2020. április 14., kedd

Sárgarépás töltött tojás


Húsvétkor adott a főtt tojás, ezért ahogy lejár az ünnep, a rakott krumpli mellett, sokszor töltött tojás is készül. Sőt, a férjem annyira szereti a tojást, hogy most az ünnepre készítettem ezt a sárgarépás töltött tojást. Mivel mi nem nagyon szeretjük a  húslevesben megfőtt zöldségeket, ezért próbálom hasznosan felhasználni, és nem kidobni. Legtöbbször boeuf (böf) saláta készül belőle, és most ezek a töltött tojások is.  Minden alapanyag kéznél lévén, az elkészítése csupán pár percet vett igénybe, így egyszerű hozzávalókból egy nagyszerű előételt készítettünk. :)

Hozzávalók:

- 4 db. keményre főtt tojás
- 1 közepes nagyságú főtt sárgarépa
- 1 kisebb lila hagyma vagy 1 szál zöldhagyma
- 1 1/2 ek majonéz
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió

Elkészítés:

Ha nem a húslevesben megfőtt zöldségekből vesszük el a sárgarépát, akkor egy közepes méretű sárgarépát megpucolunk. Megmossuk majd karikára vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és teljesen kihűtjük.

Abban az esetben, ha nincs piros tojás, enyhén sós vízbe keményre főzzük a tojásokat. Hideg vízbe kihűtjük, majd meghámozzuk és hosszában ketté vágjuk. Óvatosan kiszedjük a tojások sárgáját és egy magas falu edénybe tesszük.

Hozzáadjuk a megfőtt és kihűlt sárgarépát, a kisebb darabokra vágott hagymát, a majonézt, majd botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ízesítjük a fűszerekkel, és alaposan összekeverjük.

Megj.: Botmixer hiányában, villával is pépesíthetjük/keverhetjük a hozzávalókat. 

Egy kis kanál segítségével megtöltjük a  töltelékkel az üres tojásfehérje üregeket, majd fogyasztásik hűtőbe tesszük.

2 megjegyzés:

  1. De jó ötlet! A zöldség nálunk sem szeret elfogyni, ha csak bele nem csempészem böffbe, vagy fasírtba. Eztán tojásba is! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is inkább böff készül a zöldségekből, úgy nagyon szereti az egész család, de levesbe senki sem eszi. :)

    VálaszTörlés