2022. október 21., péntek

Sült sütőtökös bucik, teljes kiőrlésű lisztből

 

Amint az ősz beköszönt, és megjelenik a sütőtök, máris elkezdődik nálunk a sütögetése, hisz nagyon szeretjük ezt a finom őszi vitamin forrást. Nemcsak önmagában eszegetjük a sütőtököt, hanem készítünk belőle sok finomságot is. Ilyenkor többször készül sütőtökkrémleves, pogácsákba és kalácsokban is csempészek egy kevés pürésített sült sütőtököt, akár kekszbe, sőt már sütőtökös-túrós zebratorta is készült. Ez is azt mutatja, hogy milyen sokrétűen fel lehet használni a sütőtököt. 
Legutóbb ezek a fahéjtól illatozó, a sütőtöknek köszönhetően pedig puha tésztájú sült sütőtökös bucik készültek, és még másnapra sem szárad ki. Nagyon finom lett, már tervbe van a következő adag. 

Hozzávalók:

- 16 dkg pürésített sült sütőtök
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- kb. 1,2 dl tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 ek méz
- 1/2 ek őrölt fahéj
- 5 g instant élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától, valamint a sült sütőtök nedvesség tartalmától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és tök pürét. Rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egy kivajazott sütőálló formába helyezzük.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.

Ekkor lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)


2 megjegyzés: