2020. április 21., kedd

Szilvalekváros-mogyorós kiflik teljes kiőrlésű lisztből


A lekváros kifli nagy kedvenc nálunk, legyen kelt tésztából vagy omlós tésztából készítve. Most egy sütőporos változatot hoztam, szilvalekvárral töltve és mogyoróba hempergetve. Nagyon finom lett, a délutáni kávé nagyszerű kísérője volt. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 26 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 4 dkg búzasikér
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 ek poreritrit
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 tk rumaroma
- kb. 2-3 ek natúr joghurt

Hozzávalók a töltelékhez:

- kb. 12 dkg házi szilvalekvár (keményebb fajta)

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Hempergetni: - kb. 3 dkg darált mogyoró

Elkészítés:

A lisztet és a búzasikért egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a sót, az eritritet és sütőport, majd a tojást és rumaromát is hozzáadva összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy összeálljon a tészta.

Cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

Ezután a tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, enyhén lisztezett felületen kb. 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével és 12 körcikkre vágjuk, majd szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra.
Megj.: Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor a kinyújtott és lekvárral lekent körlapot vágjuk 16 körcikkre.

Mindegyik kiflit lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és darált mogyoróba hempergetjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 16-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Rácsra téve kihűtjük, majd porított eritrittel megszórva kínáljuk.

8 megjegyzés:

  1. Ismét egy kedvemre való finomságot készítettél, nagyon guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Örülök, hogy neked is tetszik. :)

      Törlés
  2. Nagyon guszták, finom nassolni valótok volt 😊

    VálaszTörlés
  3. De szép kiflikék! Nálunk sem tud unalmassá válni, pedig elég gyakran sütök. Tetszik, hogy mogyoróba hempergetted! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Gerdi! :)
      Még ha nem is unjuk meg, néha kell egy kis plusz. Most a mogyoró volt.;)

      Törlés