Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg búzasikér
- 1 bő csipet só
- 2,5 ek akácméz (ha édesebben szereted, mehet több is)
- 2 tojás
- kb. 3,6 dl tej
- 9 g instant élesztő
- 6 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 3,2 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 4 dkg tejcsokoládé
- 6 dkg vaj
- 1 csipet só
- 10 dkg pörkölt és ledarált dió
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 mk víz
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a két féle csokoládét a vajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, hozzáadjuk a sót, és szükség esetén az édesítőt, majd sima, egynemű masszává keverjük. Félretesszük, és szobahőmérsékletűre hűtjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 50 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a vajas-csokis keveréket, megszórjuk darált dióval, és kb 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a kapott csíkokat feltekerjük csiga alakban.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a csigákat, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!