2016. január 29., péntek

Sajtkrémes muffin + Szakácsmustra 15. forduló


Rég nem volt nálunk muffin, pedig egy időben szinte minden hétvégén készült, mindig más ízesítésben, aztán lassan kimaradt.  Lehet, hogy most sem készült volna, ha nem látom meg Martha Stewart muffinját. Az egyszerűsége fogott meg, és igaz, hogy nekem nem lett olyan szép, mint nála, de az íze az kárpótolt. Nagyon könnyed, légies a tésztája, és az enyhén sós sajtkrémtől még finomabb.  Ezt a sütit készítettem a szakácsmustra 15. fordulójára, aminek a háziasszonya én lennék, és továbbra is várom az elkészített finomságokat vasárnap éjfélig. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 8,5 dkg vaj
- 1/2 bögre cukor (11 dkg)
- 3 ek kakaópor
- 5 ek forró víz
- 1 csipet só
- 3/4 bögre liszt (13 dkg)
- 1/2 kk sütőpor
- 1/2 kk szódabikarbóna
- 1 kisebb tojás
- 1/4 bögre tejföl
- 1 tk vanília kivonat

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg natúr krémsajt
- 1/4 bögre tejföl
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 csipet só

Elkészítés:

A vajat a cukorral egy kisebb lábasba tesszük, majd alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg a cukor és vaj teljesen elolvad és egynemű lesz. Levesszük a lángról, áttöltjük egy másik edénybe és kihűtjük.

A kakaóport csomómentesre keverjük a forró vízzel.

Egy másik edénybe összekeverjük a lisztet, sót, sütőport és szódabikarbónát.

A kihűlt vajas-cukros keverékhez hozzáadjuk a tojást és simára keverjük. Hozzáadjuk a vízben feloldott kakaót, a lisztes keveréket, a tejfölt és vaníliát, majd egyneművé keverjük.

A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a masszát a kapszlikba.

A töltelékhez simára kavarunk minden hozzávalót, majd a kapszlikba levő masszára kanalazzuk, kb. 2 teáskanállal, és egy kés élével márványosítjuk a tetejét. Nekem nem sikerült túl szépen ez a folyamat, de sebaj, így is elfogyott mind az utolsó morzsáig.

Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

2016. január 26., kedd

Narancsos-kakaós BÚÉK keksz



Alig van munka ezzel a keksszel, pár perc alatt összeállítjuk, majd amíg pihen a hűtőben, mi is pihenhetünk, vagy végezhetjük a napi teendőinket. A szaggatás meg ugyancsak gyorsan megy, a végeredmény pedig egy finom omlós keksz. Bármilyen formával szaggatható, és a csokiba mártogatás akár el is maradhat, anélkül is finom, csak így egy kicsit mutatósabb. :)
Ebből az adagból 72 darab keksz lett.

Hozzávalók:

- 15 dkg liszt
- késhegy sütőpor
- 1 csipet só
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 1 tk narancs aroma (Vagy 1/2 kezeletlen narancs reszelt héja)
- 1 tojás

+ kb. 3 dkg fehércsokoládé

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. Az aromát és tojást is hozzáadva, egyneművé dolgozzuk, majd 2 részre osztjuk. Folpackba csomagoljuk mindkét gombócot, és legalább 1 órát, akár egész éjszakát a hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen az egyik tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon kemény lesz! Mivel barna a tészta, így nem lehet észrevenni, hogy mikor kezd barnulni a széle (a világos kekszekkel ellentétben), ezért 7-8 perc után ellenőrizzük le. A sütőből kivéve még puha a keksz, de hűlés közben szilárdul.

Hasonló képen járunk el a másik tésztagombóccal is.

A fehércsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a kekszek egyik sarkát belemártjuk.  Ez a lépés akár el is hagyható, aki nem szeretné díszíteni.


Ötlet Citromhabtól.

2016. január 20., szerda

Sajtos rudak



Ezek a sajtos rudak is Karácsonyra készültek, s hiába hogy már mindjárt egy hónapja eltelt az ünnep, csak most sikerült megírni a bejegyzést. A rudakról csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy nagyon könnyed, puha tésztájú, másnapra sem megszáradó fajta. A másik dolog ami a javára szól, hogy ugyan élesztő kell bele, de nem kell keleszteni, így még az időben szűkölködő háziasszonyok is nyugodtan elkészíthetik.

Hozzávalók:

- 0,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 45 dkg liszt
- 1 tk só
- 7 dkg vaj
- 5 dkg házi sertészsír
- 10 dkg sajt
- 2 tojássárga
- kb. 1 dl tejföl

Lekenni: - 1 tojás

Megszórni: - egész mákszem, szezámmag, köménymag, ...

Elkészítés:

A langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük 15 percre.

A lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk benne a vajat meg a zsírt. Közepében egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojás sárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt, egy kicsit elkavarjuk, majd a reszelt sajtot is hozzáadjuk és eldolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.

Az így kapott tésztát, kelesztés nélkül, kinyújtjuk kb. 0,7 cm vastagságú lappá, és lekenjük az enyhén felvert tojással. Megszórjuk tetszés szerint magvakkal, majd kb. 1 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, így könnyebben feltudjuk emelni. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt aranybarnára sütjük.

2016. január 15., péntek

Kozák sapka

 

Ez volt az egyik ünnepi süteményünk, amit már nagyon régen terveztem újra elkészíteni, és most végre sikerült is. :) Gyerekkori süti, amit Keresztanyám készített szinte minden ünnepre, a receptet is tőle kaptam. Egy kicsit változtattam a recepten, mert én kisebb tepsibe készítettem, és a cukor mennyiségét is jóval csökkentettem, valamint a krém mennyiségét is feleztem, de így is tökéletes lett. Zárójelben majd feltüntettem az eredeti receptben szereplő mennyiségeket, csak akkor arra vigyázzunk, hogy nagyobb tepsit használjunk.
Egy kicsit munkaigényes az elkészítése, de megéri, mert szép mutatós és finom sütemény. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 6 tojás (8 db.)
- 1 csipet só
- 12 dkg porcukor (40 dkg)
- 6 ek tej (8 ek)
- 1,5 ek kakaópor (2 ek)
- 19 dkg liszt (25 dkg)
- 3/4 cs. sütőpor (1 cs.)

Hozzávalók a krémhez:

- 2 ek liszt (4 ek)
- 2 dl tej (4 dl)
- 10 dkg vaj (20 dkg)
- 10 dkg porcukor (20 dkg)

+ Kb. 5 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a mázhoz:

- 5 dkg étcsokoládé
- 1 mk vaj

(Az eredeti receptben a máz hozzávalói: 15 dkg porcukor + 2 ek kakaópor + 5 dkg vaj + 3 ek forró víz, amit simára keverünk és a süti tetejére csurgatunk.)

Elkészítés:

A tésztához való lisztet elkeverjük a sütőporral és kakaóval.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a tojásfehérjéből a sóval együtt kemény habot verünk.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz. Ezután váltakozva hozzákeverjük a tejet és a lisztes keveréket, majd 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot is.

Egy 24x32 cm nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!

Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. Ehhez egy kevés tejben csomómentesre kavarjuk a lisztet. A megmaradt tejet felforrósítjuk, majd belekeverjük a lisztes tejet és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük.
A vajat kihabosítjuk, majd több részletben a porcukrot is hozzáadva jól elkeverjük, végül a főzött krémhez adva habosra keverjük.

A piskótából 4 cm átmerőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrunk ki, majd az így kapott piskótapogácsákat ketté vágjuk. Az egyik korongra kb. 1 tk krémet kenünk, majd a másik korongot ráhelyezzük. Körbe az oldalát is bekenjük a krémmel, majd kókuszreszelékbe forgatjuk és az aljával felfele tálcára rakosgatjuk. Ez azért kell, mert az piskóta alja sokkal egyenletesebb, így a máz is szép lesz rajta.

Ha az összes sütemény elkészült, akkor gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit. Hozzáadjuk vajat is és simára keverjük, majd mindegyik süti tetejét bevonjuk kb. 1 teáskanálnyi csokival, szépen elsimítva a kiskanál hátával.

Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

2016. január 10., vasárnap

Bögrés fánk + Blogkóstoló 26. forduló


Az év első bejegyzésével egy kicsit megkéstem, és még az ünnepekre készített finomságokkal is adós vagyok, de ezek még egy kicsit váratnak magukra (talán jövő héten), hisz előbb a blogkóstolóra elkészített fánk receptet kell közzétennem, hisz ma van a beküldési határidő. Amikor Simone, a blogkóstoló 26. fordulójának háziasszonya kisorsolta nekem Ildikó blogját, egy kicsit megszeppentem, hisz többségben torták vannak nála, szebbnél szebb torták, én meg nagyon balkezes vagyok tortaügyben. Aztán alaposabban átnéztem a blogot, és végül a bögrés fánkra esett a választásom, úgyis már fánkszezonban vagyunk. :) Nagyon hasonlít a már blogon szereplő villámgyors fánkra, csak most a tésztában tejföl helyett joghurtot használtam, és vaníliás cukorral ízesítettem. Az eredeti recepthez képest és csak fél adagot készítettem, és így 16 darab fánkom lett. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, igaz egy kicsit töményebb a kisült fánk, mint a kelt tésztából készült társai, de finom, megéri elkészíteni. :)

Hozzávalók:

- 1 bögre liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- csipetnyi só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor
- 1 tojás
- 1 doboz (150 g) natúr joghurt

+ olaj a sütéshez
+ porcukor a szóráshoz
+ házi sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral és sóval.

Egy másik edénybe simára keverjük a tojást a joghurttal és cukrokkal. Ezután több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egyneművé keverjük. Amolyan galuska állagú masszát kell hogy kapjunk.

A felforrósított olajba, két evőkanál segítségével beleszaggatjuk a fánkokat, majd visszavesszük a lángot, mert hanem gyorsan megpirul a külseje, és belül nyers marad. A fánkok maguktól megfordulnak a forró olajba, így még forgatni sem kell őket. Szép barnára sütjük, majd szűrőkanállal  papírtörlőre vagy szalvétára rakosgatjuk.

Ha kihűltek, porcukorral megszórva tálaljuk, és kínálunk mellé finom házi sárgabaracklevárt.