Hozzávalók a tésztához (6 darab pitéhez):
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárga
- 4-5 ek tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 52 dkg alma (tisztán mérve)
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 4 ek barna cukor, vagy ízlés szerint
- 2 dkg vaníliás puding
- 1 csapott tk. fahéj
Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A töltelékhez az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citrom lével. Rászórjuk a barna cukrot és lassú tűznél megdinszteljük, majd besűrítjük a pudingporral.
Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.
A tésztához a lisztet és a sót egy edénybe szitáljuk és a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a kétféle cukrot, hozzáadjuk a tojássárgát, és annyi kanál tejet, hogy összeálljon a tészta.
Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőben pihentetjük.
Időközben a formákat kikenjük vékonyan olvasztott vajjal.
A tésztát kivesszük a hűtőből, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. 12 cm átmérőjű köröket szúrunk belőle és kibéleljük (jól belenyomkodjuk) a formákat. A megmaradt tésztát újra összegyúrjuk, és félretesszük mert, majd ebből készítjük el a rácsot a tetejére.
A kihűlt almás tölteléket a formákba adagoljuk.
A megmaradt tésztadarabkát kinyújtjuk, derelyevágóval felcsíkozzuk és a tészta tetejét berácsozzuk vele.
Egy tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig készre sütjük, vagy amíg már szép aranybarna a tészta.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb!
A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálaláskor enyhén megszórjuk porcukorral.
Nagyon mutatósak lettek, szuper jó!
VálaszTörlés