2012. november 29., csütörtök

Majomkenyér (Monkey bread)




Nagyon rég a listámon volt ez a finomság, csak idővel elfelejtődött, majd amikor újra megláttam Aledánál, nem halasztottam tovább. Nem is kerestem meg az általam elmentett receptet, mert tudtam, hogy nem fogok csalódni az Aleda által megadott receptben, így semmit nem változtattam rajta. :)

Nagyon finom lett. Aki szereti a fahéjas dolgokat, feltétlenül próbálja ki, nem fog csalódni. :)

Hozzávalók a tésztához:


- 40 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg cukor
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só

Hozzávalók a hempergetéshez:

- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tk faháj

+ forma kikenéséhez: - 4 dkg vaj
                                - 5 dkg cukor

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)

A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Ez idő alatt a cukrot összekeverjük a fahéjjal és a vajat megolvasztjuk.

A kuglófformát kikenjük egy ecsettel olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk cukorral.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és négy részre osztjuk. Mindegyik tészta darabkát rúddá sodorjuk és 14-be vágjuk, így összesen 56 tésztadarabkát kapunk.


Ezeket golyókká formázzuk, belemártjuk az olvasztott vajba majd a fahéjas cukorba hempergetjük, és a kuglófformába rakosgatjuk.


30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 30 perc alatt megsütjük.

Sütés után tányérra borítjuk.


2012. november 26., hétfő

Rákóczi túrós lepény


Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a krémhez:

- 60 dkg tehéntúró
- 2 tojássárga
- 1 cs vanília cukor
- 10 dkg porcukor
- 2 ek búzadara

Hozzávalók a habhoz:

- 3 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor

+ házi baracklekvár (nálam 18 dkg)

Elkészítés:

A cukorral elkevert lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt omlós tésztát gyúrunk belőle. Cipóvá formázzuk és 1 órára hűtőbe tesszük.

Ezután sütőpapírra helyezzük a cipót és tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 1 cm vastagságú legyen), majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsire.
A tésztát villával megszurkáljuk és 180 fokon 10 percig elősütjük. (vigyázzunk, hogy ne piruljon meg!)

Amíg elősül a tésztánk, elkészítjük a krémet, amihez a túrót elkeverjük a porcukorral, tojássárgákkal és a végén a búzadarát is hozzáadjuk.

A tésztát kivesszük a sütőből és egyenletesen rásimítjuk a túrós krémet, majd alacsonyabb hőfokon (kb. 150 fokon) tovább süssük még kb. 20-25 percig. Addig hagyjuk, amíg a túrókrém teteje megkeményedik egy kicsit.

Közben félig kemény habot verünk a fehérjékből, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is, tovább verve a habot, amíg nagyon kemény lesz.

Miután kivettük a tésztát a sütőből, vékonyan megkenjük baracklekvárral a túrókrém tetejét, majd habzsákba töltjük a kemény tojáshabot és a tészta tetejét berácsozzuk vele. Visszatesszük száradni még kb. 10-15 percre 130 fokos sütőben.

Ezután a megsült süti rácsközeit egy kiskanállal, óvatosan baracklekvárral töltjük ki.

Meleg vízbe mártott késsel kockára vágva tálaljuk.


2012. november 23., péntek

Sós perec


Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 tk só
- 1,5 őrölt kömény
- 1 csapott ek cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő

Lekenni: - 1 tojássárga+ 1 ek tej

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.

A liszttel elkeverjük a sót és a köményt, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk.
Nem kell pihentetni, hanem kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, majd a perecformával kiszúrjuk a pereceket.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojással, esetleg megszórjuk sajttal vagy magokkal. (nálam ez most elmaradt)

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.


2012. november 21., szerda

Döbleces (sütőtökös) kalácstorta




Amikor megláttam Aledánál ezt a kalácsot teljesen beleszerettem, nagyon megtetszett mind a formája, mind pedig a döbleces töltelék. Nem is vártam sokat az elkészítésével, hétvégén el is készült, és hát mit mondjak.....nagy sikere volt. :) Nagyon finom, aromás kalács, aki szereti a sütőtököt mindenképpen próbálja ki, nem fog csalódni. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
-  3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 10 dkg döblecpüré (sütőtök)
- 5 dkg barna cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- fél narancs reszelt héja
- csipetnyi só


Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg döblecpüré
- 10 dkg barna cukor
- 5 dkg vaj
- 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Először elkészítjük a döblecpürét, amihez kb. 40 dkg döblec (sütőtök) héját levágjuk, kockára vágjuk és vízben kb. 10-15 perc alatt megfőzzük. Ezután leszűrjük majd leturmixoljuk, vagy villával összetörjük, és hűlni hagyjuk.
Ebből az adagból lesz kb. 20 dkg püré, aminek felét majd beletesszük a tésztába, a másik fele pedig lesz a töltelék.

1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)

A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük az egész tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Míg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket, amihez a  vajat kikavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a döblecpürét és a fahéjat.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kb. 25x15 nagyságú téglalapokká nyújtjuk, megkenjünk a döbleces vajjal, majd kettőt-kettőt egymásra teszünk és felcsavarjuk, így kapunk 4 rúdtekercset.
Mindegyik tekercset 6 részre vágjuk, a széleit egyenesen és a középső darabokat trapéz formára.

Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral vagy vékonyan megkenjük vajjal és megszórjuk liszttel.

A rúdtekercsek szélső, egyenesen levágott részeit a tortaforma közepébe helyezzük, a trapéz darabokat pedig körbe a szélére.

20 percig újra pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Sajnos nem tudtam fázis-fotókat készíteni, de Aledánál megtaláljátok a formázás jobb megértéséhez szükséges képeket.


2012. november 19., hétfő

Pierette + Blogkóstoló 6. forduló


Újra itt van a blogkóstoló egy újabb fordulója, ezúttal a háziasszony Barbi, kinek sorsolása következtében Éva blogját, a Takarékos konyhát kaptam. Egy kicsit nehéz dolgom volt, mert nagyon sok finomságot készített már Éva, de azért próbáltam az aprósüteményekre koncentrálni, amit Karácsonyra is ellehet majd készíteni. A döntésem a Pierette sütire esett, mivel aránylag könnyű az elkészítése és igen jól is mutat, na meg most így utólag mondhatom, hogy finom is. :)
Ez a süti egy régebbi süteményes könyvből való, és egy kedves blogertársunk, Jámborné Budai Mónika, a Váncza-süti projekt keretén belül azt a célt tűzte ki, hogy az összes Váncza-sütit készítse el egy éven belül. Itt is sok sikert kívánok hozzá!
Ha több Váncza-sütit szeretnél, akkor látogass el Mónikához, ahol finomabbnál-finomabb sütit találsz. :)

Hozzávalók:

- 35 dkg liszt (eredeti receptben 30 dkg)
- 1 cs sütőpor
- 18 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 cs. vanília cukor

+ 10 dkg csokoládé (nálam tejcsoki)
- 1 ek olaj

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral (30 dkg-al kezdtem) majd a vajjal elmorzsoljuk, és a többi hozzávalókkal összegyúrjuk. Nekem nem volt elég a 30 dkg liszt, így még hozzáadtam kb. 5 dekányit, amíg jól összeállt a tészta. Nagyon lágy tésztát kaptam, nem tudtam volna megformálni a golyókat, ezért betettem a hűtőszekrénybe kb. 2 órára pihenni.
Ezután már nagyon jól tudtam dolgozni vele, diónyi golyókat formáltam és sütőpapíros tepsire rakosgattam, nem túl közel egymáshoz mert sülés közben majd terülnek. Egy lisztbe mártott lapos talpú pohárral lelapítottam a golyókat (kb. 0,5 cm magas és 4,5 cm átmérőjű kör) majd egy fakanál nyelének a végével a kör közepébe kis mélyedést nyomunk és előmelegített sütőben szép sárgára sütjük.(kb. 10-12 perc)


Amire megsülnek a sütik, a kis mélyedések eltűnnek, ezért ahogy kivettem a sütőből, még melegen, újra benyomtam a közepét a fakanál nyelével.





Gőz fölött felolvasztjuk a csokit az olajjal, majd a sütik közepén levő mélyedésben csurgatjuk egy kávéskanál segítségel, majd szorosan egymásmellé rakva egy papírtölcsér segítségével a felolvasztott csokival vékonyan csíkozzuk a sütik tetejét.

Finom és omlós teasütemény, és igen mutatós süti.
Nekem ebből az adagból 46 darab lett.


2012. november 16., péntek

Nutellás spirálkalács


Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg finom liszt
- 6 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
- 6 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- kb. 6 ek nutella, vagy bármilyen mogyorókrém (lehet kevesebbet vagy akár többet is használni, ki mennyire szereti)

+ 3 dkg olvasztott vaj
+ 1 tojássárga lekenni

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük az edényt és meleg helyen hagyjuk felfutni. (kb. 10-15 perc)

A lisztet és cukrot tálba szórjuk, közepében egy fészket készítünk, beleütjük az egész tojást és a tojássárgát és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Közbe a nutellát kivesszük a hűtőszekrényből, hogy könnyen kenhető legyen.

Mikor megkelt a tészta, lisztezett felületre borítjuk és enyhén átgyúrjuk,  majd kb. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk.
Hosszába, 3 egyenlő részre vágjuk, majd mindegyik tésztadarab közepét megkenjük nutellával.













                       Előkészítünk egy sütőpapírral bélelt tepsit, majd az egyik tésztacsíkot feltekerjük mint a bejglit, lekenjük olvasztott vajjal, majd csigaszerűen feltekerjük és a tepsi közepébe tesszük.


A másik két tészta csíkkal is így járunk el, egyszer feltekerjük mint a bejglit, lekenjük az olvasztott vajjal, majd az első csíkból kialakított csiga köré tekerjük. A végeket egy kicsit dolgozzuk össze.












Lekenjük a tojássárgával, majd 15 percet pihentetjük.

Előmelegített sütőbe, kb. 175 C-on, 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

2012. november 14., szerda

Mézespuszedli (Mézespogácsa)


Karácsonyra készülődve elkészítettem az idei első mézespuszedlit, vagy ahogy mifelénk nevezik, mézespogácsát. Nem gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz, és puha......hm nagyon jól sikerült.
Köszönet Tücsökbogárnak a receptért, semmit nem változtattam rajta, így a tökéletes. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 33 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 12 dkg méz
- 2  tojás
- 2 ek víz
- 3 ek olaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só

Hozzávalók a mázhoz:

- 2 tojásfehérje
- 17,5 dkg porcukor

Elkészítés:

A tojásokat a sóval és a cukorral jó habosra keverjük, majd tovább kevergetve hozzá adjuk a mézet, vizet és olajat.
A szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel elkevert lisztet is hozzáadjuk, majd összegyúrjuk. Ne ijedjünk meg, egy lágyabb masszát kapunk.

A tésztát becsomagoljuk folpackba és 1 órára hűtőszekrénybe pihentetjük. Én ettől egy kicsit eltértem, mert valami közbejött és csak másnap tudtam megsütni, így kb.14 órát volt hűtőbe, de szerintem semmi baja nem lett, ugyanolyan finom lett. Szóval nyugodtan lehet éjszakára hűtőbe hagyni, és majd másnap sütni.

A hűtőből kivéve, diónyi golyókat formálunk (én megmértem és mindegyik golyó 17 gramm volt). Tücsökbogár írta, hogy vizes kézzel kell megformálni mert ragad a tészta, de nekem nem volt szükség rá, gondolom, mert több időt volt hűtőbe. DE ha túl ragacsosnak ítéljük a tészta masszát, akkor végezzük vizes kézzel a formázást, így nem ragad a tenyerünkhöz.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kicsit távolabb egymástól majd egy vízbe mártott evőkanállal, vagy lapos talpú pohárral, ellapítjuk a golyókat kb. fél centi magasra.

175 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, majd rácson kihűtjük.

A mázhoz a tojásfehérjéket a cukorral, gőz fölött kemény habbá verjük, majd a kihűlt pogácsákat beleforgatjuk a felvert habba.

Sütőpapírra tesszük és szobahőmérsékleten megszárítjuk.


Jól záródó dobozban sokáig eláll (már ha marad belőle), de már sütés után is azonnal fogyasztható.

2012. november 12., hétfő

Gubarúd



A múlt héten Tündi mákos-gubát készített, de saját készítésű gubarudakból. Nagyon tetszett az ötlet, így a hétvégén már el is készítettem. Azt hiszem, nem is kell mondjam hogy finomabb lett, mint a bolti kiflivel elkészült guba. Ezután, ha mákos gubát szeretnénk készíteni, akkor biztos, hogy ilyen gubarudakat fogok készíteni hozzá. :)

Hozzávalók 10 darabhoz:

- 60 dkg finomliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,6 dl tej
- 4 dkg cukor
- 1 kk só
- 1 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj

+ Lekenni: - 1 tojásfehérje

+ Szórni: - egész mákszemek

Elkészítés:

Én most a kenyérsütőgép dagasztó-kelesztő programjával készítettem el a tésztát. Ehhez az üstbe mértem a hozzávalókat, majd bekapcsoltam a gépet és vártam amíg elvégzi feladatát. :)

Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyen hagyjuk felfutni.

A lisztet, sót és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalóval jól összedolgozzuk. Ha már jól bedagasztottuk, akkor kis cipót formázunk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és átgyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.



Ezután kinyújtjuk egy kb. 1 cm vastagságú négyszögre (az ideális 30x30 cm lenne), és egy éles késsel vagy pizzavágóval kb. 3 centi széles csíkokat vágunk a tésztából (10 darab).






Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rudakat, kis távolságot hagyva egymás között. Én lekentem felvert tojásfehérjével és megszórtam egész mákszemekkel, de ez elhagyható. Egy újabb 10 perig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.


A kész gubarudakat rácson hagyjuk kihűlni, majd akár magában is fogyaszthatjuk vagy másnap mákos gubát készítünk a rudakból. :)


A blogon fent van már a mákos-guba, itt megtalálhatod, annyi különbséggel, hogy akkor kalácsból készült.

2012. november 8., csütörtök

Kávés zebraszelet


méteres kalácsból indultam ki, annyi különbséggel, hogy most "leegyszerűsítve", egyszínű tésztából, és csak egy kalácsforma adagnyit készítettem.

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1/2 cs sütőpor
- 3 tojás
- 12,5 dkg cappucinopor
- 1 ek olaj
- 1 dl tej

Hozzávalók a krémhez:

- 1 cs főzhető csokis puding
- 3 ek cukor
- 0,5 dl lefőzött kávé
- 3 dl tej
- 7,5 dkg vaj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét kemény habbá verjük habverővel.
A tojássárgákat a cukorral kikavarjuk jó habosra, majd a vízzel és az olajjal elkavarjuk. Ezután hozzákavarjuk a sütőporral elkavart lisztet és a habosra vert tojásfehérjéket.
Amikor jól összekavartuk, akkor a masszát sütőpapírral bélelt kalácsformában, lassú tűznél kb. 30 percig sütjük.

Ez idő alatt elkészítjük a krémet.

A pudingport és cukrot összekavarjuk, majd lassan-lassan hozzáadjuk a tejet és a kávét, simára kavarjuk, majd megfőzzük. Ha kihűlt, akkor kihabosítjuk a vajjal.

A megsült és kihűlt tésztát ujjnyi vastagságúra szeleteljük, majd minden szeletet megkenünk egy kis krémmel és egymáshoz tapasztjuk.

A megmaradt krémmel bevonjuk a tésztát majd tálaláskor átlósan, ferdén vágjuk.


2012. november 7., szerda

Múmia hot-dog Halloween-re :)


Egy kicsit elkéstem ezzel a bejegyzéssel, már egy hete kellett volna felkerüljön a blogra, de annyira zsúfolt volt az utóbbi időszak, hogy csak most sikerült a bloggal is foglalkoznom.
Igaz, mi nem ünnepeljük a Halloweent, de azért sok ötletes receptet lehet látni ilyenkor és biza nekem is tetszenek. Ezeket a hot-dog múmiákat is nagyon sok blogon láttam már, de a legtöbb helyen leveles tésztával volt elkészítve, én kelt tésztával tekertem be a virsliket. Ketchupba vagy mustárba mártogatva nagyon finom reggeli, akár vacsora is lehet. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 1 dl joghurt
- 1,25 dl tej
- 4 ek olívaolaj
- 1 kk cukor
- 1,5 tk só
- 2 dkg friss élesztő

+ 14 darab virsli

+ Lekenéshez: - 1 tojássárga + 1 ek víz

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.

A sóval elkavart lisztet dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis lyukat csinálunk, beleöntjük a felfutott élesztőt és a joghurttal, olajjal együtt egy rugalmas tésztát dagasztunk.

Cipót formálunk belőle, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ezután egy kicsit átgyúrjuk, majd két részre vágjuk (könnyebb lesz majd dolgozni vele), és kinyújtsuk egy vékony lappá. Az így kapott tésztalapot vágjuk fel kb. 1 cm széles csíkokra.

A vékony csíkokra vágott tésztát tekerjük a virslik köré, de vigyázzunk, hogy ne legyen szoros, csak lazán tekerjük rá.

A virsli egyik végét vonjuk be teljesen a tésztacsíkkal, majd egy kis részt hagyjunk ki a szemeknek, folytatva lefelé a virsli körbetekerését.

A tésztacsíkokat ne tekerjük közvetlenül egymás alá, és nem is kell takarják egymást, hagyjunk 1 mm-nyi részt szabadon. Ha betekertük a virslit fentről lefelé, akkor alulról felfelé is tekerjük be, de ezúttal ellenkező irányba.


Az így kapott betekert virsliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, letakarjuk és 15-20 percig pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 13-15 perc alatt süssük meg.

Amikor kivettük a sütőből, egy mustárba mártott fogvájó segítségével két pöttyöt teszünk a szemeknek kihagyott részre.

Melegen, különböző mártásokkal fogyasztjuk.