2012. november 23., péntek
Sós perec
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 2 tk só
- 1,5 őrölt kömény
- 1 csapott ek cukor
- 1 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
Lekenni: - 1 tojássárga+ 1 ek tej
Elkészítés:
A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.
A liszttel elkeverjük a sót és a köményt, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk.
Nem kell pihentetni, hanem kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságúra, majd a perecformával kiszúrjuk a pereceket.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tetejüket megkenjük a tejjel elkevert tojással, esetleg megszórjuk sajttal vagy magokkal. (nálam ez most elmaradt)
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Címkék:
aprósütemény,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
perec,
sós kelt tészta,
sós perec
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez olyan finom tud lenni!! :o)
VálaszTörlésHúgomnak még az esküvőjére is ezt kellett készíteni sós sütinek, annyira szerette. De már nagyon régen készítette anyukám. Kár, mert roppant finom.
VálaszTörlésFinomak! Jöhetnek az ünnepekre!:-)
VálaszTörlésÉN SAJT HOZZÁADÁSÁVAL SZOKTAM CSINÁLNI! DE FELTÉTLEN MEGCSINÁLOM ÍGY IS! KÖSZÖNÖM!
VálaszTörlésNálunk is készült sajtosan, és úgy is szerettük. Bárhogy is legyen készítve, nagy kedvenc. :)
TörlésKöszönöm a bizalmat! :)