2013. február 13., szerda
Dán briós diós-mogyorókrémmel töltve
Amikor rábukkanok egy új blogra, akkor először mindig a kelt tésztákat nézem meg, hátha találok valami újat amit még nem próbáltam. Aki követi a blogomat, az már biztos rájött, hogy nagy kelt tészta rajongó vagyok, szeretek dolgozni is vele, és természetesen enni is. :) Ezért mindig próbálok valami újat keresni, új formázási ötleteket találni.
Ezt a brióst ugyan azon a blogon találtam, mint a karamellás rózsakalácsot , sokat nem is vártam az elkészítésével, mert nagyon tetszett, és a töltelék is finomnak tűnt. Meg kell hogy mondjam, hogy nem csalódtam, nagyon finom reggelit sikerült összehoznom. :)
Az elkészítés hosszú leírása ne ijesszen el senkit, mert nem olyan bonyodalmas, mint ahogy gondolnánk. Nagyon jó a tésztája, könnyű dolgozni vele, igaz egy kicsit több idő kell neki, mint egy egyszerű péksüti elkészítéshez, de megéri.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 1 tk rumesszencia
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 4 ek mogyorókrém
- 3 ek habtejszín
+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek tej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ha nincs kenyérsütő gépünk, és kézzel dagasztjuk be a tésztát, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, beleütjük a tojássárgákat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a tölteléknek valót elkészítjük, amihez a mogyorókrémet elkavarjuk a darált dióval. Nekem túl sűrűnek tűnt, és ezért tettem bele még 3 ek tejszínt.
Ezután a tésztát a dolgozófelületre borítjuk (nem szükséges, hogy lisztezett legyen, mert nem ragad a tészta), enyhén átgyúrjuk, majd 16 egyenlő részre osztjuk. Nekem mindegyik darab 62 grammos volt.
Ha megvagyunk a tészta feldarabolásával, akkor mindegyik darabot ellapítjuk az ujjainkkal, majd a közepébe teszünk 1-1 teáskanálnyi diós tölteléket. Becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.
Ha az összes tésztadarabot megtöltöttük, és becsomagoltuk, akkor egyenként ovális alakúra nyújtjuk (kb. 14 cm hosszú, 8 cm széles), vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle nyújtás közben. Derelyevágóval vagy pizzavágóval, 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.
A végeit megfogjuk, és ellentétes irányba csavarjuk, hogy egy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük.
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük, majd a tejjel elkavart tojássárgával lekenjük és 180 fokon aranybarnára sütjük. (kb. 15 perc)
Önmagában, vagy porcukorral enyhén megszórva fogyasztjuk, egy finom tejes kávé mellé. :)
Címkék:
briós,
dán briós,
diós péksütemény,
édes kelt tészta,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
péksütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Csodaszépek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen. :)
TörlésTejszín helyett jó lesz a tej is hígítani a tölteléket!!
TörlésNagyon jol néz ki most csinalom
TörlésNagyon -nagyon jol neznek ki,es biztos nagyon fincsik!!
VálaszTörlésGyönyörűek, nagyon jó ez a formázás! :)
VálaszTörlésTök jó formázás! Nagyon tetszik! :-))
VálaszTörlésSzuper jó! Vittem is a tehnikát:-)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki! Finom lehet.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lányok! :)
VálaszTörlésGyönyörűek!Bár menne nekem is:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!:)
TörlésNyugodtan próbáld csak meg, nem olyan nehéz, biztosan menni fog. :)
Ennek a receptnek alapján jutottam hozzád,Csató Anna hozta a linket a Facebookra,rögtön tudtam,hogy elkészítem,hát micsoda siker volt.Én is feltettem a receptet,természetesen megjelöltem a blogodat.Köszönöm!
VálaszTörlésUtólagos engedelmeddel,elvittem a blogod linkjét:)))
Kedves Rozi, üdvözöllek a blogon! :)
TörlésNagyon örülök, hogy elkészítetted Te is ezt a péksütit, és különösen annak, hogy nektek is ízlett. :)
Megyek megnézem nálad is.
Megcsináltam, nagyon finom!
VálaszTörlésEnnek csak örülni tudok. :) köszönöm a visszajelzést! :)
TörlésEz a recept úgy tökéletes ahogy van.Semmit nem változtattam rajta.Egyszerű,mutatós gyors..Próbáld ki nyugodtan,sok sikert mindenkinek!Köszi a receptet!.
VálaszTörlésKedves Mónika, köszönöm a kedves szavakat és a visszajelzést! :)
TörlésÖrülök, hogy Te is elkészítetted! :)
Megfogom csinálni, nagyon jól néznek ki! Egy más fajta kérdés, milyen kávéból csinálod a tejeskávét? Már nem lehet kapni olyan régi fajta kávékat, amiből régen csináltuk!
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Névtelen. :) Ha elkészítetted, majd várom a visszajelzésed.
TörlésA kérdésedre válaszolva, mi a Jacobs Krönung őrölt kávét használjunk. Én nem kávézom, a férjem pedig ezt a kávét szereti. Amikor tejeskávét készítünk, akkor a frissen lefőtt kávéból töltünk 1-2 ujjnyit a bögrébe, majd ízlés szerint felöntjük tejjel, esetleg édesítjük egy kevés mézzel.
Köszönöm az ötletet :) Mivel csokikrémem épp nem volt itthon, gondoltam meggydzsemmel helyettesítem. Így is remek lett a végeredmény. A tetejére cukrozott diót szórtam. Fincsi lett, mindenki szereti :)
VálaszTörlésÉn köszönöm a bizalmat! :)
TörlésA töltelék bármire lecserélhető, ami éppen otthon van. Meggylekvárral is biztosan nagyon finom! Örülök, hogy Nektek is ízlett! :)
Nagyon szép és biztosan finom.Holnap, vasárnap megsütöm.Örülök, hogy rátaláltam a facebokon a recepre, azonnal közzétettem, hogy mindenki elkészithesse.Köszönöm szépen!
VálaszTörlésRózsa
Nagyon-nagyon szépek!
VálaszTörlésElkészítettem! Köszönöm!
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést! Remélem ízlett is. :)
TörlésMegcsináltam már többször is,imádja a család! :-)köszönöm a szuper receptet!
VálaszTörlésNagyon szívesen! :) Örülök, hogy nálatok is sikert aratott ez a briós. köszönöm a viszajelzést! :)
TörlésSima cukrozott kakaòval is elkèszìthető?
VálaszTörlésKedves Zita, bármilyen töltelékkel elkészíthető, amit a család szeret. Esetleg a cukrozott kakaót egy kevés vajjal keverd ki, hogy ne legyen túl száraz a töltelék, de akár el is hagyható a vaj. Sok sikert hozzá! :)
TörlésCsodaszépek el fogom késszíteni viszont annyit hadd kérdezzek hogy milyen tejszin kell bel??köszönöm��
VálaszTörlésKöszönöm szépen, kedves vagy! :) Habtejszínt használtam a töltelékben, bővítem a receptbe is. Sok sikert hozzá! :)
TörlésNagyon finom, kicsiket változtattam rajta: 40% teljeskiőrlésű liszttel, dió helyett földimogyoróval, 1 dkg vaníliás cukorral és 9 dkg barnacukorral készült, a töltelékben tejszín helyett tejjel készült, és a vaj fele margarin volt. Ja és mivel egy tojás eltört, három tojássárgája és egynek a fehérje került bele.
VálaszTörlésValamint egyszerűsítettem a formázást: miután kerek lapocskákat nyújtottam és megkentem a töltelékkel, egyszerűen kettéhajtottam, lenyomkodtam a széleit és kissé még hosszúkásabbra nyújtottam, bevagdostam és megcsavartam. És csak 12 részre osztottam, mivel annyi lyuk van a muffinsütőn :)
Kedves Tulipan69, köszönöm a bizalmat! Örülök, hogy te is elkészítetted, még ha kis változtatással is. :)
TörlésMegsütöttem ezt a gyönyörűséget, ezer köszönet érte! Nagyon finom lett, és a tésztája annyira "formatartó" hogy az a 2 db is, amit nem muffin formában sütöttem nagyon szép formás lett. Biztos, hogy a tésztáját máshoz is fel fogom használni, mert mindig problémát okozott (eddig), hogy a kalácsaim bár nagyon finomak, de elég laposak lettek. Köszönöm mégegszer a nagyszerű receptet.
VálaszTörlésKedves Vanda, ennek nagyon örülök! :) Valóban jó a tésztája, én is felhasználtam más péksütinél is.
TörlésKöszönöm a visszajelzést! Szép délutánt! :)
Én is kipróbáltam,isteni finom.imádok formázni,úgyhogy ez nekem való kihívás volt, ebből a tésztából élvezet volt csinálni .az oldalt pedig a kedvenceim közé mentettem. köszönöm :)
VálaszTörlésKedves Hanjnalka, köszönöm a kedves szavakat és a visszajelzésed! Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet ez a péksüti. :) Remélem, hogy találsz még kedvedre való receptet. Szép napot! Okki
TörlésElkészítettem volna ezt a süteményt,de megakadtam ott,hogy "lefödjük".Ez mit jelent,mit kell vele csinálni?
VálaszTörlésKedves Névtelen, ahogy a leírásban is van, abban az esetben ha kézzel dagasztod a tésztát, akkor az élesztő felfuttatásával kezded. Ehhez a langyos tejbe elkavarsz 1-1 teáskanál cukrot és lisztet, majd belemorzsolod az élesztőt. Ezt az edényt lefödöd és félreteszed addig, amíg felfut az élesztő, ez kb. 10 perc. Akkor van felfutva az élesztő ha már megnőtt a térfogata és habos a teteje. Ha ez nem törtnénik meg, akkor nem jó az élesztő.
TörlésHa bármi más kérdésed lenne, nyugodtan írj és igyekszek mielőbb válaszolni.:)
Elkészítettem finom lett, de máskor a formát is ki fogom kenni mert nehéz volt kiszedni.
VálaszTörlésÖrülök, hogy te is elkészítetted! :)
TörlésIgen, előfordulhat, hogy egy kicsit beleragad a formába, ha nem használsz papírkosárkákat. Ahogy te is írtad, ilyenkor ajánlatos vékonyan kivajazni vagy olajozni a formát.
Köszönöm a visszajelzést! :)