 mk szárított bazsalikom
- 9 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
- kb. 2,7 dl házi paradicsomlé

Megj: A paradicsomlé mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,3 dl paradicsomlevet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt paradicsomléből.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - kb. 1-2 ek fekete szezámmag vagy egész mákszem

Elkészítés:

A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót, a bazsalikomot,  kicsit elkeverjük, majd közepében fészket alakítunk ki. Beletesszük a tehéntúrót, a tojást, rászórjuk a szárított élesztőt, és jól bedagasztjuk annyi paradicsomlével, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy paradicsomlével.)

Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ekkor a tésztát enyhén olajozott felületen téglalapra (kb. 30 x 40 cm) nyújtjuk, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 15 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!