Legutóbb ezt a diós-csokoládés csillagkalácsot készítettem, és gondolom, mondanom sem kell, hogy szinte egy nap alatt tüntettük el, annyira ízlett. :)
Csak bátorítani tudlak titeket is, hogy próbáljátok ki! Nem fogjátok megbánni, nagyon finom. :)
Hozzávalók a tésztához:
- kb. 2 dl tej
- 1 tojássárga
- 1 ek méz
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 csipet só
- 5 g száraz élesztő
- 3 dkg olvasztott és kihűtött vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 16 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 dkg olvasztott étcsokoládé
- kb. 0,3 dl forró tej
- 1 tk méz, vagy ízlés szerint
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
1,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgát és a mézet. Rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy sima, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A tölteléknek valókat összekeverjük. Vigyázzunk arra, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk, de ne legyen túl folyós.
Ezután, a megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és kis cipókat formálunk belőle.
Mindegyik cipót, egyenként kb. 24 cm-es körré nyújtjuk. Én az első tésztát sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsire. Egyenletesen rákenjük a töltelék felét, majd beborítjuk a második körlappal. Erre rákenjük a megmaradt tölteléket, majd befedjük az utolsó körlappal.
Megj: A második és harmadik cipót enyhén lisztezett felületen nyújtjuk ki.
A külső részt 16 egyforma cikkre vágjuk.
Minden egymás melletti tésztacikket befele 2x - 3x megtekerjük, majd összecsípjük a végeket.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 20 percet pihentetjük.
Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Csodás látványnak is de gondolom az íze is ilyen finom! Én is nagyon szeretem a kelt tésztákat kalácsokat. Azért sokszor meggondolom hogy süssek-e mert férjuram viszont nem rajong annyira érte frissen megkóstolja aztán marad rám meg a mélyhűtőre ahonnan apránként szedegetem ki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! :)
VálaszTörlésÉn is megszoktam csodálni a te kelt tésztáidat. :)
Igen, egy kicsit nehéz 1 személynek sütni kelt tésztát, főleg, hogy sokáig nem marad friss. De, a mélyhűtős megoldás nagyon jó, így bármikor előveheted. :)
Valóban csodaszép lett, és nem utolsó sorban nagyon finom is lehetett! 😋
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin! :)
TörlésEz gyönyörű!
VálaszTörlésNe is mondd, én is folyton sütnék- úgy kell visszafognom magam. A kelt tészta nekem is a kedvencem, végtelen sok lehetőség rejlik benne. És olyan finomak!
Köszönöm neked is Gerdi! :)
TörlésIgen, én is ezért szeretem a kelt tésztát és soha meg nem unom, végtelen "arca" van. :)
Gyönyörű kalács! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés