2013. április 29., hétfő

Lime-os vajas keksz


Finom, aromás és ropogós keksz. Tökéletes délutáni nassoláshoz, akár kirándulásra. Könnyen és gyorsan megvan, leszámítva a hűtőbe való pihentetést még 10 percet sem kell foglalkozni vele. :)

Recept Lúdanyótól.

Hozzávalók:

- 21 dkg liszt
- 1,5 dkg keményítő
- csipetnyi só
- 17 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 lime reszelt héja
- 1 lime leve
- 1 ek vaníliaesszencia

+ Hempergetéshez: - porcukor

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a keményítővel és a sóval.

Lereszeljük a lime-ok héját és kifacsarjuk egy lime levét.

A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a reszelt lime héjat és levet.

A vajas masszához hozzágyúrjuk a lisztet és a vaníliakivonatot.

Folpackba csomagolva, 2 darab 3 cm átmérőjű hengert formálunk a tésztából és hűtőbe tesszük őket kb. 1 órára (de akár egész éjszakára is).

Ezután kivesszük a hengereket a hűtőből és kb. 5 mm vastag szeletekre vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Nem kell megvárni, hogy megbarnuljon a keksz, ha az aljuk kezd világosbarna lenni, akkor kivehetjük a sütőből.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd porcukorba hempergetjük.

2013. április 24., szerda

Angel food cake, vagy Angyalok eledele torta :)



A receptet Trollanyutól mentettem el már elég rég, csak eddig még nem gyűlt össze 12 darab tojásfehérjém. Egy nagyon könnyű és légies süteményt kaptam, és nem utolsó sorban finom is. :)
Tökéletes recept a felgyűlt tojásfehérjék hasznosítására.

Hozzávalók:

- 12 tojásfehérje
- 1/2 tk só
- 1 el citromlé
- 10 dkg kristálycukor
- 2 tk. vaníliesszencia
- 12 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 ek. kakaópor

Elkézítés:

A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket kézi habverő lassú fokozatán verni kezdjük. Amikor elkezd habosodni hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd továbbkeverjük közepes fokozaton. Amikor már közepes keménységű, akkor  kanalanként hozzáadjuk a cukrot mindig megvárva, hogy jól összeverje a gép. A végén hozzáadjuk a vanília kivonatot is, és addig verjük, amíg egy nagyon szép kemény habot nem kapunk.

A lisztet és porcukrot összeszitáljuk egy tálba és kétfelé osztjuk. Az egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport és alaposan összekeverjük.

A kemény tojáshabot is kétfelé osztjuk.
Az egyik felébe óvatosan beleforgatjuk a lisztes porcukrot, vigyázva hogy ne törjük össze a habot, majd a másik felébe a kakaós lisztes keveréket forgatjuk, ugyancsak vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.

Egy kuglóf formát kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel, majd a fehér és a kakaós habot felváltva belekanalazzuk a formába.
Kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy helyezkedjen el a massza, majd egy hurkapálcával spirál alakban elkeverjük (NE a forma aljáig), hogy a levegőbuborékok kipukkadjanak.
A tetejét egy kanállal elsimítjuk, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát! Ha tiszta marad a tű, akkor jó, nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.

A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a formát megütögetve tálra borítjuk.

Amikor teljesen kihűlt, akkor porcukorral megszórjuk (nálunk ez most elmaradt). Tejszínhabbal, gyümölcsöntettel, lekvárral, vanília-, vagy csokikrémmel is fogyaszthatjuk.

Én egy maroknyit szedret késes mixerrel pépesítettek, majd elkavartam 1 dl tejszínnel és ezzel tálaltam.


2013. április 22., hétfő

Zabpelyhes-szedres keksz


Hozzávalók kb. 35 darabhoz:

- 15 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 15 dkg kis szemű zabpehely
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 6 dkg vaj
- 12 dkg szeder (0,5 dl szederlé)

Elkészítés:

A szedret késes mixerrel pépesítjük, majd szűrőn átpasszírozzuk.

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tojással, az átpaszírozott szederrel és az olvasztott vajjal jól összedolgozzuk. Ha netán túl száraznak tűnik, akkor adhatunk hozzá egy kis tejet is.

30 percre a hűtőbe tesszük, majd dió nagyságú gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. Egy egyenes, széles talpú pohárral korongokká lapítjuk.

Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, várjunk egy pár percet, majd tegyük át egy rácsra hűlni.

2013. április 18., csütörtök

Briós 3.



Egy újabb briós formázás, ezúttal Japán fonással, amit ugyancsak Tücsökbogárnál láttam.
A már jól bevált kalács tésztámat használtam, annyi különbséggel, hogy tettem bele 2 csomag eper ízű pudingport is, hogy egy kicsit változzon az íze. Nagyon jól érződött az eper íz benne, és a briós színe is szép rózsaszínes lett. :)

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 2 cs (80 g) főzhető eper ízű pudingpor
- 10 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojássárga
- csipetnyi só
- kb. 2,7 dl tej
- 5 dkg vaj

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek víz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd 20 percig kelesztjük.

Ezután a tésztát átgyúrjuk és 16 részre vágjuk.

40 centis hurkákká sodorjuk és "U" betű alakba hajtjuk.


Egyet csavarunk a tészta két végén úgy, hogy a keletkezett csavar a tészta közepére kerüljön.


Az alján kialakult hurkot ráhajtjuk a csavarra.


A tésztát a kezünkbe véve alulról kicsit felfele nyomjuk a csavart részt. A kikandikáló két szárat pedig behajtjuk a középső rész mellé.


Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és lekenjük a vízzel hígított felvert tojássárgával.
25 percen át újrakelesztjük, majd ismét lekenjük a vizes tojással és előmelegített sütőben, 200 fokon, 15 perc alatt szép vörösbarnára sütjük.

2013. április 15., hétfő

Krémpite + Blogkóstoló 8. forduló



Íme elérkezett a Blogkóstoló 8. fordulója. :) Hani a háziasszonyunk, kinek köszönhetően Teller-Cake blogja jutott nekem. Nem olyan rég fedeztem fel az ő blogját, de első perctől kezdve nagyon megtetszett. Nagyon ügyes, ötletes és csodaszép tortákat készít, persze meg sok-sok más finomságot. :) Sokat nézelődtem a blogon, hogy mi is legyen a kiválasztott, de aztán amikor közé tette a nagymamája krémpitéjét, és mindenki úgy dicsérte, nem tudtam kihagyni. Én is megakartam kóstolni, muszáj volt elkészítenem. Nem is vártam sokat, a hétvégén el is készült, és én is megerősíthetem, hogy nem hiába volt dicsérve. Nagyon finom krémes sütemény. A  férjem még azt is mondta, hogy nagyon rég nem készítettem ilyen finom krémest, egyszerre 4 szeletett tüntetett el. :D
Szóval nagy sikere volt, és máskor is fogom készíteni.

Teller-Cake, köszönjük a finom süti receptet, Hani neked pedig a játékot!:)
Jöhet a következő forduló. :)

Hozzávalók a lapokhoz:

- 25 dkg liszt
- 1 dkg szódabikarbóna
- 5 dkg sertészsír
- 2 ek porcukor
- 1 tojás
- 1 dl tejföl

Hozzávalók a krémhez:

- 4,5 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 7,5 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg margarin
- 22 dkg porcukor

Elkészítés:

A szódabikarbonáttal elvegyített lisztet és cukrot egy tálba szórjuk, elmorzsoljuk a zsírral, majd a tejföllel és tojással együtt egy puha tésztát gyúrunk.

Két részre osztjuk, majd enyhén lisztezett deszkán mindegyiket egyenként kb. 20x32 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Egy tepsi hátára sütőpapírt teszünk, majd a kinyújtott tésztalapot átemeljük, és 180 fokra előmelegített sütőben halvány rózsaszínűre sütjük. Ha a lap széle már kezd barnulni, nyugodtan kivehetjük, mert már megvan.

A krémhez a tejet a liszttel és a vaníliás cukorral állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük, majd hűlni hagyjuk.
A margarint a porcukorral és tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt lisztes krémhez.

A kihűlt lapokat megtöltjük a kész krémmel majd pár órát pihentetjük a hűtőbe. Tetejét megszórjuk porcukorral és felszeleteljük.


2013. április 12., péntek

Kakaós csiga



Hoztam egy újabb finom reggelit, ezúttal túrós tésztából készült kakaós csigákat. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg liszt
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojássárga
- 20 dkg túró
- 5 dkg vaj
- csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 dkg vaj
- 2 ek kakaópor
- 4 ek porcukor

+ Locsolni: - kb. 1,5 dl tej + 1 cs vanília cukor

Elkészítés:

1 dl tejet meglangyosítunk, elkavarunk benne 1 tk cukrot és belemorszoljuk az élesztőt. Letakarjuk és meleg helyre tesszük.

A lisztet és cukrokat dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a túrót és elmorzsoljuk. Közepébe kis fészket alakítunk ki, bele tesszük a tojássárgákat és a felfutott élesztőt, majd a sóval, vajjal és megmaradt tejjel kidagasztjuk. Megtörténhet, hogy nem szükséges az egész tej, vagy pediglen ellenkezőleg, még kell hozzáadjuk egy keveset, hogy összeálljon a tésztánk. Dagasztás után egy lágy tésztát kell kapjunk.
Cipót formálunk, megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk egy kicsit és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtjuk.

Megolvasztjuk a vajat és lekenjük a kinyújtott tésztát vele. Egy szűrőn keresztül megszórjuk kakaóporral, hogy a tésztát teljesen eltakarja, majd erre a rétegre szórjuk a porcukrot. Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a beiglit és két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Nekem 24 darab szelet lett.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm távolságra, és 30 percig pihentetjük.

Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük.

A tejet elkavarjuk a vaníliás cukorral és felforrósítjuk, majd 15 perc sütés után kivesszük a csigákat a sütőből és meglocsoljuk a vaníliás tejjel. Vissza tesszük a sütőben még 5 percre.

Rácsra tesszük hűlni őket, majd tálaláskor porcukrot szórunk rájuk.

2013. április 10., szerda

Túró Rúdi sütemény



Amikor a Húsvéti sós sütihez vásároltam a túrót, már úgy számoltam, hogy majd az Ünnep eltelte után elkészítem ezt a sütit, amit Gabriellánál láttam és nyomba el is mentettem, különösen, mert tudtam, hogy a férjem nagyon fogja szeretni. :)
Nem szerettem volna változtatni semmit rajta, de muszáj volt, mert amikor a csokimázat akartam volna csinálni, csoki nem volt sehol.... a kis egerek megették. ;) Na, de sebaj, volt egy jól bevált kakaómáz receptem, azt készítettem, és így is jó lett.
Nem okozott csalódást, nagyon finom volt. Köszönjük Gabriella! :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 20 dkg margarin
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 evőkanál tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 50 dkg túró
- 1 kisebb citrom reszelt héja
- 3 evőkanál búzadara
- 4 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 2 cs. vaníliás cukor

Hozzávalók a mázhoz:

- 4 ek cukor
- 2,5 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit elkeverjük, a margarint belemorzsoljuk, majd a tojásokkal és tejföllel együtt összeállítjuk. Amíg elkészítjük a tölteléket félrerakjuk.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket kemény habbá verjük.

A tojássárgáját összekeverjük  a túróval, reszelt citromhéjával, búzadarával és cukrokkal. Ezután óvatosan hozzáforgatjuk a fehér habot is.

Két őzgerincformát kibélelünk sütőpapírral vagy kivajazzuk és lisztezzük.

A tésztát két részre osztjuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk úgy, hogy egy őzgerinc formát ki tudjunk vele bélelni, a 2 szélén kicsit kilógatva.

A tölteléket elosztjuk a tésztával kibélelt formákba, majd a kilógó részeket ráhajtjuk.

Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg egy picit megpirul a túrókrém töltelék, kb. 30-40 perc alatt. - Végezzünk tűpróbát! Ha beleszúrjuk a tűt a süteménybe és már nem ragad rá a tűre, akkor megsült.-

Ha megsült a süti, kivesszük a sütőből, pár percig hagyjuk a formában, majd egy tálcára vagy fatáblára borítjuk.

Ha már teljesen kihűlt, akkor a kakaómázzal bevonjuk, amihez a hozzávalókat, a vaj kivételével, egy kis lábasba tesszük és simára kavarjuk. Feltesszük a tűzre és állandó kavargatás mellett sűrűre főzzük. Ezután elzárjuk alatta a gázt, beletesszük a vajat is és addig kavargatjuk, amíg teljesen elolvad.
Egy kicsit kihűtjük (NEM kell teljesen, mert akkor megkeményedik), majd  bevonjuk vele a sütemény és dermedni hagyjuk.

Fogyasztásig hűtőben tároljuk.


2013. április 8., hétfő

Sós túrós kockák



Nagyon finom, omlós aprósütemény. Tetejüket bármilyen maggal megszórhatjuk: szezámmag, lenmag, mák, kömény - így még az ízük is variálható. :)
Húsvétra készültek, a sok édes sütemény mellé nagyon jól jöttek.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 20 dkg tehéntúró
- 2 tojás
- 2 tk só
- 1 tk sütőpor

Lekenni: 1 tojássárga + 1 ek viz

Szórni: - lenmag (de lehet bármilyen maggal szórni)

Elkészítés:

Egy tálba szórjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a túrót is,  majd a tojásokkal együtt alaposan összegyúrjuk. Esetleg, ha nem áll össze, akkor 1-2 evőkanálnyi tejfölet is adhatunk hozzá. Nekem nem volt szükségem semmi féle folyadékra.
Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük kb. 1 órára (de akár egész éjszakára is lehet).

Ezután enyhén lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk, és derelyemetszővel kb. 3x3 cm kockákra vágjuk. Lekenjük a vizel elkavart tojássárgával, majd megszórjuk lenmaggal.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a kockák egyik felét, így könnyebben feltudjuk emelni. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.

Nekem 71 darab lett ebből az adagból.


2013. április 6., szombat

Diós és mákos bejgli


Nem tudom Ti hogy vagytok, de nálunk olyan Ünnep nem telhet el, hogy ne legyen diós és mákos kalács vagy bejgli. :) Nagyon szeretjük, és nem is tudjuk elképzelni az ünnepet, legyen az Karácsony, Húsvét vagy Pünkösd, hogy ne készítsek.
Ezeket a bejgliket most Húsvétra készítettem, nagyon jól sikerültek, és még pár nap után sem száradtak meg. :)

Hozzávalók 4 db. rúdhoz:

- 60 dkg liszt
- 10 dkg sertészsír
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 2 dkg friss élesztő
- csipetnyi só
- 1 dl tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez:


- 25 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 2 ek akácméz
- 0,9 dl tej

Hozzávalók a diós töltelékhez:


- 25 dkg darált dió
- 6 dkg cukor
- 2 ek méz
- 0,6 dl tej

Lekenni:
- 1 egész tojás

Elkészítés:


A tölteléknek a diót és mákot, külön-külön elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet és mézet, és összemelegítjük. Levesszük a tűzről és kihűtjük.
Ha túl hígnak tűnik a töltelék, akkor még adunk hozzá egy kis diót vagy mákot, és abban az esetben ha túl kemény lenne, akkor még egy kis tejet adagolunk hozzá.
A cukor mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti. :)

A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.

A lisztet a dagasztó tálba szórjuk,  elkeverjük a cukorral és a sóval, majd a zsiradékot elmorzsoljuk benne.
Közepébe fészket alakítunk ki, beletesszük a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 30 percet pihentetjük.

Ezután a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 20 x 30 cm-es téglalapokra nyújtjuk.

A tölteléket egyenletesen elosszuk rajta, úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a töltelékre majd feltekerjük. Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól.

A tojást szétválasztjuk, a sárgával lekenjük a rudakat hosszában, és 30 percet pihentetjük.

Ezután enyhén felvert tojásfehérjével is lekenjük, de most keresztbe és újabb 30 percig pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a bejglik oldalát és tetejét megszurkáljuk egy hústűvel, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

2013. április 4., csütörtök

Karamell szelet



Valami újdonságot szerettem volna készíteni Húsvétra, valami finom krémeset, nézegettem is a sok elmentett recept között hogy mi is legyen, végül Edó karamell szeletje mellett döntöttünk. :)
Be kell valljam, hogy én egy kicsit elrontottam a krémet, és az az érdekes, hogy nem jöttem rá miért nem sikerült a krém, csak most amikor a blogbejegyzést írom. :D
Ugyebár Húsvét előtt, vagy bármilyen családi ünnep előtt nagy a készülődés, több félét készítünk egyszerre, több felé kell figyeljünk. Így volt ez most is, és nem voltam elég figyelmes amikor a krém receptjét olvastam, és 0,5 dl tej helyett én 5 dl tejet tettem bele.......hát azért nem mindegy :D Csodálkoztam is, hogy túl híg a krém és nem akar megkeményedni, hűlés után is nagyon folyós volt, de el nem tudtam képzelni, hogy miért, hisz én mindent úgy csináltam, ahogy Edó írta. :D Mivel nem tudtam volna megtölteni a lapokat ezzel a híg krémmel, újra felmelegítettem, és egy egész karamellás pudingport is hozzátettem. Így már jól besűrűsödött, és használható krém lett. Még így is, hogy nem az eredeti recept szerint készült a krém, nagyon finom lett a sütemény, a férjem nagyon díjazta. :)
Én most úgy fogom leírni, ahogy én készítettem, az eredeti receptet Edónál megtaláljátok. Mindent úgy csináltam, ahogy nála is van, csak a krémembe több tej került, így még egy pudingporra is szükség volt, hogy besűrűsödjön.

UPDATE: most lehet azt gondoljátok, hogy baj van a látásommal (úgy látszik az is volt, amíg Aleda nem írt megjegyzést), főleg aki elolvasta Edó receptjét is, hisz most vettem észre, hogy nála is 0,5 l (5 dl) tejet ír a recept. A kérdés akkor csak az, hogy nekem miért lett olyan híg a krémje? Lehet, hogy nem főztem eleget?
Mindenesetre, remélem, hogy nem zavartam össze senkit, és azért ti is elkészítitek, mert nagyon finom sütemény.
Végső szóként a krémbe 5 dl tej jár, és ha véletlenül nem sűrűsödne be, akkor nyugodtan tehettek bele 1 karamellás pudingport.

Hozzávalók a lapokhoz:

- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 15 dkg cukor
- 12,5 dkg margarin
- 2 evőkanál méz

Hozzávalók a karamellkrémhez:

- 40 dkg cukor
- 5 dl tej
- 3 ek liszt
- 12,5 dkg margarin (Rama)
- 1 főzhető karamellás pudingpor

Elkészítés:

A lapokhoz a mézet, cukrot és margarint egy lábasba összemelegítjük, majd levesszük a tűzről. Pár percig hűtjük, majd a szódabikarbónával elkavart liszttel és tojásokkal sima tésztává gyúrjuk.

Fóliába csomagoljuk, és kb. 30-60 percre hűtőszekrénybe tesszük pihenni.

Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, és egyenként kb. 20x30 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk. Én sütőpapíron nyújtottam ki a lapokat, és amikor már jó vékonyak voltak, akkor átemeltem egy tepsi hátára, és 7-8 perc alatt megsütöttem.

A krémhez a cukrot felolvasztjuk, és világos barnára karamellízáljuk.
Most jön a különbség az Edó és az én krémem között: a lisztet és pudingport csomómentesre kavarjuk a tejjel, majd hozzáadjuk a felolvadt cukorhoz, és addig kavarjuk, amíg összeolvadnak.
Ezután levesszük a tűzről, hozzákavarjuk a margarint és kihűtjük.

A lapokat megtöltjük a krémmel, majd egy pár órán át pihentetjük a hűtőbe, szeleteljük és fogyaszthatjuk is. :)

2013. április 2., kedd

Húsvéti nyuszi briós


Az elmúlt hónapban több helyen lehetett látni különböző méretű és formájú nyuszi briósokat/kalácsokat. Legszívesebben mindegyiket elkészítettem volna, de időm sem lett volna, és az se a ki megegye mind. Végül az ezen az oldalon talált nyuszi briósokra esett a választásom, ami a formázást illeti.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1,5 dl joghurt
- 1 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárga
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek víz

Elkészítés:

Mivel most egyszerre több félét készítettem, nem kézzel dagasztottam meg a tésztát, hanem a vaj kivételével a kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalókat és dagasztó/kelesztő programmal dagasztani kezdtem a tésztát. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadtam az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd 20 percet kelesztjük.

Ezután a tésztát átgyúrjuk és 16 darabra vágjuk. Kis cipókat formálunk, letakarjuk egy konyharuhával és 10 percig pihentetjük.

Ezután ujjnyi vastagságú rudakká sodorjuk mindegyik cipócskát.

Levágunk egy kb. 6 cm hosszú darabot (ebből lesz a nyuszi fül), és egy 1 cm hosszú darabot (ez lesz a nyuszi farok).

Miután levágtuk a fül és faroknak valókat, a megmaradt hurkát csigalakban feltekerjük.


A faroknak való darabkát meggömbölyítjük és a jobb oldali, alsó részhez tapasztjuk.
A nagyobb levágott tésztadarabot egy kicsit lelapítjuk, majd átlósan ketté vágjuk. A vastagabbik részüket egymásra tesszük, és a feltekert test felső részéhez tapasztjuk.

Remélem a képen érthetőbb, hogy mit is kell csinálni.:)

Ha megformáztuk a nyuszikat, áthelyezzük egy sütőpapíros tepsire, és mazsolából vagy szárított gyümölcsdarabkákból kirakjuk a szemeket.


Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és 30 percet pihentetjük.

Újra lekenjük tojással, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.