Nagyon finom lett, alig lehetett abbahagyni. :)
A megadott mennyiségből 49 darab 4 x 4 cm nagyságú pogácsám lett.
Hozzávalók:
- 42 dkg teljes kiőrlésű lisztből
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 2,5 tk só
- 15 dkg finomra reszelt sárgarépa
- 1 tojás
- 1/4 mk méz
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb. 24 dkg tejföl
Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 2-3 ek fekete szezámmag
Elkészítés:
A 24 dkg tejfölből elveszünk 0,5 dl-t, meglangyosítjuk, belekavarjuk a mézet, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakartjuk, és félretesszük pár percre.
A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a lereszelt sárgarépát, és egy kicsit elkeverjük. Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojást, a felfutott élesztőt, és jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén olajozott felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 25 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Húú, de finom lehet! Nagyon guszták! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon guszta falatkák!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés