Ez volt az egyik ünnepi süteményünk, amit már nagyon régen terveztem újra elkészíteni, és most végre sikerült is. :) Gyerekkori süti, amit Keresztanyám készített szinte minden ünnepre, a receptet is tőle kaptam. Egy kicsit változtattam a recepten, mert én kisebb tepsibe készítettem, és a cukor mennyiségét is jóval csökkentettem, valamint a krém mennyiségét is feleztem, de így is tökéletes lett. Zárójelben majd feltüntettem az eredeti receptben szereplő mennyiségeket, csak akkor arra vigyázzunk, hogy nagyobb tepsit használjunk.
Egy kicsit munkaigényes az elkészítése, de megéri, mert szép mutatós és finom sütemény. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás (8 db.)
- 1 csipet só
- 12 dkg porcukor (40 dkg)
- 6 ek tej (8 ek)
- 1,5 ek kakaópor (2 ek)
- 19 dkg liszt (25 dkg)
- 3/4 cs. sütőpor (1 cs.)
Hozzávalók a krémhez:
- 2 ek liszt (4 ek)
- 2 dl tej (4 dl)
- 10 dkg vaj (20 dkg)
- 10 dkg porcukor (20 dkg)
+ Kb. 5 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a mázhoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 mk vaj
(Az eredeti receptben a máz hozzávalói: 15 dkg porcukor + 2 ek kakaópor + 5 dkg vaj + 3 ek forró víz, amit simára keverünk és a süti tetejére csurgatunk.)
Elkészítés:
A tésztához való lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóval.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéből a sóval együtt kemény habot verünk.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz. Ezután váltakozva hozzákeverjük a tejet és a lisztes keveréket, majd 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot is.
Egy 24x32 cm nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. Ehhez egy kevés tejben csomómentesre kavarjuk a lisztet. A megmaradt tejet felforrósítjuk, majd belekeverjük a lisztes tejet és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk, majd több részletben a porcukrot is hozzáadva jól elkeverjük, végül a főzött krémhez adva habosra keverjük.
A piskótából 4 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki, majd az így kapott piskótapogácsákat ketté vágjuk. Az egyik korongra kb. 1 tk krémet kenünk, majd a másik korongot ráhelyezzük. Körbe az oldalát is bekenjük a krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk és az aljával felfele tálcára rakosgatjuk. Ez azért kell, mert az piskóta alja sokkal egyenletesebb, így a máz is szép lesz rajta.
Ha az összes sütemény elkészült, akkor gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit. Hozzáadjuk vajat is és simára keverjük, majd mindegyik süti tetejét bevonjuk kb. 1 teáskanálnyi csokival, szépen elsimítva a kiskanál hátával.
Fogyasztásig hűtőben tartjuk.