2020. április 16., csütörtök

Mini bejgli teljes kiőrlésű lisztből



A megszokott rudak helyett, ilyen cuki mini bejgliket készítettem az idén Húsvétra. Nekem nagyon tetszenek, még gasztroajándéknak is eltudom képzelni. :)
Most dióval és mogyoróval töltöttem meg, de kedvünk szerint variálhatjuk a tölteléket, nyugodtan kísérletezhetünk az ízekkel.

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg tk liszt
- 5 dkg búzasikér
- 12 dkg vaj
- 1 csipet só
- 4 dkg eritrit
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- kb. 0,7 dl tej

Megj.: Eritrit helyett használhatunk 2 evőkanál cukrot.

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 12 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- kb. 0,3 dl forró tej

Hozzávalók a mogyorós töltelékhez:

- 12 darált mogyoró
- 1 ek kakaó
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,3 dl forró tej
- 2 ek méz, vagy ízlés szerint

Megj.: A töltelékhez használhatunk cukrot is, vagy ha teljes hozzáadott cukor nélkül szeretnénk, akkor eritritet. Ízlés szerint adagoljuk hozzá az édesítőt. 

Elkészítés:

A tölteléknek valókat külön tálba egyneművé keverjük, vigyázva arra, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.
Ha mégis túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy mogyorót.

A tésztához a lisztet és a búzasikért dagasztótálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, az eritritet, a citromhéjat, rámorzsoljuk a friss élesztőt és egy kicsit elkeverjük.
Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojást és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután 2 egyforma cipóra osztjuk, majd egyenként kb. 25x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Amikor nyújtjuk a tésztát, nem kell alálisztezni.

Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd hosszabbik oldalától feltekerjük. A kapott rudat 4-5 darabba vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakjuk.

Tetejüket lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyre tesszük és megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. 2-3 óra.

Tetejét és oldalát megszurkáljuk egy hústűvel/fogvájóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

8 megjegyzés:

  1. De helyes kis bejglik! Én elfogadnám ajándékba! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gerdi! :)
      Én meg örömmel adnám ajándékba. :)

      Törlés
  2. De aranyosak, nagyon szépek kívül-belül! Nagyon finomak lehetettek! Nekünk van még egy fél rúd a mélyhűtőben karácsonyról, jól jön majd az ínségesebb időkben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Biza jól fog esni majd a mélyhűtőből elővett bejgli. ;)

      Törlés
  3. Nagyon guszták , az ötletedet elraktározom karácsonyra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :)
      Biztos vagyok benne, hogy majd nagy örömet szerzel szeretteidnek az ajándékkal.:)

      Törlés
  4. Gyönyörűek! :) Hát még az ízük milyen finom lehet!

    VálaszTörlés