Nagyon rég a listámon volt ez a finomság, csak idővel elfelejtődött, majd amikor újra megláttam Aledánál, nem halasztottam tovább. Nem is kerestem meg az általam elmentett receptet, mert tudtam, hogy nem fogok csalódni az Aleda által megadott receptben, így semmit nem változtattam rajta. :)
Nagyon finom lett. Aki szereti a fahéjas dolgokat, feltétlenül próbálja ki, nem fog csalódni. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tk faháj
+ forma kikenéséhez: - 4 dkg vaj
- 5 dkg cukor
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)
A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ez idő alatt a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a vajat megolvasztjuk.
A kuglófformát kikenjük egy ecsettel olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk cukorral.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Mindegyik tészta darabkát rúddá sodorjuk és 14-be vágjuk, így összesen 56 tésztadarabkát kapunk.
Ezeket golyókká formázzuk, belemártjuk az olvasztott vajba majd a fahéjas cukorba hempergetjük, és a kuglófformába rakosgatjuk.
30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük.
Sütés után tányérra borítjuk.