2020. április 18., szombat

Sárgarépás pogácsa teljes kiőrlésű lisztből


Ahogy ünnep nem telhet el bejgli vagy kalács nélkül, nálunk a pogácsa is kötelező darab. Az idén Húsvétra egy sárgarépás pogácsa készült. Az ízén nem érezhető, hogy sárgarépa is van benne, viszont az állagát mindenképpen segítette. Nem hajtogattam a tésztát, így sok időt nem kellett foglalkoznom vele, inkább a kelesztési idő volt az, ami hosszabította az elkészítését. Finom pihe-puha volt a tésztája, és még 2 nap után sem volt száraz.
Nagyon finom lett, alig lehetett abbahagyni. :)

A megadott mennyiségből 49 darab 4 x 4 cm nagyságú pogácsám lett.

Hozzávalók:

- 42 dkg teljes kiőrlésű lisztből
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 2,5 tk só
- 15 dkg finomra reszelt sárgarépa
- 1 tojás
- 1/4 mk méz
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 24 dkg tejföl

Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 2-3 ek fekete szezámmag

Elkészítés:

A 24 dkg tejfölből elveszünk 0,5 dl-t, meglangyosítjuk, belekavarjuk a mézet, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakartjuk, és félretesszük pár percre.

A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a lereszelt sárgarépát, és egy kicsit elkeverjük. Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojást, a felfutott élesztőt, és jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén olajozott felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 25 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!


4 megjegyzés: