Most dióval és mogyoróval töltöttem meg, de kedvünk szerint variálhatjuk a tölteléket, nyugodtan kísérletezhetünk az ízekkel.
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg tk liszt
- 5 dkg búzasikér
- 12 dkg vaj
- 1 csipet só
- 4 dkg eritrit
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1,5 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- kb. 0,7 dl tej
Megj.: Eritrit helyett használhatunk 2 evőkanál cukrot.
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- kb. 0,3 dl forró tej
Hozzávalók a mogyorós töltelékhez:
- 12 darált mogyoró
- 1 ek kakaó
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,3 dl forró tej
- 2 ek méz, vagy ízlés szerint
Megj.: A töltelékhez használhatunk cukrot is, vagy ha teljes hozzáadott cukor nélkül szeretnénk, akkor eritritet. Ízlés szerint adagoljuk hozzá az édesítőt.
Elkészítés:
A tölteléknek valókat külön tálba egyneművé keverjük, vigyázva arra, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.
Ha mégis túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy mogyorót.
A tésztához a lisztet és a búzasikért dagasztótálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a sót, az eritritet, a citromhéjat, rámorzsoljuk a friss élesztőt és egy kicsit elkeverjük.
Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojást és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Ezután 2 egyforma cipóra osztjuk, majd egyenként kb. 25x20 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. Amikor nyújtjuk a tésztát, nem kell alálisztezni.
Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd hosszabbik oldalától feltekerjük. A kapott rudat 4-5 darabba vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakjuk.
Tetejüket lekenjük tojássárgával, majd hűvös helyre tesszük és megvárjuk amíg teljesen megszárad. Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. 2-3 óra.
Tetejét és oldalát megszurkáljuk egy hústűvel/fogvájóval, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
De helyes kis bejglik! Én elfogadnám ajándékba! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Gerdi! :)
TörlésÉn meg örömmel adnám ajándékba. :)
De aranyosak, nagyon szépek kívül-belül! Nagyon finomak lehetettek! Nekünk van még egy fél rúd a mélyhűtőben karácsonyról, jól jön majd az ínségesebb időkben...
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésBiza jól fog esni majd a mélyhűtőből elővett bejgli. ;)
Nagyon guszták , az ötletedet elraktározom karácsonyra!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésBiztos vagyok benne, hogy majd nagy örömet szerzel szeretteidnek az ajándékkal.:)
Gyönyörűek! :) Hát még az ízük milyen finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vanilin! :)
Törlés