2020. április 6., hétfő

Húsvéti kalács teljes kiőrlésű lisztből



Húsvét közeledtével nevezhetnénk ezt a kalácsot húsvéti kalácsnak, de akár óriás briósnak is, kinek hogy tetszik jobban, a lényeg, hogy egy nagyon finom kalács teljes kiőrlésű lisztből, amit érdemes elkészíteni.  :)  A már blogon szereplő briós formázási technikát használtam hozzá, és íme egy szép, 860 g-os kalács lett a végeredmény. Szerintünk nagyon megállja a helyét ez a kalács a húsvéti asztalon, az elkészítése pedig nem annyira ördöngös. A recept leírása egy kicsit hosszúra sikerült, mert sok a fázisfotó, a formázás folyamatának könnyebb megértése céljából.
Remélem sokatoknak segítség lesz és kedvet kaptok az elkészítéséhez. :)

Hozzávalók:

- kb. 2,2 dl tejszín
- 1 tojás
- 1 mk méz
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 dkg eritrit
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

Megj.: A tejszín mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejszín szükséges hozzá. 

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

Kb. 1,9 langyos tejszínt a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a mézet. Rászórjuk a sót, az eritritet, a fahéjat, a lisztet és a búzasikért, valamint az élesztőt.

A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejszínből.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 4 egyforma darabba vágjuk, gombóccá formázzuk, majd egy enyhén olajozott felületen, mindegyik gombócot kb. 45-50 cm-es ruddá sodorjuk.

A következőképpen formázzuk meg a brióst:

Első lépésként, a 4 rudat elhelyezzük a képen látható módon.


Ezután a bal alsó vízszintes hurka végét ráhajtjuk a fölötte levő vízszintes szálra,


majd minden második hurkavéget az óra mutató irányába haladva ráhajtjuk a következő tésztaszálra.




Ha mind a 4 hurkavéget ráhajtottuk a következő szálra, akkor most jobb oldalról bal oldalra haladva, azokkal a hurkavégekkel dolgozzunk, amelyek alul helyezkednek el, és körbefonjuk.




Ha körbefontuk, akkor most újra azokkal a hurkaszálakkal dolgozunk, amelyekkel első körben az óramutató irányában haladtunk.





Addig fonjuk körbe a szálakat az óramutató irányában majd ellentétes irányban, ameddig a szálak végére érünk, majd a hurkavégeket kicsit összenyomjuk és a tészta alá hajtjuk.


A kész kalácsot óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 30 percet pihentetjük.


Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve a kalácsot rácsra tesszük, majd kihűtjük.

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett a kalácsot, és biztos nagyon finom is! Nagyon érdekes a formázása, így elsőre nem is tudtam követni a menetét.... 😊
    Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! A képeket nézve lehet nem tűnik egyszerűnek, de ha megpróbálnád, meglepődnél milyen egyszerű. :)

      Törlés
  2. A kalácsod csodásan néz ki és biztos finom ! A technikáját jól illusztráltad de valahogy én mégsem mernék belevágni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva!
      Biztos vagyok benne, hogy neked is szépen sikerülne, csak túl sok a kép és lehet hogy az zavar meg. Hátha egyszer majd .... :)

      Törlés