Még tavaly ősszel készült ez az egyszerű répatorta sajtkrémmel, és mivel most újra aktuális, így ezt a süteményt ajánlom nektek Húsvétra. Ha nem szeretnétek sok időt eltölteni a konyhába, akkor mindenképpen ez a finom süti az ideális választás. Könnyen és gyorsan előkészítjük a tésztamasszát, majd a sütő elvégzi a nehezét, kihűtjük, tetejére kenjük az ízesített krémsajtot és máris fogyaszthatjuk. :) Nagyon finom, egészséges alapanyagokból készült sütemény. Ha tehetitek készítsétek el, nem fogjátok megbánni.
Hozzávalók a tésztához:
- 3 tojás
- 15 dkg eritrit
- 1 dl frissen facsart narancslé
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 1/2 kezeletlen narancs héja
- 0,8 dl olívaolaj (napraforgó olaj)
- 25 dkg finomra reszelt sárgarépa
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 6 dkg darabosra vágott dió
Megj.: Az eritrit helyett édesíthetjük (barna)cukorral, teljes kiőrlésű búzaliszt helyett pedig használhatunk finomlisztet.
Hozzávalók a krémhez:
- 12,5 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
- 3 tk porított eritrit vagy ízlés szerint
- 1 mk vanília paszta
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
Megj.: Ha nincs vanília pasztánk, akkor használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
Díszíteni:
- darabos dió
- reszelt citromhéj
- sárgarépa csíkok
Elkészítés:
A diót durvára vágjuk, a narancsot pedig kifacsarjuk.
A lisztet kimérjük és hozzákeverjük a sütőport, a fűszereket és a sót.
A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk, majd kislyukú reszelőn lereszeljük.
A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, majd alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, és vékony sugárba hozzáöntjük a narancslevet és az olajat. Ezután hozzáadjuk a reszelt citrushéjakat és a reszelt sárgarépát, végül pedig a lisztes keveréket is hozzáforgatjuk.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd belesimítjuk a tészta masszát.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!)
A sütőből kivéve, 5 percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a forma karimáját, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.
A krém hozzávalóit simára keverjük, majd a kihűlt sütemény tetejére simítjuk.
Kedvünk szerint díszítjük.
Megj: Krém helyett adhatunk hozzá házi barack- vagy szilvalekvárt, vagy csak önmagában is fogyaszthatjuk, esetleg egy kevés porcukorral megszórva.
Szeretem a répatortát, főleg sajtkrémmel. :)Nagyon guszta!
VálaszTörlésDe jól néz ki! El tudom képzelni, mennyire finom! Tavaly húsvétra készítettem először répás sütit, a család gyanakodva kóstolgatta. De kóstolás után sűrűn rájártak! Elő is kéne keressem...
VálaszTörlés