2015. május 30., szombat

Kókuszos-vörösáfonyás zabkeksz



Mint már többször említettem, nagyon szeretjük a zabkekszet. Szinte minden hétvégén készül valamilyen, most a kókuszos-vörösáfonyáson volt a sor. Csakúgy mint a többi zabkeksz, ez is nagyon egyszerűen elkészíthető, finom és még egészséges is. :)

Hozzávalók kb. 28-30 darabhoz:

- 6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 3 dkg rizsliszt
- 6 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg barna cukor
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 ml vanília aroma
- 1 tojás
- 10 dkg vaj
- 5 dkg aszalt vörös áfonya

Elkészítés:

A zabpelyhet, kókuszreszeléket és barna cukrot kávédarálón porrá daráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük.
A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojással és a vanília aromával egyneművé dolgozzuk. Végül az áfonyát is hozzáadjuk.

Folpackba csomagoljuk és 1 órát a hűtőbe pihentetjük.

Diónyi nagyságú golyókat formálunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk őket. Tenyerünkkel lelapítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon 10-12 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

A tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2015. május 28., csütörtök

Sütőben sült újkrumpli petrezselyemzölddel


Igazából csak egy ötlet, nem is terveztem feltenni a blogra, de mivel nagyon ízlett nekünk, így hát felkerül ide is. :)
A legjobb ha a krumplik dió nagyságúak, de ha nagyobbak, akkor vágjuk őket félbe. Ízesíteni kedvünk szerint tehetjük. Én csak egyszerűen sóval, borssal és kevés piros paprikával, majd a végén apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítettem. Lehet kaprot, rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát is használni, tényleg ami van otthon és amit szeretünk.

Hozzávalók:

- kb. 1 kg új krumpli, lehetőleg egyforma nagyságú
- 2 ek vaj
- 2 ek olaj
- só, bors, piros paprika
- 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:


A krumplikat alaposan megmossuk, majd egy tiszta konyharuhára téve megszárítjuk.

Egy nagyobb serpenyőbe felhevítünk 1 ek vajat 1 ek olajjal, majd a krumpli felét beletesszük és 3-4 perc alatt enyhén megpirítjuk.
Ezután beleöntjük egy hőálló tálba a zsiradékkal együtt.
A serpenyőbe újra vajat és olajat hevítünk és hasonló módon megpirítjuk a maradék krumplit is, majd ezt is beleöntjük a hőálló tálba.

Sózzuk, megszórjuk frissen őrölt borssal, piros paprikával, és jól összeforgatjuk, majd előmelegített sütőbe szép pirosra sütjük.

Sütőből kivéve megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemzölddel.

Nagyon finom, kívül kissé ropogós, belseje pedig puha. Önmagában vagy sült hús mellé kitűnő köret.

2015. május 26., kedd

Csokoládés keksztorta + VKF! 72. forduló




Ha tortára van szükségünk, de nem vagyunk nagy tortaszakértők, akkor íme egy nagyon gyors, egyszerű és egyben finom torta ötlet. Az alap egy kekszes massza, amibe a kekszet darálhatjuk, de akár nagyobb darabokban is hagyhatjuk, ugyan így a diót is. Tetejére a máz nem szükséges, de szerintem nagyon jól passzol hozzá, és mindenki kedve szerint díszítheti. :)

Mivel kekszes édesség, és a VKF! forduló témája a "Kekszem, kekszem...", vagyis valamilyen kekszes finomság elkészítése, így jelentkezem is a játékra ezzel a tortával. :) Ezen forduló háziasszonya Andrea, az "Aranytepsi" blog írója, aki gondolom nagy izgalommal várja a kekszes finomságokat. Szóval, ha te is keksz rajongó vagy, és van egy jó ötletet a témában, akkor csak hajrá, hisz vasárnap este lejár a beküldési határidő.

Hozzávalók:


- 50 dkg háztartási keksz (nálam vaníliás)
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg kakaó
- 10 dkg tejcsokoládé
- kb. 3 dl tej
- 10 dkg vaj
- 2 ml rumaroma

Hozzávalók a mázhoz:

- 2 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Díszíteni: - pár szem eper + kókuszreszelék

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük, majd beletördeljük a csokoládét, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen fel olvad. NEM kell forralni!

A vajat a porcukorral habosra verjük.

Egy nagyobb tálba szórjuk a darált kekszet és diót, majd a kakaóporral elvegyítjük. Több részletben hozzáöntjük a langyosra hűlt csokis tejet, rumaromát és összekeverjük, majd a habosított vajjal együtt egynemű masszává dolgozzuk. Ízlés szerint tehetünk még bele kevés porcukrot vagy rumot.

Egy 20 cm-es kapcsos formát kibélelünk folpack-al és beleigazítjuk a masszát. Jól nyomkodjuk/simítsuk bele egy kanál hátával, hogy ne maradjanak üres helyek.

Hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd másnap levesszük a tortaforma karimáját és ráborítjuk egy tálra. Az alsó fele kerüljön felül, mert az simább és egyenletesebb így szebben lehet rákenni a mázat.

A tetejét megszórhatjuk csak csoki- vagy kókuszreszelékkel, de én most mázzal vontam be. Ehhez a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel. A vaj felét hozzáadva kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a maradék vajat is, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük. Esetleg pár másodpercre vissza tehetjük a tűzre, ha a vaj nehezebben olvadna.

A kapott mázat a keksztorta tetejére simítjuk, és kedvünk szerint diszítjük.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


Ötlet innen.

2015. május 20., szerda

Fahéjas legyezőkalács




Van már legyezőkalács a blogon, még egy blogkóstoló alkalmával készítettem, csak az citromos tölteléket kapott. Elég gyakran sütöm, mert aránylag könnyen és gyorsan megvan, s nem szárad meg még másnapra sem. Most újra fahéjasan készítettem férj kérésére, mint mostanában minden kalácsot/péksütit. :) A legfinomabb még langymelegen, egy bögre tejjel. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 25 dkg finom liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 6 dkg vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3 ek cukor
- 2 ek őrölt fahéj

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.

A liszteket, sót és a cukrokat egy dagasztótálba szórjuk. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojást, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a megmaradt tejet, és összedolgozzuk. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A fahéjas krémhez a vajat a cukorral jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a fahéjat is és egyneművé keverjük.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott deszkára borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk, majd egy 45x35-ös téglalapot nyújtunk belőle és megkenjük a fahéjas krémmel.

A téglalapot vízszintesen félbevágjuk, majd a két fél téglalapot is ketté vágjuk. Így kapunk négy egyforma szélességű tésztacsíkot.
Egy-egy tésztacsíkot egymásra helyezzünk. (Nem kell megijedni ha egy kicsit nyúlnak, mert majd kelés közbe eligazodnak.)


Az így kapott tésztacsíkokat 5 egyforma részre vágjuk.

Sütőpapírral kibélelünk egy 25x11 cm-es kalácsformát, egyik végét megemeljük és lazán belerakosgatjuk kettesével a tésztakockákat.


Egy kicsit eligazítjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük.
Mielőtt a sütőbe tolnánk, a tetejét lekenhetjük tojássárgával, vagy egy kis olvasztott vajjal, majd megszórhatjuk cukorral, de akár így simán is mehet a sütőben.

180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, félidőben takarjuk le alufóliával.

A megsült tésztát a formával együtt rácsra tesszük és 10 percig pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson hűtjük tovább.


2015. május 18., hétfő

Kakaós zabkeksz



Újabb zabpelyhes keksz, mert szeretjük. :) Igazából mindig az kerül bele, olyan ízesítést kap a keksz ami éppen van itthon. Most ez a kakaós zabkeksz sült ki, nem az  a ropogós fajta, hanem inkább a puhább fajtából való.

Ebből az adagból 26 darab 20 grammos keksz lett.

Hozzávalók:

- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg darált dió, de akár apróra vágva is maradhat
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 2 dkg kakaó
- 1 tk fahéj
- 8 dkg barna cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A száraz hozzávalók egy nagyobb tálba szórjuk és elvegyítjük.
Elmorzsoljuk benne a vajat, majd az enyhén felvert tojásfehérjét is hozzáadva összegyúrjuk. Ha netán nem állna össze adhatunk hozzá 1-2 tk tejet.
Fóliába csomagoljuk a tésztát és legább fél órára a hűtőbe tesszük.

A hűtőből kivéve diónyi nagyságú golyókat formálunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsire rakosgatjuk őket.
Tenyerünkkel vagy egy lapos talpú pohárral lelapítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2015. május 15., péntek

Fahéjas legyező + SAD! 32. forduló



Van már egy hasonló péksütemény a blogon (itt megnézheted), csak annak a formázása egy kicsit időigényesebb mint ezen legyezőknek, és a kinézete is kicsit másabb. Egy jó ideje már, hogy ezt a formázást is ki szerettem volna próbálni, aztán Zsuzsi, a Táncoló Fakanál blog írója, kiírta az újabb SAD! forduló témáját, ami nem mást mint a "A kelt tészta művészete", s gondoltam, hogy tökéletesen megfelel a kiírásnak. Bármivel megtölthetjük (dió, mák, túró, lekvár ...), akár sós változatban is elkészülhet, de én most a férj kérésére fahéjas tölteléket használtam. Nagyon finom lett, és jó fahéjas, ahogy mi szeretjük. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 2 cs. vanília cukor
- 1 csipet só
- 3,5 dkg friss élesztő
- 0,7 dl savó
- 1,3 dl tej
- 1 tojás
- 7 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 4 ek cukor (Vagy ízlés szerint)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek fahéj

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és a cukrokkal egy dagasztó tálba szórjuk. Közepében kis fészket formálunk és beleütjük az egész tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a megmaradt tejet, a savót is és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a fahéjjal együtt simára keverjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, és 2 egyenlő részre osztjuk.

Mindkét tésztadarabot egyenként kb. 45x25 nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, majd a hosszanti felétől szorosan feltekerjük és 5 darabra vágjuk a tekercset. A kapott kisebb tekercseket bevagdossuk 4 helyen, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen. A tésztaszeleteket kissé félrefordítjuk, lapjára igazítva és legyező alakúra formázzuk.


Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd 20 percet pihentetjük.

Ezután tetejüket lekenjük a vízzel elkevert tojássárgával, majd előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.


Formázási technika ötlete innen.

2015. május 13., szerda

Brownies + Szakácsmustra 10. forduló



A medvehagymás penne után elkészítettem még egy receptet Stahl Judittól a  szakácsmustrára, ezúttal egy desszertet. Már hónapok óta kinéztem Dittinél ezt az egyszerű brownie-t, s hogy most már az alkalom is adott volt, hát elkészítettem. Annyit változtattam rajta, hogy a csokit megolvasztottam és nem darabosan tettem a masszába. Finom lett, gyorsan elfogyott. :)

Hozzávalók:

- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 dkg kakaópor
- 1/2 tk sütőpor
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 tk neszkávé
- 1 ek víz
- 2 tojás
- 1 dl olaj
- 1 marék dió

Elkészítés:

Egy 20 cm-es csatos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk.

A diót apróra vágjuk (NEM daráljuk, darabosra hagyjuk).

A lisztet, cukrot, kakaóport és a sütőport egy nagyobb tálba szórjuk és elvegyítjük.

A kisebb darabokra tördelt csokit egy kisebb lábasba melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a csoki. Langyosra hűtjük.

Egy másik tálba kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, az olajat, a vizben felodott neszkávét és a langyosra hűlt csokit. Ezután több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és simára keverjük.

Az előkészített formába simítjuk, tetejét megszórjuk a darabos dióval, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, akkor jó, ha a tűpróbánál egy kicsit ragad még a közepe.

2015. május 6., szerda

Medvehagymás penne sült sonkával + Szakácsmustra 10. forduló



Pár hete láttam a TV-be ahogy Stahl Judit kis kuktáival készítette ezt a medvehagymás tésztát. Megfogott az egyszerűsége s mivel nagyon szeretjük a medvehagymát, nem vártam vele s már másnap elkészítettem. Valóban finom volt, és ami még nagy előnye, hogy gyorsan elkészül. Míg megfő a tészta, addig a sonka is megsül és az öntet is elkészül, s már csak össze kell keverni mindent s tálalhatjuk is. :)
Időközben Bogi, a Vöröskaktusz blog írója, kiírta a Szakácsmustra 10. fordulójának témáját, ami nem más mint Stahl Judit receptjei. Jelentkeznék is a fordulóra ezzel a tésztával, igaz nem volt megadva a hozzávalók mennyisége, így ízlésünk szerint készült, de az ötlet az Stahl Judittól származik, úgy hogy gondolom, így is megfelel a kiírásnak. :)

Hozzávalók 2 főre:

- 20-25 dkg penne tészta
- 1 csokor medvehagyma (nálam 7,5 dkg)
- 2-3 gerezd fokhagyma, vagy ízlés szerint
- 25 dkg mascarpone
- 7 dkg reszelt parmezán
- só, őrölt bors
- 15 dkg szeletelt gépsonka

Elkészítés:

A penne tésztát sós vízben al dente keménységűre főzzük, majd leszűrjük és melegen tartjuk.

Ez idő alatt elkészítjük az öntetet.

A medvehagyma leveleket megmossuk majd konyhai papírtörlőn megszárítjuk, és kisebb darabokra tépkedjük.

A turmixgép kancsójába tesszük a mascarponet, a reszelt sajtot, megpucolt és szeletekre vágott fokhagymát. Pár másodperc alatt összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, majd dobjuk bele a nagyobb darabokba tépett medvehagyma leveleket is, és turmixoljuk össze, míg egy selymes, egynemű öntetet nem kapunk.
(Ha nehezen indulna el a turmixolás, akkor adjunk hozzá pár kanállal a tészta főzőlevéből.)

A sonkaszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben 6-8 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve 1-2 percet hűtjük, majd csíkokra/kockákra vágjuk.

Egy nagyobb tálba borítjuk a kifőtt tésztát, hozzáadjuk a sonkacsíkokat, majd ráöntjük a medvehagymás öntetet és alaposan összekavarjuk. Ha szükséges átmelegítjük és tálaljuk.

2015. május 4., hétfő

Kókuszos-citromos keksz


Ma is csak egy gyors keksz receptre telik, de nem akármilyen kekszet hoztam, hanem egy nagyon omlós, ropogós, és még egészséges is. Őszintén megmondom, hogy nem is gondoltam volna, hogy a kókusz és citrom ilyen jól kiegészítik egymást, nyugodtan állíthatom, hogy az elmúlt időszak legfinomabb keksze ami kikerült a konyhámból. Másnapra (már ha megéri a másnapot) még jobban összeérnek az ízek, ezért minél többet áll annál finomabb. :)

Hozzávalók kb. 46 darabhoz:

- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 dkg rizsliszt
- 5 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszreszelék
- 6 dkg barna cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 citrom (kezeletlen) reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 1 ek frissen facsart citromlé

Elkészítés:


A zabpelyhet és kókuszreszeléket kávédarálón porrá daráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük.

A kockára vágott vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojássárgákkal és a citromével egyneművé dolgozzuk. (Ha túl morzsalékos lenne és nem állna össze a tészta, akkor még adjunk hozzá 1-2 tk citromlevet).

Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát a hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve két részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra és 5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.

A tepsibe hagyjuk kihűlni, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2015. május 2., szombat

Ujjlenyomat süti (Thumbprint cookie)



Egy újabb gyorsan elkészíthető aprósüteményt hoztam, ami könnyen elkészíthető és mutatós is. :) Nevét onnan kapta, hogy a hüvelykujjunkat használjuk a süti közepén levő mélyedés kialakításához, amibe majd a lekvár kerül. :)

Hozzávalók:

- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 14 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1/2 mk sütőpor

+ 1 tojásfehérje
+ kb. 8 dkg durvára vágott dió
+ savanykás lekvár (nálam sárgabaracklekvár)

Elkészítés:

A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a tojássárgával is alaposan elkeverjük.  A sütőporral és sóval elkevert lisztet több részletben hozzáadjuk a vajas masszához, majd egy egynemű, sima tésztát gyúrunk. Ha túl puha lenne a formázáshoz, akkor tegyük a hűtőbe 30 percre.

Diónyi golyócskákat formálunk belőle (kb. 2-2,5 cm átmérőjű), beleforgatjuk az enyhén felvert tojásfehérjében, majd meghempergetjük a durvára vágott dióba és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket.
Ezután a hüvelykujjunkkal kis mélyedéseket alakítunk ki minden sütemény közepében, majd azokat megtöltjük lekvárral.

180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük kb. 10-15 perc alatt.

Ha kihűlt a süti még csurgathaunk egy kevés lekvárt a kialakított mélyedésekben. :)

Forrás innen.