A receptet Hankkától hoztam, és nekem ebből a mennyiségből 28 darab gombócom lett.
Hozzávalók a tésztához:
- 7,5 dl víz
- só
- 7 ek olaj
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 1/2 kg szilva
- 1 tk fahéj
- 1 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 2 cs. vaníliás cukor
- 3-4 ek cukor, vagy ízlés szerint
Elkészítés:
A szilvát megmossuk, szárazra töröljük, keresztbe kettévágjuk és eltávolítjuk a magját. Egy tálcára egymás mellé rakosgatjuk, vágott felükkel felfele, majd a mag helyére teszünk 1 kávéskanál fahéjas cukrot.
A vizet az olajjal meg a sóval felforraljuk. Amikor forr, akkor hozzáadjuk egyszerre az egész lisztet, majd állandó kavargatás mellett addig főzzük, amíg az edény falától elválik (gyors folyamat, alig 1cperc).
Egy elég kemény masszát kapunk, nagyon nehezen lehet kavargatni.
Levesszük a tűzről, egy kicsit állni hagyjuk, majd egyenként hozzákavarjuk az előzőleg enyhén felvert tojásokat.
Ha már annyira hűlt a tészta, hogy könnyedén tudunk dolgozni vele, akkor vizezett kézzel lecsípünk a tésztából, tenyerünk között ellapítjuk egy kicsit, közepébe helyezünk egy-egy fél szilvát, majd becsomagoljuk és gombócot formálunk belőle.
A gombócokat lobogó sós vízbe dobjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 2 percig főzzük.
Egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kevés olajat csurgatunk hozzá, és a cukorral ízesítjük.
Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből és pirított zsemlemorzsában meghempergetjük őket.