2020. augusztus 21., péntek

Mennyei diótorta (gluténmentes)


Évekkel ezelőtt láttam Teller-Cake Zsuzsinál ezt a mennyei diótortát, és annyira guszta volt, hogy nyomba elmentettem a receptet. Még akkor elkészült, de valahogy megfeledkeztem róla és elmaradt a közzététele. A múlt héten találtam rá a képre és a receptre vonatkozó jegyzeteimre, így muszáj közzé tennem. Nagyon finom sütemény, aki nem számolja a kalóriákat és szereti a diós sütiket, annak bátran ajánlom. Liszt nincs benne, teljesen gluténmentes sütemény, ezért olyanok is fogyaszthatják akik gluténérzékenyek.
Mivel én mindig megkínlódok, amikor egy tortalapot kettőbe, netán még több lappba kell vágni, ezért két lapot sütöttem, megkönnyítve a dolgom. A receptben is így adom meg a hozzávalókat, de zárójelbe azért odaírom az eredeti receptben szereplő menyiségeket, ha egybe szeretnétek elkészíteni.

Hozzávalók a tésztához:

- 2 x 3 tojásfehérje (5 db)
- 2 csepp frissen facsart citromlé
- 2 x 7 dkg (barna)cukor (12 dkg)
- 2 x 13 dkg darált dió (25 dkg)

Hozzávalók a krémhez:

- 6 tojássárága (5 db)
- 4 dkg cukor (4 dkg)
- 6 dkg fehér csokoládé pasztilla vagy apróra vágott csokoládé (5 dkg)
- 2 dkg vanília puding vagy étkezési keményítő (1 ek)
- 20 dkg vaj!
- 1,6 dl tejszín (1,5 dl)

Hozzávalók a grillázshoz:

- 20 dkg cukor
- 5 dkg dió

Elkészítés:

A piskótához a fehérjét egy csipet sóval és a citromlével félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A darált diót egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tészta masszát. Óvatosan, a konyhapulthoz ütögetjük párszor, hogy egyenletesen elterüljön.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
(Ez a sütési idő a 3 tojásos piskótára érvényes és csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Amennyiben az 5 tojásos piskótát sütnéd, a sütési idő nőni fog, és kb. 30 perce lesz szükség.)

A sütőből kivéve, pár percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a forma karimáját, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.
A kihűlt piskóta lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.

A krémhez a cukrot és a keményítőt (pudingport) egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és elkavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejszínt és csomómentesre kavarjuk.  Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.
Megj. A tál alja NE érjen a vízbe és legyünk türelmesek, mert eltart egy darabig amíg besűrűsödik (kb. 10-15 perc).

A gőzfürdőről levett sűrű krémbe tesszük a csokoládé pasztillákat vagy az apróra tördelt csokit, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. A kikavart krémet hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg.

A grillázshoz a kristálycukrot egy száraz serpenyőbe szórjuk, majd karamellízáljuk. Amikor már teljesen megolvadt és szép barna lett a színe beledobáljuk az egész, megtisztított diószemeket, gyorsan összekavarjuk, hogy a karamellízált cukor minél több diószemet érjen, majd egy olajjal megkent sütőlapra vagy sütőpapírra simítjuk, és teljesen kihűtjük. Ezután egy késes aprítóba téve összezúzzuk, de akár húsklopfolóval is összeapríthatjuk.

Az egyik piskótalapot egy tálra helyezzük, majd rákenjük a krém felét, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tortalapot. Kissé lenyomkodjuk, majd rákenjük a megmaradt krémet. Tetejét szórjuk meg a grillázs felével és tegyük hőtőbe. Az ideális az lenne, ha egész éjszakára hűtőbe hagynánk, de legalább 3-4 órára.

Tálaláskor a tetejét szórjuk meg jó bőven grillázzsal. :)

2020. augusztus 7., péntek

Pekándiós banánkenyér


Párszor említettem már, hogy nálunk csak a férjem szereti a banánt, ezért előfordul, hogy túlérik pár darab, főleg ebben az időszakban, amikor sok másféle idénygyümölcs is kapható. Most is így történt, s hogy ne kelljen kidobni azt az egy darab megbarnult banánt, süteménybe került és készült ez a pekándiós banánkenyér. Egyszerű és gyors süti, a banántól jó szaftos, pekándióval és csokival gazdagítva.

Hozzávalók:

- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 4 dkg búzasikér
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 mk őrölt fahéj
- 3 tojás
- 8 dkg eritrit
- 1 érett banán (11 dkg tisztán mérve)
- 3 ek olaj
- 0,4 dl tej
- 6 dkg pekándió
- 5 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé

Tetejére: - pár darab pekándió

Elkészítés:

A pekándiót darabosra vágjuk, majd a csokit is hozzáadva elkeverjük 1 ek liszttel.

A banánt villával pépesítjük.

A lisztet és a búzasikért egy edénybe mérjük, majd elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a sütőporral.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata. Tovább keverve hozzáadjuk a pépesített banánt és az olajat.

Spatulára váltunk, és váltakozva hozzáforgatjuk a lisztes keveréket és a tejet. Végül a diót és csokoládét is hozzáforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt 21 x 12 cm-es őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát, tetejét kirakjuk pekándióval egy kicsit belenyomkodva a tésztába.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.

2020. augusztus 3., hétfő

Sült paprika krémleves palacsintametélttel


Üresítem a fagyasztót, hogy legyen hely a frissen eltett dolgoknak, és találtam még két zacskó sült paprikát. Kivettem azzal a gondolattal, hogy majd lesz belőle sült paprika saláta. Amíg olvadt, teljesen átalakult a menü, így készült belőle egy finom sült paprika krémleves. Hogy egy kicsit változzon, levesbetétként palacsintametéltet készítettem ... ha már úgyis belejöttem a palacsintasütésbe. :) Mi langyosan fogyasztottuk, de akár melegen vagy hidegen, tökéletes nyári leves lehet.
Ha már levan sütve a paprika, csupán pár perc a leves elkészítése, így a nyári melegekben kitűnő választás lehet.

Hozzávalók a leveshez:

- 80 dkg sült kápia paprika (kb. 10 db)
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 1 l zöldségalaplé vagy víz
- 11/2 só
- bors ízlés szerint
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk méz

Elkészítése:

Amennyiben fagyasztott sült paprikát használunk, akkor teljesen kiolvasztjuk, majd a csumákat és magokat eltávolítjuk, és felvágjuk.

Ha friss kápia paprikát használunk, akkor előbb megmossuk és szárazra töröljük, majd sütőlapon vagy a sütőben megsütjük. Ha jól megsült, megsózzuk, letakarjuk és félretesszük 10-15 percre, így sokkal könnyebben lehet majd lehúzni a héját.
Ha már annyira meghűlt, hogy megtudjuk fogni, akkor a vizes kagyló fölött a száránál megfogjuk a paprikát és meghámozzuk. Közben a vízsugár alá lógatjuk, így sokkal könnyebben és jobban megtudjuk tisztítani az égett héjtól.

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk. Nem kell nagyon apróra vágni vagy szép egyformára, mert a végén úgy is leturmixoljuk.

A felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már üveges lett, akkor rádobjuk a fokhagymát is, és párszor átkavarjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt sült paprikát, majd sóval, borssal és a többi fűszerőrleménnyel fűszerezzük. Felöntjük a zöldségalaplével, hozzáadjuk a mézet és összeforraljuk.

Ezután levesszük a lángról, majd botmixerrel pépesítjük.

Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.

Hozzávalók a palacsintametélthez:

- 10 dkg zabliszt
- 1 csapott tk só
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 0,5 dl szódaviz
- 1 ek olíva olaj
- 1 tk apróra vágott petrezselyemzöld

Megj: 
- Zabliszt helyett durum lisztet, de akár finom lisztet is használhatunk. 

Elkészítése:

A friss petrezselyemzöldet megmossuk, majd apróra vágjuk.

A tejet a tojásokkal és az olajjal együtt egyneművé keverjük.

A zablisztet egy magasabb falú edénybe szórjuk a sóval együtt. Fokozatosan hozzáadjuk a tojásos tejet, és egy kézi habverő segítségével csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a szódavízzel egyneművé keverjük. 15 percet pihentetjük.

Minden palacsinta megsütése előtt kevés olajjal megkenjük a serpenyőt, majd egy merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy körkörös mozdulattal egyenletesen eloszlatjuk benne a masszát. Megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.
Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra (9 db 20 cm-es palacsinta lett).

Feltekerjük őket, és csíkokra vágjuk.


Pár megjegyzés a palacsinta sütéshez:

1. Minden palacsinta sütése előtt, keverjük fel a tésztamasszát a merőkanállal.
2. Ha sűrűsödne a palacsinta massza, adjunk hozzá még 1 ek szódavizet.
3. Amikor a palacsinta széle kezd elválni a serpenyő falától, és már aranybarna a színe, a teteje is egy kicsit szilárdabb, akkor egy szilikon spatulával óvatosan körbe alányúlunk kb. 1-2 centire, és ha már tudjuk mozgatni a palacsintát, nincs leragadva, akkor megfordítjuk.
4. Az első kisült palacsintát kóstoljuk meg, és amennyiben sótlannak véljük, adjuk hozzá még egy kevés sót. Keverjük össze, majd süssük ki a többi palacsintát is.

A levest melegen, de akár hidegen is fogyaszthatjuk.  Palacsintametéltet kínálunk mellé, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva.


Ha kipróbálnál több sült paprikával készült ételt is, alább találsz pár ötletet. Az étel nevére kattintva olvashatod a receptet.

- Sült paprikás csicseriborsókrém
- Sült paprikás karfiolfasírt
- Sült paprikás galuska paradicsomos csirke combbal

2020. augusztus 1., szombat

Krémes zabkása cseresznyeszósszal



Sok zabkását fogyasztunk, már sok ízesítésben próbáltuk, és most a nagy meleg beálltával, gondoltam, elkészítem pohár desszertként is. Könnyen összeállítható sütés nélküli édesség, és jól behűtve, nagyon jól tud esni a nagy hőségben, jó frissítő hatású. Egy egyszerű zabkása, de hogy másként van tálalva, egy kicsit különlegesebb lesz. Cseresznye helyett bármilyen más idénygyümölcsből elkészíthető a szósz.

Hozzávalók a zabkásához:

- 12 dkg zabpehely
- 1 csipet só
- 1 dl víz
- 3,2 dl tej
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- 1/2 vanília kikapart magvai, vagy 1 mk vanília paszta, vagy 1 tk vaníliás cukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojássárga

Megj.: A zabkását lehet még ízesíteni őrölt fahéjjal vagy mézeskalács fűszerkeverékkel, akár egy kevés kakaóval vagy csokoládéval. 

Hozzávalók a cseresznyeszószhoz:

- 30 dkg cseresznye
- 0,5 dl víz
- 1 ek frissen facsart citrom leve
- 1 ek vaníliás puding vagy étkezési keményítő
- szükség esetén édesítő (méz, cukor, eritrit) - én nem tettem bele

Megj: Túl édes volt nekünk a cseresznye, ezért adtam hozzá a citromlevet és édesítőt egyáltalán. Kóstoljátok meg, és kedvetek szerint ízesítsétek ti is.

Elkészítés:

A zabpelyhet egy lábasba mérjük, majd rászórjuk a sót. Ráöntjük a vizet és tejet, és elkeverjük. Hozzáadjuk a mézet, a citromhéjat és a vanília kikapart magvait, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre megfőzzük. Ha szükséges, még adunk hozzá folyadékot. Ezután hozzáadjuk a tojássárgát és alaposan elkeverjük.

Kissé kihűtjük, majd desszertes poharakba adagoljuk.

A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, majd egy lábasba tesszük a vízzel együtt, és lassú tűzőn kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a lángról, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a citromlevet és a keményítőt, szükség esetén az édesítőt is. Csomómentesre keverjük, majd besűrítjük a szószt.

Az elkészült cseresznyeszószt ráöntjük a langyos zabpehelyre. Letakarjuk, majd tálalásig jól behűtjük.

Tálalás előtt kedvünk szerint díszítjük. A mi esetünkben, durvára vágott pisztáciával.