Vasárnap kezdetét veszi az év legszebb időszaka, Advent, mikoris elkezdődik a karácsonyra való készülődés. Ugyan az idén egy kicsit más lesz, mint előző években, de az ünnep meghittségét és jelentőségét a jelenlegi körülmények sem csökkenthetik. Sőt, talán egy kicsit jobban eltudnunk csendesedni. Természetesen, nekünk háziasszonyoknak, ez az időszak a finom süteményekről és ételekről is szól, hogy ezekkel is megajándékozzuk szeretteinket és magunkat is. :)
Advent első vasárnapján egy csokoládés diótorta lesz az ünnepi asztalunkon. A piskóta liszt nélkül készült, a krémbe pedig jó minőségű belga csokoládé került. Elkészítése nem túl bonyolult, inkább egy kicsit időigényes. A lapokat lehet csak dióval is készíteni, de én az egyik piskótába tettem egy kevés sós pisztáciát és kesudiót, hogy még jobban kiemelje a csokoládé ízét. Nem bántam meg, mert tényleg nagyon finom lett. Ha szeretitek a csokoládé-dió párost, bátran ajánlom nektek is, biztosan állíthatom, hogy nem fog csalódást okozni. :)
Hozzávalók 2 diós piskótához:
- 2 x 3 tojásfehérje
- 2 x 1 csipetnyi só
- 2 x 1 csepp citromlé
- 2 x 6 dkg cukor
- 2 x 12 dkg darált dió
- 2 x 1 tk cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók 1 pisztáciás-diós piskótához:
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 csepp citromlé
- 6 dkg cukor
- 3 dkg darált sós pisztácia
- 3 dkg darált kesudió
- 6 dkg darált dió
Hozzávalók a krémhez:
- 9 tojássárga
- 6 dkg cukor
- 3 dkg étkezési keményítő*
- 2,5 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 7 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 3 dkg tejcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott tejcsokoládé
- 25 dkg vaj
Megj: *Étkezési keményítő helyett használhatunk csokoládés vagy vaníliás pudingport is.
Hozzávalók a ganache-hoz:
- 6 dkg étcsokoládé
- 2 dkg tejcsokoládé
- 0,8 dl cukrozatlan tejszín (35%-os)
- 1 tk méz
Díszíteni:
- ruby csokoládé töret
- apróra vágott pisztácia, kesudió
Elkészítés:
A piskóta lapokat egyenként készítjük el, így megelőzve,hogy az amúgy is nagyon törékeny lapok eltörjenek vágás közben.
A fehérjét egy csipet sóval és a citromlével félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A darált diót/vegyes diót egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tészta masszát. Óvatosan, a konyhapulthoz ütögetjük párszor, hogy egyenletesen elterüljön.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve, pár percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a forma karimáját, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.
A kihűlt piskóta lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.
A krémhez a cukrot és a keményítőt (pudingport) egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és elkavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejszínt és csomómentesre kavarjuk. Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.
Megj. A tál alja NE érjen a vízbe és legyünk türelmesek, mert eltart egy darabig amíg besűrűsödik.
A gőzfürdőről levett sűrű krémbe tesszük a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. A kikavart krémet hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg.
Ha kihűltek a piskótalapok és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.
Az egyik diós piskótalapot egy tálra helyezzük, majd rákenjük a krém egyharmadát, elsimítjuk, majd ráhelyezzük a pisztáciás piskótát. Kissé lenyomkodjuk, majd rákenjük a megmaradt krém felét és ráhelyezzük az utolsó tortalapot. A megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egész éjszakára hűtőbe hagynánk, de legalább 3-4 órára.
A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a mézet is egyneművé keverjük.
Egy kanál segítségével a langyosra hűlt ganache-t óvatosan végig csurgatjuk a lehűlt torta peremén, majd a többit a torta tetejére öntjük, és elsimítjuk. Újra hűtőbe tesszük dermedésig.
Kedvünk szerint díszítjük. Én most apróra vágott pisztáciával és kesudióval díszítettem, valamint ruby csokoládé törettel.