2022. október 21., péntek

Sült sütőtökös bucik, teljes kiőrlésű lisztből

 

Amint az ősz beköszönt, és megjelenik a sütőtök, máris elkezdődik nálunk a sütögetése, hisz nagyon szeretjük ezt a finom őszi vitamin forrást. Nemcsak önmagában eszegetjük a sütőtököt, hanem készítünk belőle sok finomságot is. Ilyenkor többször készül sütőtökkrémleves, pogácsákba és kalácsokban is csempészek egy kevés pürésített sült sütőtököt, akár kekszbe, sőt már sütőtökös-túrós zebratorta is készült. Ez is azt mutatja, hogy milyen sokrétűen fel lehet használni a sütőtököt. 
Legutóbb ezek a fahéjtól illatozó, a sütőtöknek köszönhetően pedig puha tésztájú sült sütőtökös bucik készültek, és még másnapra sem szárad ki. Nagyon finom lett, már tervbe van a következő adag. 

Hozzávalók:

- 16 dkg pürésített sült sütőtök
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- kb. 1,2 dl tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 ek méz
- 1/2 ek őrölt fahéj
- 5 g instant élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától, valamint a sült sütőtök nedvesség tartalmától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és tök pürét. Rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egy kivajazott sütőálló formába helyezzük.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.

Ekkor lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)


2022. október 7., péntek

Habos, kakaós szelet


Kakaós piskóta, finom házi sárgabarack lekvárral megkenve és tojáshabbal megkoronázva, azt hiszem nem kell ennél több egy hétvégi sütihez. Én egy kicsit túl szárítottam a habot (mert úgy-e mindig több dolgot csinál az emberlánya), de ez nem vont le semmit az élvezeti értékéből, így is nagyon finom volt, gyorsan elfogyott :)
Ha még nincs meg a hétvégi süti, bátran ajánlom nektek is.

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 2 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 4 tojássárga
- 14 dkg cukor
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 dl tej

+ 5-6 ek sárgabarack lekvár

Hozzávalók a habhoz:

- 4 tojásfehérje
- 14 dkg cukor

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, sót és kakaóport egy tálba mérjük, és elvegyítjük.

A tojássárgát a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz, valamint a cukor teljesen felolvad. Tovább keverve hozzáadjuk a kisebb kockára felvágott szobahőmérsékletű vajat is.

Ekkor váltakozva, több részletben hozzáadjuk a tejet és a lisztes keveréket is, és egyneművé keverjük.

A masszát egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

Közben a tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagolva hozzá a cukrot, addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy kemény, fényes habot nem kapunk.

A sütőből kivett, még forró sütemény tetejét megkenjük a lekvárral, majd ráhalmozzuk/simítjuk a habot, és visszatesszük a kb. 120 fokos sütőben, és addig szárítjuk amíg a hab roppanóssá válik.

Én addig szoktam szárítani, amíg ha hozzáérünk a tetejéhez, már nem ragad.

Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.