Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- kb. 1,2 dl tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 ek méz
- 1/2 ek őrölt fahéj
- 5 g instant élesztő
- 3,5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától, valamint a sült sütőtök nedvesség tartalmától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egy kivajazott sütőálló formába helyezzük.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)