2013. február 18., hétfő

Töltött kenyér


Reggelire, uzsonárra, de akár vendégvárónak is eltudom képzelni a töltött kenyeret. Sokkal jobb, mintha szendvicseket készítenénk, mutatósabb is és az a jó még benne, hogy bármivel meglehet tölteni, minden "maradékot" fellehet hasznosítani.

Hozzávalók a tésztához (2 darabhoz):

- 40 dkg kenyér liszt
- 20 dkg finom liszt
- 2,5 dkf friss élesztő
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 4 ek olaj
- 2 dl viz
- 0,8 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:


- 5 dkg puha vaj
- 12 dkg sonka
- 5-6 szelet sajt (kb. 8 dkg)
- 5-6 szelet füstölt sajt (kb. 8 dkg)
- 4 ek kukorica (konzervből való)
- 14 szem olívabogyó
- 1 zöld paprika
- 1 piros húsos paprika

Lekenni:- 1 tojássárga+1 ek viz

Szórni:
mák, szezámmag

Elkészítés:

A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.

A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, majd beletesszük a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt egy rugalmas, jól kezelhető tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra alatt)

Ha van kenyérsütőgépünk, akkor az üstbe mérjük a tészta hozzávalóit és a dagasztás programot bekapcsoljuk. Ha a tésztánk már jól összeállt, lezárjuk a gépet, és hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

Míg kel a tészta, elkészítjük a tölteléknek valókat.
Ha a sonka és a sajt nincs felszeletelve, akkor vékony szeletekre vágjuk.
A paprikát megmossuk, szárazra töröljük és vékony csíkokra vágjuk.
Az olívabogyókat kimagozzuk és felkarikázzuk.
A kukoricát lecsöpögtetjük.

A megkelt tésztát a dolgozó felületre borítjuk (nem kell lisztezni), óvatosan átgyúrjuk, két egyforma részre osztjuk, és 10 percig pihentetjük.

Ezután egyenként, kb. 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk a cipókat. Hosszában, 3 egyforma részre osztjuk a tésztát, esetleg a kés hátával meg is jelölhetjük, csak ügyeljünk, hogy NE vágjuk át a tésztát, CSAK jelöljük meg.
A szélső részeket egy pizza vágóval, kicsit ferdén kb. 2 centis vastagon bevagdossuk.

A középső, egybe maradt részt megkenjük puha vajjal, majd réhelyezzük a sajt szeleteket, erre a sonka szeleteket, majd jöhet a kukorica, olivabogyó, és a paprika csíkok. Erre teszünk egy-egy szelet sonkát, majd betakarjuk a füstölt sajt szeletekkel.













                          A tészta két végét felhajtjuk, majd a bevágott szélső részeket jobbról-balról felváltva, keresztben egymásra hajtogatjuk, a tölteléket ezzel befedve.


Óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk és újból duplájára kelesztjük.

Ezután lekenjük a vízzel elkavart tojássárgával, megszórjuk egész mák-, és szezámmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.


4 megjegyzés:

  1. Hogy ez milyen guszta, s milyen fincsi lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg! Eddig csak édesen készítettem, almával, meggyes töltelékkel. Milyen szupi így! Jegyzem is le, hogy nehogy elfelejtsem:-)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda pazar töltelék, milyen gyönyörű formázás, és mennyire finom lehet a végeredmény! :) Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés