2018. október 17., szerda

Mini rácsos almás pite


Gondolom sokan vagyunk úgy, ha eljön az ősz, akkor túlsúlyban almás sütiket készítünk, fahéjjal ízesítve. Nálunk ez nagyon jellemző, ahogy a blogon szereplő almás sütik is bizonyítják. Sokszor vissza-vissza térek a régi, jól bevált almás receptekhez, de szeretek kipróbálni újakat is, akár új formában kivitelezni, mint ezek a mini rácsos almás piték is. Kis mutatós pitecske, omlós tésztakéreg, finom szaftos almás töltelékkel, ami könnyen a kedvencünkké válhat. Szóval érdemes kipróbálni! :)

Hozzávalók a tésztához (6 darab pitéhez):

- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 4-5 ek tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 52 dkg alma (tisztán mérve)
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 4 ek barna cukor, vagy ízlés szerint
- 2 dkg vaníliás puding
- 1 csapott tk. fahéj

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Rászórjuk a barna cukrot és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a pudingporral.
Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.

A tésztához a lisztet és a sót egy edénybe szitáljuk és a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a kétféle cukrot, hozzáadjuk a tojássárgát, és annyi kanál tejet, hogy összeálljon a tészta.
Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük.

Időközben a formákat kikenjük vékonyan olvasztott vajjal.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 12 cm átmérőjű köröket szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a formákat. A megmaradt tésztát újra összegyúrjuk, és félretesszük mert, majd ebből készítjük el a rácsot a tetejére.

A kihűlt almás tölteléket a formákba adagoljuk.

A megmaradt tésztadarabkát kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk vele.

Egy tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig készre sütjük, vagy amíg már szép aranybarna a tészta.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb!

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral.