2024. március 25., hétfő

Sós mázas perec

Van nekem egy sós rágcsákat kedvelő férjem, kinek nem lehet eleget készíteni az ilyen sós nassolni valókból. Ha eltelik egy hét, s nem készült valamilyen sósság, már jön a reklamáció, hogy milyen rég nem volt sós süti, pedig milyen jó lenne. Legutóbb valami nagyon sósra vágyott, így gondoltam, hogy a retro sós perechez hasonlóan, ezekre a kis perecekre is csurgatok sós mázat, így biztos elég sós lesz. Nem tévedtem, kiválóan vizsgázott ez a sós mázas perec, maximális volt az elégedettség. :)
A közelgő Húsvétra is jó választás lehet a sok édes sütemény mellé, de akár egy kirándulásra is magunkkal vihetjük, nagyon finom.

Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 12 dkg vaj
- 1/2 cs instans élesztő
- 1 tojássárga
- 3-4 ek tejföl

Megj.: - a teljes kiőrlésű lisztet nyugodtan lehet helyettesíteni finomliszttel, 
- a tejföl mennyisége függ a liszt(ek) minőségétől.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Hozzávalók a sós mázhoz:

- 1 tk só
- 2 csapott ek liszt
- kb. 0,2-0,3 dl víz

Elkészítés:

A kétféle lisztet és a sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojássárgát is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formázható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Egy tiszta konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük, majd lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, végül lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.


Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 - 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sós mázhoz a lisztet a sóval elvegyítjük, és elkeverjük annyi vízzel, hogy egy nem túl híg, de még folyós, sűrű palacsintatészta állagot kapjunk.

Amikor a perecek már színt kaptak, kivesszük a sütőből, rácsorgatjuk a sós-lisztes öntetet, és visszatesszük a sütőbe még kb. 2-3 percre.

2024. március 20., szerda

Márványos meggyes sütemény

Elkezdtem kiüresíteni a fagyasztót, hogy mire újra megjelennek a friss idénygyümölcsök, legyen hely hova elraktározni őket majd a téli időszakra. Elsőként egy csomag kimagozott meggyet vettem ki, azzal a gondolattal, hogy majd készítek belőle egy gyors meggyes piskótát. Amíg olvadozott, jött az ötlet, hogy a tészta egy részében tegyek kakaót, és legyen inkább egy szép márványos meggyes sütemény. Az elkészítése roppant egyszerű, csak arra kell ügyeljünk, hogy amikor a kakaós masszát rákanalazzuk a világos masszára, és elkezdjük a márványos mintázatot kialakítani, csak óvatosan és ne keverjük túl sokáig, mert akkor teljesen elkeveredik, és nem lesz szép márványos. Mélyhűtött meggy helyett, nyugodtan lehet meggybefőttet is használni, vagy ha majd eljön az ideje, friss meggyel is finom lesz. :)

Hozzávalók:

- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 dl olaj
- 1 dl natúr joghurt
- 0,5 dl tej + 2 ek
- 30 dkg finomliszt
- 1 cs. sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor

+ 20 dkg kimagozott meggy + 1 ek liszt

Elkészítés:

Az egész tojásokat a kétféle cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz. Tovább keverve, de kisebb fokozaton, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat, a joghurtot majd a tejet is.
Ezután több részletben hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és egyneművé keverjük.

A massza 2/3 részét sütőpapírral bélelt, 24x29 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

A maradék masszához hozzáadjuk a kakaóport és a 2 evőkanál tejet, majd egyneművé keverjük. Egy kanál segítségével pöttyöket teszünk a kakaós masszából a világos tészta tetejére, majd egy kés vagy fogpiszkáló segítségével nyolcasokat írunk a masszában, kialakítva a márványos mintát.

Kirakjuk a tetejét a lisztben megforgatott meggyel, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

Kihűtjük, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.

2024. március 13., szerda

Almás-vaníliakrémes sütemény


Fejben már a Húsvéti menüt tervezem, de addig is volt egy születésnap a családban, melyet hozzá illően meg kellett ünnepelni. Az idén nem torta volt a kérés, hanem egy egyszerű almás sütemény, csokival a tetején. Hogy egy kicsit mégis ünnepibb legyen, gondoltam, hogy készítek egy almás-vaníliakrémes süteményt, és a tetejét porcukor helyett csokimázzal vonom be.  "Ennél jobbat nem is készíthettél volna!", volt a reakció a süti kóstolása után, úgy hogy, teljes volt a boldogság. :) 
Egyszerű és mindenki által elérhető hozzávalókból készült ez a finom és mutatós süti. Az alma savanykás pikáns íze és a fahéj finom illata jól ellensúlyozza a vanília édességét. A csokimáz már csak megkoronázza ezt a finom ízélményt. A lágy, selymes krém pedig még ellenállhatatlanabbá teszi ezt a sütit. 
Én még a Húsvéti asztalon is el tudom képzelni ezt a süteményt. Egy kicsit más mint a már megszokott krémes sütik, viszont nagyon finom, és biztos, hogy ízlene a családnak és a locsolóknak egyaránt. :)

Hozzávalók a lapokhoz:

- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj
- 1 cs. vaníliás cukor
- 4 dkg porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 tojás
- 4-5 ek tejföl, vagy amennyit felvesz

Megj.: - A tejföl mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. 

Hozzávalók az almás töltelékhez:

- 1,2 kg alma (pucolatlanul mérve)
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 3 ek cukor, vagy ízlés szerint
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 3 ek zabpehelyliszt vagy búzadara

Megj.: Kóstoljuk meg a tölteléket, és szájízünk szerint adjunk hozzá több vagy kevesebb cukrot, illetve citromlevet.

Hozzávalók a vaníliás krémhez:

- 2 cs. főzhető vaníliás pudingpor
- 5,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor

Hozzávalók a csokimázhoz:

- 18 dkg étcsokoládé
- 1 ek méz
- 10 dkg cukrozatlan tejszín

Elkészítés:

Az almás töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Rászórjuk a cukrot és lassú tűznél puhára pároljuk, majd besűrítjük a zabpehelyliszttel. Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.

A vaníliás krémhez a pudingport és a cukrot egy nagyobb lábasba tesszük, majd kevés tej hozzáadásával csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
Ezután a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd több részletbe hozzá adjuk a teljesen kihűlt pudingot,  és egyneművé keverjük.

A tésztához a lisztet és a sót egy edénybe szitáljuk és a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a kétféle cukrot és a sütőport, majd hozzáadjuk az egész tojást, és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és könnyen formázható legyen. Három egyenlő részre osztjuk, kis gombócokat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.
Ekkor a tésztákat egyenként, lisztezett felületen kb. 28x32 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd átemeljük egy lisztezett  tepsi hátára. Villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Figyeljük, mert hamar megsül, és könnyen megéghetnek a lapok. Ha a szélei kezdenek barnulni, akkor már kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! 

Megj.: Én a tepsi hátát nem lisztezem, hanem egy sütőpapírt teszek rá, és arra helyezem a kinyújtott tésztát, és sütöm meg. Így könnyebben tudom mozgatni, csúsztatni a lapokat, anélkül, hogy eltörnének.

Ha a lapok is kihűltek, és a töltelékek is elkészültek, akkor összeállítjuk a tésztát.

Egy magasabb falú tepsibe helyezzük a legkevésbbé sikerült lapot, majd erre ráhalmozzuk és egyenletesen elkenjük az almás tölteléket. Erre ráhelyezzük a következő lapot, majd ráhalmozzuk a vaníliás tölteléket és egyletesen elsimítjuk. Befedjük a harmadik lappal, és legalább egy éjszakát hűtőbe pihentetjük.

A csokoládé mázhoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a mézet is, és egyneművé keverjük. A csokimázat a sütemény tetejére csurgatjuk, és egy spatulával elsimítjuk.

Ha megdermedt a máz, forró vízbe mártott és papírtörlővel leitatott késsel tetszőleges szeletekre vágva kínáljuk.