2018. december 25., kedd

Áldott Karácsonyt!


Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet , mely az egész népnek öröme lészen: Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában." (LK 2,10-11)


Mindenkinek kívánok Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyi Ünnepeket! 

2018. december 18., kedd

Csavarva tekert, mogyorókrémes kalács




Rég nem készítettem egy szép dekoratív kalácsot, már-már hiányzott bíbelődni a kelt tésztával. Ezt a mutatós mogyorókrémes kalácsot jó pár éve láttam ezen a blogon, és már akkor elmentettem, csakhogy időhiány miatt mindig elmaradt az elkészítése, aztán feledésbe is merült. Pár hete, amikor karácsonyi ötleteket merítve lapozgattam az évek során elmentett receptek között, újra szembe jött velem ez a kalács. Most már nem halogattam, és Advent második vasárnapjára elkészítettem. Nagyon tetszett a végeredmény, mind külalakra, mind pedig ízre. :)
Az elkészítési folyamat egy kicsit hosszadalmas, de szerintem megéri a rászánt időt. Ajánlom nektek is elkészíteni, ha egy finom és dekoratív kalácsra vágynátok az ünnepi időszakban. Sok sikert hozzá! :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 2,6 dl tej
- 1 egész tojás + 1 tojássárga
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 60 dkg finomliszt
- 4 dkg cukor
- 1 cs + 1 tk instant élesztő
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 8 dkg 54%-os étcsokoládé
- 25 dkg mogyorókrém (4 ek)

+ 2-3 ek lekvár (nálam házi sárgabarack)

Elkészítés:

2 dl langyos tejet, az egész tojást és tojássárgát a mixer táljába öntjük.  Rászórunk 1 csipet sót, a citrom reszelt héját majd rászitáljuk a lisztet. Erre rászórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd lassan hozzáadagoljuk a megmaradt tejet. (A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően. Ha úgy látjuk, hogy túl kemény a tészta akkor hozzácsurgatunk még 1-2 evőkanál tejet, illetve ha túl lágynak véljük a tésztát (ragad erősen) akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha nincs kenyérsütő gépünk vagy dagasztó funkcióval ellátott mixerünk, akkor a lisztet dolgozófelületre szitáljuk. Rászórjuk a sót, a cukrot és a száraz élesztőt (NEM kell felfuttatni). Egy kicsit elvegyítjük, majd a közepébe egy kis fészket formálunk és a tojássárgát és az egész tojást beleütjük, majd a langyos tejjel összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a mogyorókrémmel egyneművé keverjük és kihűtjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen téglalap alakúra nyújtunk, majd egyenletesen rákenjük a csokoládés mogyorókrémet.
Gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd jobbról a középső részre hajtjuk a tésztát.


Erre rá a bal oldali tészta darabot.


A kapott tésztacsíkot lentről és fentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük.




Pihentetés után a tésztát gáztepsi nagyságú téglalappá nyújtjuk, amit ujjnyi vastagságú csíkokra vágunk.

Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor óvatosan megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, szorosan egymás mellé.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha az alja már kezd pirulni kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A megsült tésztát, még forrón egy tiszta konyharuhára borítjuk úgy, hogy az alja legyen felül.
Ügyeljünk, hogy nehogy megégessük magunkat, mert nagyon forró még a tepsi, és a tészta is! Legyünk óvatosak!
Ha egy kicsit szét esnek a tészta csíkok nem baj, mert majd hűlés után szépen megtartja a formáját.

Ezután lekenjük lekvárral.


 A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, akárcsak a piskótatekercset szokás.


Így hagyjuk teljesen kihűlni, majd szorosan becsomagoljuk egy folpackba és pár órát vagy akár egy egész éjszakát pihentetjük.

Mi nem bírtuk kivárni a sok órás pihentetést, olyan finom illata volt, hogy muszáj volt megkóstolnunk. Csupán 2 órát hagytam feltekerve s már kóstoltuk is, és így sem esett szét, ahogy a képen is látható. :)

Enyhén megszórva porcukorral, szeletekre vágva kínáljuk.

2018. december 10., hétfő

Fűszeres karácsonyi keksz


Az elmúlt hétvégén tartottam egy karácsonyi próbasütést, és ez a fűszeres keksz annyira jól sikerült, hogy ami kisült szombat délelőtt, este már nem volt belőle egy morzsa sem. Vasárnap ismét elkészítettük, csak hogy biztosak legyünk, hogy valóban megállja a helyét az ünnepi asztalon is. :D Én megpróbáltam kekszpecséttel díszíteni, de annak hiányában csak szúrjuk ki tetszőleges kiszúróval, esetleg majd húzzuk át étcsokival.

Hozzávalók: 

- 2,5 dkg hajdinaliszt
- 6,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 7,5 dkg durum liszt
- 3,5 dkg darált mogyoró
- 1 csipet só
- 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy ízlés szerint)
- 1 késhegynyi sütőpor
- 8 dkg hideg vaj
- 8 dkg porított eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 2 ml vanília aroma
- 1 egész tojás
- 1 ek hideg víz (ha szükséges)

Elkészítés:

Egy mélyebb tálba mérjük a liszteket, a darált mogyorót, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport, és összekeverjük. Elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd beleszórjuk az édesítőt, és elkeverjük.
A tojást és vanília aromát is hozzáadva összedolgozzuk annyi vízzel (csak ha szükséges), hogy összeálljon a massza.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)
Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután durumliszttel megszórt felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Sütőből kivéve 5 percet pihentetjük a tepsiben, majd ezután rácsra téve kihűtjük.

Légmentesen záró dobozban tároljuk .... már ha megéri a másnapot.

A fentebb megadott hozzávalókból 29 darab 5,5 cm átmérőjű keksz sült ki.

2018. december 7., péntek

Céklás kókuszgolyó


Szeretjük a kókuszgolyót (na de ki ne szeretné), és amikor megláttam Edónál a céklás változatát, nyomba lecsaptam a receptre. Ahogy sikerült céklát vásárolnom, el is készítettem. :) Egy végtelenül egyszerű sütés nélküli édesség, finom és egészséges is, amit akár az ünnepek alkalmából is elkészíthetünk.

Hozzávalók:

- 10 dkg főtt cékla
- 15 dkg zabpehely
- 20 dkg alma (tisztán mérve)
- 4 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 2 ek kókuszolaj

Hempergetni:- kb. 2-3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A céklagumót alaposan megmossuk, majd egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy lepje el. Sózzuk, majd fedő alatt addig főzzük, amíg megpuhul. Kihűtjük, hámozzuk, majd pépesítjük.

A zabpelyhet száraz serpenyőbe megpirítjuk, majd kávédarálón porrá daráljuk.

Az almát megmossuk, meghámozzuk majd a kis-lyukú reszelőn lereszeljük.

Minden hozzávalót egy tálba mérünk, majd alaposan összegyúrjuk, hogy formázható masszát kapjunk belőle. Folpack-kal letakarjuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük, hogy a zabpehelyliszt felszívja a nedvességet.

(Szükség esetén, a massza állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy reszelt almával.)

A kész masszából kis golyókat formázunk és egyenként meghempergetjük kókuszreszelékbe. Ha túl ragadós lenne a massza, akkor nedves kézzel formázzuk a golyócskákat.

Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Ebből az adagból 24 darab 19 grammos céklás kókuszgolyó lett.

2018. december 5., szerda

Mogyorós csillagok


Egy egyszerű mogyorós keksz ünnepi köntösben. :) A reggeli kávé vagy tea mellé kitűnő választás lehet. Nekünk nagyon ízlett, a gond csak az volt, hogy ez a mennyiség kicsit kevésnek bizonyult, hisz gyorsan kifogyott a kekszes doboz. 32 darab lett a lent megadott hozzávalókból, de a darabszám változhat a kiszúró nagyságától.

Hozzávalók:

- 5 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg darált mogyoró
- 8 dkg vaj
- 1/2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 8 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojássárga

Hozzávalók a díszítéshez:

- 3 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj

Elkészítés:

A liszteket egy mélyebb tálba mérjük és összekeverjük. Elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd beleszórjuk a darált mogyorót, a sót, a sütőport, az édesítőt és a citromhéjat, majd a tojássárgát is hozzáadva egyneművé dolgozzuk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Ezután folpackba csomagoljuk és másfél órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kiszúrt kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütőből kivéve a keksz még puha és könnyen eltörhet, ezért tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni.

Az étcsokit az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) vékonyan becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét.

2018. december 3., hétfő

Sütőtökös-túrós zebratorta


Ez a sütőtökös-túrós zebratorta jó példa arra, hogy egyszerűen is lehet mutatós és finom süteményt készíteni. Tökéletes választás lehet az olyanok számára, akik nem jártasak a bonyolult sütik készítésében, vagy nincs idejük rá, hasonlóan mint én, de mégis szeretnék meglepni szeretteiket valami különlegességgel. Csak összekeverjük a kétféle masszát, majd egymásra kanalazzuk és máris mehet a sütőben. Ilyen egyszerű, viszont a végeredmény valami csodálatos. Ajánlom nektek is, akár most az adventi időszakban is.

Hozzávalók a túrós masszához:

- 50 dkg krémes tehéntúró
- 2 egész tojás
- 10 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek vaníliaízű pudingpor
- 2,5 dkg egész mákszem

Hozzávalók a sütőtökös masszához:

- 50 dkg sült sütőtök püré
- 2 egész tojás
- 8 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 ek vaníliaízű pudingpor
- 3 ek zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)

Hozzávalók a mázhoz:

- 10 dkg sült sütőtök püré
- 10 dkg tejföl
- 3 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 1 tojás

Elkészítés:

Egy magasabb falú edénybe mérjük a tehéntúrót, hozzáadjuk a tojásokat, a citromhéjat, az eritritet és a pudingport, és kézi habverővel egyneművé dolgozzuk. Végül hozzákeverjük a mákot is, és félretesszük felhasználásig.

A sütőtököt megsütjük, teljesen kihűtjük, majd kikaparjuk belsejét, és villával pépesítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, az eritritet, a citromhéjat, a fahéjat és a pudingport, és egyneművé keverjük. Mivel nekem a massza nagyon híg volt ebben az állapotban, ezért hozzáadtam még 3 evőkanál zabpehelylisztet, és simára kevertem.

Egy 22 cm-es átmérőjű kapcsos formát kivajazzunk és megszórjuk zabpehelyliszttel.

A forma aljába, középre teszünk 1 evőkanállal a túrós masszából, majd erre 1 evőkanállal a sütőtökös masszából. Addig rétegezzük a kétféle masszát, amíg el nem fogynak. A tésztát nem kell elkenni, és mindig az előző közepébe kell tenni az újabb kanál masszát!

Ha azt szeretnénk, hogy a csíkok szélesebbek legyenek, akkor tegyünk egyszerre két evőkanál masszát, vagy adagoljuk egy kisebb meregetőkanállal.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-45 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!)

Közben elkészítjük a mázat is, amihez a hozzávalókat simára keverjük.

A sütőből kivett, még forró sütemény tetejére kenjük a mázat és visszatesszük a sütőben még kb. 10 percre.

A sütőből kivéve a formába hagyjuk kihűlni, majd óvatosan levesszük a tortaforma karimáját és szeleteljük.


Eredeti recept forrása innen.