2020. április 29., szerda

Diós briósmuffin


Ha egy kicsit különlegesebb, csinosabb péksüteményt szeretnétek a családnak készíteni, és elrugaszkodnátok a megszokott batyutól vagy csigától, próbáljátok ki ezt a diós briósmuffin. Muffin formába téve, a megformázott briósok jobban megtartják a formájukat, szép mutatósak lesznek. Ha nincs muffin sütőnk, akkor se essünk kétségbe, mert sütőpapírral bélelt tepsire is tehetjük a megformázott briósokat, csak ebben az esetben, értelemszerűen, nem lesz ilyen szép magas a  briós, inkább egy kicsit terül.

Amennyiben finom lisztből készítenéd, ajánlom a Dán briós receptjét.

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3,5 dl tej
- 1 tojássárga
- 1 tk méz
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 2 ek eritrit, vagy más édesítő
- 42 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, valamint ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 dkg darált dió
- 1 ek baracklekvár
- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint édesítő
- kb. 0,2 - 0,3 dl forró tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgát és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, az eritritet, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből.
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A tölték hozzávalóit összekeverjük, vigyázva, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.

Egy muffin sütő mélyedéseit vékonyan kikenjük olvasztott vajjal.

Megj.:Ha szilikon muffin sütőformát használunk, akkor a formát egy tepsire helyezzük, majd így helyezzük a mélyedésekben a csigákat. Ebben az esetben nem kell vajazni a mélyedéseket.

Ha a tésztánk duplájára kelt, elosztjuk 12 egyenlő részre. Kis gombócokká formázzuk, letakarjuk és 10 percet pihentetjük. Ezután egyenként, mindegyik tésztagombócot kb. 20 x 12 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjünk vékonyan diós töltelékkel, majd hosszabbik oldalától kezdve feltekerjünk mint a bejglit.
Megj: Hogy pontosan ugyanannyi tölteléket használjak mindegyik briósnál, én lemértem, és elosztottam 12 egyenlő részre. 20 gramm jött ki egy brióshoz.



A kapott rudacskát hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat, majd feltekerjük csiga alakban és a muffin sütőforma mélyedéseiben helyezzük.



Letakarjuk, és 15 percet pihentetjük.


A tejjel hígított tojássárgával lekenjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek és finomak lehetnek! Milyen sokat számít a formázás:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :)
      Igen, ezért szeretem a kelt tésztát, végtelenképpen lehet formázni. :)

      Törlés
  2. De szépek lettek, nagyon mutatósak, és persze nagyon finomak is lehetnek! Ismét nagyon ügyes voltál 😃

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés