2012. július 31., kedd

Mákos rózsa


Ezek az igen szép kis rózsácskák már aznap elkészültek amikor Illéskrisznél megláttam, annyi különbséggel, hogy én csoki helyett mákot használtam.
Nagyon finom és mutatós kalácsféleség. :)

Most sajnos nem tudtam fázisképeket készíteni, de Illéskrisznél megtekinthető az elkészítési mód.

Hozzávalók a tésztához:

- 43 dkg finom liszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 7 dkg cukor
- 1/2 kk só

Hozzávalók a töltelékhez:

- 12 dkg darált mák
- 2 ek cukor
- kb. 1 dl tej

+ 1 tojássárga lekenni

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyik tészta darabot külön-külön kb. 13 cm átmérőjű körré nyújtjuk és az egyik felére rákenünk a mákos töltelékből, amihez a mákot összekeverjük a porcukorral, majd a felforralt tejjel meglocsoljuk és öszekeverjük.
A tészta másik felét ráhajtjuk és egy késsel 3 csíkra vágjuk hosszába. A csíkokat feltekerjük majd az így kapott kis csigákat a vajjal kikent muffin sütő üregeibe rakosgatjuk.

10 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a tojássárgával.

Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a rózsákat.

2012. július 25., szerda

Dupla kókuszos keksz


A kókuszrajongóknak csak ajánlani tudom ezt a gyorsan és egyszerűen elkészíthető kekszet, ami nem utolsó sorban még finom is. :)

Hozzávalók kb. 38 darabhoz:

- 20 dkg finom liszt
- 1 kókuszos főzhető pudingpor
- 2 tk sütőpor
- 10 dkg cukor
- csipetnyi só
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 2 ek tej, ha szükséges
- 5 dkg kókusz reszelék

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálba elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást és jól összegyúrjuk.

Diónyi nagyságú golyókat formázunk belőle, sütőpapíros lemezre rakosgatjuk majd egy egyenes, széles talpú pohárral lelaposítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük.

2012. július 24., kedd

Mákos guba


A mákos guba a ronda, de finom ételek kategóriájában tartozik, ami ideális a megszáradt kifli vagy kalács újra hasznosításához.
Több féle képpen lehet variálni, turbózni, én most a legegyszerűbb változatát készítettem el.
Maradt meg egy kis kalácsunk, ami már kezdett száradni, és mivel semmit sem dobunk ki, így gondoltam, hogy legyen guba belőle.

Hozzávalók:


- 8 szelet kalács (35 dkg)
- 5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 12 dkg darált mák+5 dkg cukor



Elkészítés:

A mákot elkavarjuk a cukorral.

A kalácsot felszeleteljük, majd mindegyik szeletet kettőbe vágjuk.

A tejet a cukrokkal felmelegítjük, de csak addig amíg a cukor felolvad.

Egy közepes jénait vagy hőálló edényt kivajazunk.
A kalácsdarabkákat mártogassuk bele a cukros tejben, majd rakjuk ki velük az edény alját. Egy-két evőkanál tejjel meglocsolhatjuk még a tetejét, aszerint, hogy mennyire szeretjük szárazan vagy szaftosan a gubát.
Szórjuk meg bőven a cukros mákkal, hogy ellepje a kalács szeletek felületét, majd jöhet a következő áztatott kalácsréteg és mák. Ezt addig rétegezzük amíg elfogy a kalácsunk, a lényeg, hogy a tetejére cukros mák kerüljön.

Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

2012. július 20., péntek

Kókusszal töltött kakaós keksz


Nagy keksz-rajongók vagyunk, mindig jó ha van egy kis ropogtatni való. Sajnos az utóbbi időben ezt is elhanyagoltam a nagy melegnek köszönhetően, de most hogy elég tűrhető az időjárás próbálom pótolni. :)
A receptet itt találtam, igaz egy kicsit módosítottam, de nagyon finom lett. Kekszes dobozban jó sokáig eltartható, már ha meg nem esszük. :)


Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg finom liszt
- 1 sütőpor
- csipetnyi só
- 10 dkg cukor
- 22 dkg vaj
- 2 ek kakaópor
- 2 db tojás
- 2 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 4 dkg kókuszreszelék
- 1 tk cukor
- kb. 1 dl tejszín

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálba elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és jól összegyúrjuk. Egy nagyon jól gyurható/nyújtható masszát kapunk. Két vagy három részre osztjuk, mert így könnyebb lesz vele dolgozni.

A töltelékhez a hozzávalókat összekavarjuk. Ha túl száraznak tünik a töltelék még adunk hozzá egy kis tejszínt, vagy ha túl híg akkor még egy kis kókuszreszeléket.

Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk és kisebb (kb. 3,5-4 cm átmérőjű) köröket  szúrunk ki belőle. Egy kör közepére teszünk a kókuszos töltelékből majd egy másikkal befedjük és óvatosan összenyomkodjuk.

Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

2012. július 18., szerda

Fonott foszlós kalács



Végre már nincs olyan nagy meleg, és belehet kapcsolni a sütőt. Már nagyon vártam, hogy végre valami kalácsot készíthessek, mert eléggé hozzászoktunk, és már hiányzott, hogy szinte 3 hétig nem süthettem. A hétvégén készítettem is kalácsot, a Limaránál látott recept alapján.

Hozzávalók:

- 2,5 dl habtejszín
- 1 egész tojás
- 1 tojásfehérje
- csipet só
- 3 ek cukor
- 50 dkg finom liszt
- 2 dkg friss élesztő

Lekenni:
- 1 tojássárga+ kis viz

Elkészítés:

A hozzávalókat a kenyérsütőgép táljába mérjük, elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Amikor befejeződött a program lisztezett felületre borítjuk a tésztát és óvatosan átgyúrjuk.

Körülbelül a kétharmad részéből egy 40 cm hosszú hengert sodrunk, majd félbehajtunk és megcsavarjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük, ez lesz a kalácsunk "talpa". Ennek a közepében egy kis mélyedést készítünk, majd megkenjük a vízzel elkavart tojássárgával.

A megmaradt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket külön-külön kb. 20 cm hosszú rudacskává sodorjuk, megfonjuk és a mélyedésbe helyezzük.











Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután lekenjük a megmaradt tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 alatt megsüssük.


2012. július 16., hétfő

Rigó Jancsi


Az az igazság, hogy én nem nagyon kedvelem a krémes sütiket, főleg az ilyen nagyon krémeseket, így elég ritkán készítek. De viszont a férjemnek ezek a kedvencei és már elég rég mondogatta, hogy kéne készítsek valami naaaagyon krémes sütit, mert ő úgy kívánja, de nem a boltit hanem a házit. Kezdtem is keresgélni a netten, de semmi nem fogott meg addig amíg meg nem láttam Tücsökbogárnál a Rigó Jancsit. Mivel csak ketten vagyunk, és féltem nehogy túl sok legyen egy egész adag, így csökkentettem egy kicsit az adagot, amiből 6 darab lett. Most így utólag be kell valljam, hogy nagyot tévedtem, nyugodtan készíthettem volna egy teljes adagot, akár duplát is, mert nagyon-nagyon finom volt, és hamar elfogyott.

Én azt fogom leírni, hogy én hogyan készítettem, de aki teljes adagot szeretne az nézze meg TücsökBogárnál.

Hozzávalók a pikótához:

- 2 tojás
- 4 dkg cukor
- 4 dkg liszt
- 1,5 dkg kakaópor

Hozzávalók a krémhez:


- 2,5 dl habtejszín (Hulala)
- 10 dkg étcsokoládé

Hozzávalók a csokimázhoz:


- 5 dkg étcsokoládé
- 1 ek étolaj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat egyesével hozzáadjuk, miközben továbbra kavarjuk. A kakaóval elkavart lisztet nagyon óvatosan beleforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük és elsimítjuk.

180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

Kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és két egyforma részre vágjuk a piskótalapot, majd az egyiket újabb egyenlő 6 piskótadarabra (ez lesz a teteje).

Elkészítjük a krémet, amihez a már jól lehűtött tejszínből (15 percig fagyasztóba vagy 30 percig hűtőbe) kemény habot verünk.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd visszahűtjük egy kicsit és apránként a tejszínhez adagoljuk.

Ezután az egybe maradt piskóta lapra rakjuk a habot és elsimítjuk, majd hűtőbe tesszük. Nekem egy kicsit több krém lett, de a férjem azt mondta, hogy az egészet használjam fel így egy picit magasabb lett a tészta.

A felszeletelt piskóta darabokat bevonjuk a vízgőz fölött felolvasztott és az olajjal elkevert csokoládéval.
Megvárjuk amíg megdermed rajta a csokoládé, a krém tetejére rakosgatjuk, végül felszeleteljük a sütit.

Nagyon finom lett, még nekem is ízlett, és nagyon egyszerű az elkészítése. :)
Köszönjük TücsökBogár! :)

2012. július 11., szerda

Levendulás keksz


Már elég rég szerettem volna kipróbálni valami levendulás finomságot, eddig még soha nem ettem. Amikor utoljára otthon voltunk anyósoméknál, sikerült beszereznem egy jó csokor szárított levendulavirágot, és már tudtam is, hogy kekszbe fogom kipróbálni.
Nem csalódtam, nagyon ízlett mindkettőnknek s most már azon gondolkodom, hogy mi legyen a következő levendulás süti. :)

Hozzávalók kb. 28 darabhoz:


- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor+1 vaníliás cukor
- csipet só
- 2 tk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 egész tojás
- 2 tk szárított levendulavirág

Elkészítés:


A száraz hozzávalókat egy tálba elkeverjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ezután hozzáadjuk a tojást és jól összegyűrjük.

Diónyi nagyságú golyókat formázunk belőle, majd a két tenyerünk közt laposra préseljük.

Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük.

2012. július 9., hétfő

Fagylaltos nektarin turmix



 Hozzávalók 2 adaghoz:

- 3 darab nektarin
- kb. 1/2 citrom leve (jó ha megkóstoljuk, majd ízlés szerint adagoljuk a citrom levét)
- 3 ek. meggy fagylalt
- 3 ek. tejszínes fagylalt
- 2,5 dl tej

Elkészítés:

A nektarinokat megmossuk és egészben héjastul forró vízbe merítjük 1-2 percre, majd kivesszük és hűlni hagyjuk.
Ezután lehámozzuk, felkockázzuk és egy kis citromlével összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a fagyikat, majd újra összeturmixoljuk amíg homogéné válik. Felöntjük a tejjel, elkavarjuk, poharakba öntjük és máris fogyaszthatjuk.

2012. július 3., kedd

Meggyes lepény


Ezt a lepényt már régebben elkészítettem, amikor még nem volt ilyen forróság. Limara cseresznyés lepénye akart lenni, csak amikor "takarítottam" a mélyhűtőbe találtam még egy csomag meggyet s inkább azt használtam fel. Így is nagyon finom lett, igaz a meggy egy kicsit savanyúbb volt így egy picit több cukrot kellett használjak, de a végeredmény nagyon finom volt.

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 dl viz
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 3 ek olaj

A tetejére:

- 50 dkg meggy
- 3 ek olívaolaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kk őrölt rozmaring
- 3-4 ek cukor

Elkészítés:

A kenyérsütőgép táljába mérjük az összes hozzávalót majd a dagasztó/kelesztő programmal összeállítjuk a tésztát és duplájára kelesztjük.

Ez idő alatt kimagozzuk a meggyet. Nekem volt még egy csomag fagyasztott meggyem, ezt használtam fel, amit este kivettem a fagyasztóból, szűrőbe tettem és felfogtam a levét (majd felhasználom valamihez a levet is).
Az olívaolajhoz hozzáadtam a reszelt citromhéjat.

Amikor lejárt a program, enyhén lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Sütőpapírral kibélelt lapos tepsire borítjuk a tésztát, az ujjunkkal mélyedéseket nyomkodunk bele és meglocsoljuk a citromos olívaolajjal. Megszórjuk az őrölt rozmaringgal.











Rászórjuk a meggyet és meghintjük a cukorral, majd 15 percet pihentetjük.

Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt finom ropogósra sütjük.