2019. május 17., péntek

Hajdinás kuglóf teljes kiőrlésű lisztből



Továbbra is a férjem nagy kedvence a hajdinaliszt , és valahányszor megkérdem, hogy mit készítsek hétvégére, a válasza "valamit hajdinalisztből". Az elmúlt hétvégén ebből a "valamit hajdinalisztből" sült ki ez a hajdinás kuglóf. Megpróbáltam egészségesebb hozzávalókból készíteni ezt a kuglófot, ezért teljes kiőrlésű lisztet használtam, és hozzáadott cukrot nem tettem bele. A tésztájába került egy kevés dió és füge is, de ezek akár elhagyhatóak, vagy más diófélét, aszalt gyümölcsöt, csokit is tehetünk bele.
A férjemnek nagyon ízlett (persze nekem is), ezért merem bátran ajánlani nektek is kipróbálásra. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 5 dkg hajdinaliszt
- 18 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 3 dkg búzasikér
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 12 dkg eritrit (vagy 10 dkg cukor)
- 3 tojás
- 1,5 dl tej
- 0,8 dl (oliva)olaj
- 3 db aszalt füge (5 dkg)
- 4 dkg durvára darabolt dió

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 4 dkg étcsokoládé
- 0,4 dl tejszín
- (szükség esetén 1 tk méz)

Díszíteni: - durvára darabolt dió

Elkészítés:

A liszteket, a búzasikért, a sót és a sütőport egy tálba szórjuk és elvegyítjük.

A fügét felkockázzuk, a diót feldaraboljuk.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik.  Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixer sebességét, és tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a tejet is. Több részletbe a lisztes keveréket is hozzáadjuk, majd az olajjal együtt egyneművé keverjük.
Spatulára váltunk és belekeverjük a fügét és diót is.

A kuglóf formát kikenjük vékonyan olajjal és megszórjuk liszttel, majd a tészta masszát belesimítjuk.

Óvatosan az asztalhoz ütögetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve 5 percet a formába hagyjuk, majd a formát óvatosan megütögetve tálra borítjuk és teljesen kihűtjük.

A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd a csokoládéra öntjük, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.
Pár percig hűtjük, hogy ne legyen túl folyós, majd ráöntjük a kihűlt sütemény tetejére, és megszórjuk kevés darabos dióval.

Akár azonnal is fogyasztható, de előnyösebb megvárni amíg megdermed a ganache, mert akkor szebbek a szeletek (nem maszatolódnak össze csokival).