52 darab rúd lett az alább felsorolt hozzávalókból, ami 2 személynek bőségesen elegendő egy hétvégi kirándulásra, viszont ha többen vagyunk, akkor érdemes másfélszeres vagy dupla adagot készíteni.
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 10 dkg vaj
- 1, 5 tk sütőpor
- 1 tk só
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tojás
- kb. 1,1 dl natúr joghurt
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - magvak ízlés szerint (szezámmag, lenmag, egész mákszem ...)
Elkészíteni:
A lisztet egy nagyobb tálba szórjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a sütőport, a füstölt paprikát és a sót, és elvegyítjük.
Közepében egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel.
Végül hozzáadunk annyi joghurtot, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd 10 percig pihentetjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk.
Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk a magvakkal, majd derelyevágóval kb. 2 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük (kb. 12-15 perc). A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Légmentesen záródó dobozba tároljuk.