Nagyon finom és mutatós kalácsféleség. :)
Most sajnos nem tudtam fázisképeket készíteni, de Illéskrisznél megtekinthető az elkészítési mód.
Hozzávalók a tésztához:
- 43 dkg finom liszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 7 dkg cukor
- 1/2 kk só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 12 dkg darált mák
- 2 ek cukor
- kb. 1 dl tej
+ 1 tojássárga lekenni
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyik tészta darabot külön-külön kb. 13 cm átmérőjű körré nyújtjuk és az egyik felére rákenünk a mákos töltelékből, amihez a mákot összekeverjük a porcukorral, majd a felforralt tejjel meglocsoljuk és öszekeverjük.
A tészta másik felét ráhajtjuk és egy késsel 3 csíkra vágjuk hosszába. A csíkokat feltekerjük majd az így kapott kis csigákat a vajjal kikent muffin sütő üregeibe rakosgatjuk.
10 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a tojássárgával.
Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a rózsákat.