2014. május 31., szombat

Túrós-lekváros csiga




Nagyon megszoktuk a péksütiket, kalácsot reggelire, de sajnos nem mindig van időm kelt tésztához, ezért néha a sütőporos tésztához is kell "nyúlni". Készült már hasonló tészta, csak akkor ricottát használtam és hűtőbe is pihentettem, de most tényleg egy nagyon gyors változatra volt szükségem, így megszülettek ezek a finom csigák. Ha nincs sok időnk, de valamit gyorsan szeretnénk a tejes kávé mellé reggelire, íme egy megoldás. :)

Hozzávalók a tésztához:


- 45 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tk sütőpor
- 6 dkg vaj
- 25 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- esetleg 1-2 ek tejföl, ha nem állna össze a tészta, de nekem nem volt szükség rá

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 ek tehéntúró
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 - 4 ek szilvalekvár

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, formáljuk gomboccá és pihentessük 10 percet.

A töltelékbe való túrót elkeverjük a cukorral és lekvárral.

Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagságú téglalapra. Megkenjük a lekváros túróval, majd a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a beiglit és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm távolságra, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

2014. május 29., csütörtök

Sárgaborsó krémleves



Ez volt az első ismerkedésünk a sárgaborsóval, és azt hiszem elég jól sikerült, lesz még folytatás. :) Kevés hozzávalóból egy nagyon finom levest kaptunk. Mi most pirított kenyérkockákkal tálaltuk, de következőkor lesz mellé sült szalonna vagy/és füstölt kolbász is. ;)

Hozzávalók:

- 20 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- 1 l zöldségalaplé (Vagy  l viz + 1 leveskocka)
- 2-3 ek olaj
- 0,5 dl tejföl

Elkészítés:

A sárgaborsót előző este váltott vízben többször átmossuk, majd beáztatjuk annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje.

A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk.

Egy lábasba az olajat felmelegítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és megdinszteljük benne. Amikor már szinte üveges a hagyma, akkor hozzáadjuk a fokhagymát is és addig pároljuk, amíg érződik az illata.

Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával és elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a leszűrt sárgaborsót, párszor átforgatjuk majd felöntjük a zöldségalaplével. Beletesszük a babérlapit, sózzuk és borsozzuk.
Fövés közben szedjük le a tetején keletkező habot.

Ha már puhára főtt a borsó, levesszük a lángról, a babérlevelet kidobjuk és botmixerrel összeturmixoljuk.
A tejfölet elkavarjuk pár kanál levessel, majd visszacsorgatjuk a levesbe és összeforraljuk.

Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.


2014. május 28., szerda

Túrós eper smoothie, kókusszal ízesítve



Amíg még kapható eper, használjátok ki az alkalmat, és készítsetek ti is ilyen finom italt. :) Azt, hogy túrót is tegyek bele a smoothie-ba Lillánál láttam, ő pedig Szofikától leste el. Finomra sikeredett ez is, és különösen jól esett a melegben. ;)

Hozzávalók kb. 5 dl-hez:

- 1 alma
- 1 marék eper
- 2 ek tehéntúró (kb. 7 dkg)
- 1,5 dl görög joghurt
- 1 ek citromlé
- 1 ek kókuszreszelék

Elkészítés:


Az almát megmossuk, ketté vágjuk, magházát kivájjuk majd negyedeljük. (Nem kell meghámozni.)

Az epreket is megmossuk, kicsumázzuk és felezzük.

Öntsük a turmixgépbe a joghurtot, tehéntúrót és citromlevet, majd az alma negyedeket is tegyük bele. Ha eldogozta a gép hozzáadjuk az epret, és kókuszreszeléket is és együtt addig turmixoljuk, amíg sima, egynemű nem lesz.

Poharakba töltjük és máris fogyasztjuk.

2014. május 26., hétfő

Avokádós rukkolasaláta szezámmagos öntettel


 
Mostanában nagyon megkedveltem az avokádót, szinte mindig van itthon, mert nagyon sokrétű a felhasználása. Készült már smoothie belőle (itt és itt), aztán avokádókrém is, most pedig egy igen különleges és egészséges saláta. :)

Hozzávalók:

- 25 dkg rukkola
- 1 érett avokádó
- 1/2 citrom leve
- cherry paradicsom, kb. 3-4 db személyenként
- 12,5 dkg camembert sajt

Hozzávalók az öntethez:

- 2 ek szezámmag
- 1 ek mustár
- 0,5 dl olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- csipet tengeri só

Elkészítés:


A rukkolát mossuk meg, csepegtessük le majd konyharuhán szárítsuk meg.

A paradicsomokat megmossuk, szárazra töröljük és félbe vágjuk.

Az avokádót félbe vágjuk, magját eltávolítjuk majd egy karalábévájóval kivájjuk a húsát és meglocsoljuk a fél citrom frissen facsart levével.

A zöldségeket egy nagyobb tálba összekeverjük.

A camember sajtot felkockázzuk, vagy kisebb darabokra tördeljük, így rusztikusabb lesz.

Az öntethez a szezámmagot száraz serpenyőben barnára pirítjuk, de vigyázzunk, hogy nehogy túlpirítsuk, mert akkor keserű lesz.
A mustárt elkavarjuk az olajjal (vékony sugárba adagoljuk hozzá, állandó kevergetés közben), a citromlével és a csipet sóval, majd ha a szezámmag is kihűl, ezt is hozzákeverjük.

A zöldségsalátát tányérokra rendezzük, ráhelyezzük a camembert sajtdarabkákat és meglocsoljuk az öntettel. Jó étvágyat hozzá! :)


2014. május 24., szombat

Diós kalács tangzhong technikával




Nagyon rég nem hoztam kelt tésztát, pedig készült ám, csak vagy olyat sütöttem ami már fent van a blogon, vagy pedig olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt időm lefényképezni. Most egy olyan kalácsot hoztam ami tangzhong technikával készült, amit mi nagyon szeretünk. Ezzel a techikával készült már csokis kifli és kakaós-kókuszos csavart csiga is. Amit tapasztaltam, hogy sokkal tovább friss marad a kalács, nem szárad meg olyan hamar, mint a "normál" keltek. Ezt a kalácsot szombaton sütöttem és még csütörtök reggel is ezt reggeliztük, és nem is érződött rajta, hogy szinte egy hetes. Ajánlom mindenkinek kipróbálásra, mert megéri. A leírás elég hosszú, viszont az elkészítése egyáltalán nem bonyolult. Most nem készítettem fázis fotókat, de a csokis kiflinél készültek, és beteszem azokat, hogy érthetőbb legyen. :)

Hozzávalók a tangzhonghoz:

- 2,5 dl víz
- 5 dkg liszt

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 5 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 1,5 dl tej
- 15 dkg dió
- 2 dkg vaj

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 60-65 dkg liszt (nálam 65 dkg)
- 4 dkg tejpor
- 20 dkg tangzhong
- 8 dkg cukor
- 1/2 tk. só
- 2 tojássárga
- 2 dl langyos víz
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Elkészítés:

A tangzhongot és a diós tölteléket készítsük el előző nap, vagy reggel és csak délután használjuk fel, hogy legyen idejük jól kihűlni.

A tangzhonghoz a vizet és lisztet egy kisebb edénybe csomómentesre keverjük, és feltesszük főni. Állandó kevergetés mellet addig főzzük, amíg 65 fokos nem lesz a massza (én nem mértem), vagy amíg kevergetés közben barázdákat nem tudunk húzni a masszába (egy besűrűsödött masszát kell kapjunk).
Levesszük a tűzről, áttehetjük egy másik edénybe is, én abba a lábasba hagytam amibe megfőztem, letakarjuk fóliával és hűlni hagyjuk. Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.

A diós töltelékhez, a diót leforrázzuk a tejjel és összekavarjuk.
A lisztet, a cukrot és a tojásfehérjéket egy edénybe simára keverjük, feltesszük melegedni, majd állandó kevergetés mellett a tejes diót is hozzáöntjük, és addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Olyan pudingszerű pasztát kell kapjunk.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat is, és addig kavarjuk amíg a vaj el nem olvad és sima lesz a diós paszta.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy leheletnyi vékonyan olajjal lekent folpackra öntjük, vizes kanálháttal ujjnyi vastag téglalapra igazítjuk, becsomagoljuk és betesszük a hűtőbe éjszakára, de legalább 2-3 órára.

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem, és jól bedagasztottam. Kezdésnek csak 60 dkg lisztet tettem bele, majd még szükség volt 5 dkg-ra, hogy jó legyen a tészta. Ha a tészta már nem ragad és szép fényes, akkor kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett nyújtódeszkán óvatosan átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Közepébe tesszük a diós tölteléket (a képen csokis töltelék látszik), ha szükséges egy kicsit elsimítjuk egy vizes kanálhát segítségével, majd a tészta bal részét ráhajtjuk a diós paszta közepéig, ugyanígy a tészta jobb részét is ráhajtjuk a paszta közepéig, hogy teljesen legyen befedve.


Az összeérő részeket jól összecsípjük, hogy a töltelék ne jöjjön ki.


Ezután elfordítjuk 90 fokkal a tésztalapot és újra kinyújtjuk téglalapra.


Két oldalról középre hajtjuk és aztán egybe, mint egy könyvet, végül egy tésztacsíkot kapunk.




Egy kicsit lelapítottam a tésztát és középen két részre vágtam, úgy hogy az egyik vége egybe maradjon, majd összefontam.
Sütőpapíros, nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, letakarjuk tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, középidőben takarjuk le alufóliával.

2014. május 22., csütörtök

Házi csoki


Az egyik kedvenc édességünk a férjemmel, mindketten NAGYON szeretjük a házi csokit. Sajnos az utóbbi időben nem készítettem, csak bolti csokit ettünk, de a hétvégén mondogatta a férjem, hogy úgy enne házi csokit, nem csinálok neki (meg nekem is :-P)? Előre gondoltam jobb lenne a boltból venni, mert nem mindig sikerül a házi csokit. Emlékszem sokszor próbálkoztam, de legtöbb esetben nem olyan lett mint kellett volna. Vagy túl kemény lett, szinte a fogunk törött bele, vagy ellenkezőleg, nem dermedt meg és kiskanállal kellett megegyük a csokit.
Egy kicsit utána olvastam, és több helyen írta, hogy a tejpor jó minősége mellett a cukorszirup a másik döntő elem. Ha túl keveset főzzük, akkor nem fog megkeményedni a csoki és csak kanállal lesz ehető, ha pedig sokáig főzzük a szirupot, akkor pedig nagyon kemény lesz ... valahogy a középutat kell eltalálni. Ezeket mind figyelembe véve készítettem el újra a házi csokit a még Édesanyámtól örökölt recept alapján. Én csak fél adagot készítettem most, mert csak ennyi tejporom volt itthon, és azt is írom le.

Hozzávalók:

- 40 dkg cukor
- 1 dl víz
- 10 dkg vaj
- 20 dkg tejpor
- 5 dkg kakaópor

Elkészítés:

A tejport és a kakaót egy tálba szitáljuk és elkeverjük.

Egy kisebb méretű tepsit kikenünk vajjal.

A cukrot a vízzel együtt egy lábasba tesszük és felmelegítjük. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, még főzzük pár percet amíg egy sűrűbb szirupot nem kapunk. Ezután hozzáadjuk a vajat, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg a vaj elolvad.
Beletesszük tejporos-kakaós keveréket (3-4 részletbe adagoljuk hozzá) és kézi habverővel csomómentesre keverjük.

Beleöntjük a kivajazott tepsibe a még meleg csokit, elsimítjuk és kihűtjük. Érdemes este készíteni, hogy reggelig legyen ideje megdermedni, mert hanem rájárhatunk és nem lenne ideje kihűlni. ;)


2014. május 21., szerda

Túrós kockák



Rég nem volt valami sósság nálunk, már hiányát éreztük így ideje volt készíteni. Ez az aprósüti villámgyorsan elkészíthető, és ami érdekes benne, hogy a tésztájába főtt krumpli is került, igaz ez nem érezhető a kisült sütin. A végeredmény pedig egy nagyon finom, magát etető sós süti, amit csak ajánlani tudok nektek is elkészítésre. :)

Hozzávalók:


- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 kk tengeri só
- 10 dkg tehéntúró
- 1 főtt krumpli (22 dkg)
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- esetleg 1 ek tejföl, ha nem állna össze a tészta

+ Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

+ Tetejét szórni: - lenmag + szezámmag

Elkészítés:

A sóval és sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára szitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a kihűtött és áttört krumplit, a túrót és a tojást, és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nem akarna összeállni, akkor hozzáadunk 1 evőkanál tejfölt és jól összedolgozzuk. Pogácsa állagú tésztát kell kapjunk.

Ezután enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk és derelyemetszővel kb. 4x4 cm kockákra vágjuk.

Lekenjük a vízzel elkevert tojássárgával, majd megszórjuk a lenmag és szezámmag keverékével.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a kockák egyik felét, így könnyebben feltudjuk emelni.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Nekem ebből a mennyiségből 50 darab, 4x4 cm-es túrós kockám lett.


Ötlet: Kifőztük oldaláról.

2014. május 19., hétfő

Híg palacsinta, ahogy Édesapám készíti

 

A világ legfinomabb palacsintája, akinek még nincs egy jól bevált palacsinta receptje ezt mindenképpen próbálja ki, állítom hogy nem fog csalódást okozni.
Azt hiszem már párszor írtam, hogy nagyon szeretem a palacsintát, viszont készíteni már nem annyira. Jó pár évig csak akkor ettem palacsintát, amikor hazamentünk vagy szüleim jöttek látogatóban, mert ilyenkor mindig készített Édesapám palacsintát. Azt a nagyon vékony fajtát, papír vékonyságú palacsintát, mert én így szeretem, finom házi baracklekvárral megtöltve. :) A képen látható palacsinták is Édesapám kezei közül kerülte ki, és olyan finomak, hogy még önmagában is lehet enni, semmi töltelék nélkül.
Legalábbis nekem ez a kedvencem, ennél finomabb palacsintát még soha nem ettem, bármikor megtudnám enni. :) Készítsétek el Ti is, hogy győződjetek meg róla ;)

Hozzávalók kb. 60 darab palacsintához:

- 4 egész tojás
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 csapott ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek olaj
- 5 dl tej
- kb. 0,7 dl ásványvíz (attól függően, hogy mennyire hígra szeretnénk)

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy magasabb edénybe szórjuk, majd a tojással, olajjal és tejjel csomómentesre keverjük (gépi- vagy kézi habverőt használunk).
Ezután fokozatosan hozzáadunk annyi ásványvizet, amennyire hígra szeretnénk a palacsintát.

Ha teflonos palacsinta sütőt használunk, akkor nem kell kiolajozni a serpenyőt, csak felforrósítjuk és egy-két merőkanálnyi palacsinta masszát tesszük bele. Egy kicsit megmozgatjuk a serpenyőt, hogy egyenletesen eloszlassuk benne a masszát. Pár perc alatt megsütjük a palacsinta alsó felét, majd megfordítjuk és átsütjük a másik felét is.
Ha megsült minkét fele, akkor átcsúsztatjuk egy lapos tányérra.

Melegen vagy hidegen, bárhogyan finom a palacsinta, és megkenhetjük bármilyen lekvárral, mogyorókrémmel, vagy megszórhatjuk cukorral, kakaóporral, kinek mi a kedvence.

Ha nem teflonos a serpenyőnk, akkor minden palacsinta megsütése előtt kevés olajat (1 tk) hevítünk fel a serpenyőben és csak azután tesszük bele a palacsintamasszát.


2014. május 15., csütörtök

Bakonyi sertésborda petrezselyemzöldes nokedlivel


Szeretjük a finom, szaftos ételeket, s ha még gombás is, akkor még inkább. Amikor Katalinnál megláttam, el is mentettem a receptet és vártam az alkalmat hogy elkészíthessem. Amit változtattam, Katalin tanácsát megfogadva, hogy dupla adag gombát tettem bele, mint ahogy az eredeti receptbe szerepelt. Szerintem is elbír ennyi gombát, finom lett, legalábbis nekünk nagyon ízlett.

Katalin, köszönet a receptért. :)

Hozzávalók:


- 8 szelet sertésborda
- 50 dkg gomba
- 1 fej vörös hagyma
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- só, bors, pirospaprika
- 1 ek liszt
- olaj
- 2 dl tejföl

Elkészítés:

A hússzeleteket alaposan kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután lisztbe forgatjuk és forró olajba mindkét oldalukat hirtelen elősütjük.

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, majd a visszamaradt olajba üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát. Addig kavargatjuk, míg levet enged, majd visszatesszük a hússzeleteket is.
Fedő alatt puhára pároljuk. Ha a vizét elfőné, potóljuk egy kevés vizzel.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, majd belecsurgatjuk és összeforraljuk a hússal.
Megkóstoljuk és ha szükséges még ízesítjük sóval, borssal.

Petrezselyemzöldes galuskával (nokedlivel) tálaljuk.


Hozzávalók a nokedlihez:

- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1,5 dl viz
- só
- 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

Egy lábasba vizet teszünk forrni. Ha már fő, csak akkor kezdjük el a nokedli készítést.

A sóval elkevert lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleütjük a tojásokat, és a vízzel együtt összekeverjük. Nem kell túl sokat keverni, mert akkor a massza nyúlós lesz. Végül az apróra vágott petrezselyemzöldet is beleforgatjuk. Ragacsos, sűrűn folyó tésztát kell kapjunk.

A nokedliszaggatóban beleöntjük a tésztát több részletben, és a fövő vízbe szaggatjuk. Párszor belekavarunk, hogy a nokedlik ne ragadjak össze, majd ha feljöttek a víz felszínére 2 percet még hagyjuk, majd szűrőkanállal kivesszük és hideg folyó víz alatt leöblítjük. Egy edénybe szedjük és elkavarjuk 1 ek olajjal, hogy ne ragadjanak össze.


2014. május 13., kedd

Vargabéles


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de néha szükségét érzem a húsmentes napoknak. Persze ennek nem örül a férjem, hisz ő húst hússal enne, de azért néha ő is kibír egy-két napot. ;) A múlt szombat is egy ilyen nap volt, mikor is egy jó kiadós bableves után ezt a finom vargabélest képzeltem el. Mi csak így önmagában, egy kis porcukorral meghintve fogyasztottuk, de lehet lekvárt, gyümölcsöntetet vagy vaníliásodót is kínálni mellé. :)

Hozzávalók:

- 20 dkg cérnametélt
- 45 dkg tehéntúró
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 5 dkg vaj

+ 8 réteslap
+ 5 dkg vaj

Elkészítés:

A cérnametéltet forró, sós vízben kifőzzük. Nem kell túlfőzni, csupán 1-2 percig, majd leszűrjük és hagyjuk lecsepegni. A vajat megolvasztjuk, kihűtjük majd összekeverjük a cérnametélttel.

A tojásokat szét választjuk, majd a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.

A tehéntúrót egy villával áttörtjük és a tejföllel elkeverjük.
A tojássárgákat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölös túrót, a citrom reszelt héját és simára keverjük. A vajas tésztát is belekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjéből készült habot.

A réteslapokat kiterítjük, majd egyenként megkenjük olvasztott vajjal és 4 lapot egymásra teszünk.
Egy 24x32 cm-es tepsit kikenünk vajjal és az aljára helyezzük az egymásra rakott 4 réteslapot, úgy hogy a tepsi oldalait is befeddje.

A réteslapokra simítjuk a tésztás-túrós masszát.

A széleken túllógó rétestésztát visszahajtjuk a masszára, majd az egészet befedjük a megmaradt réteslapokkal, melyeket szintén lekenünk vékonyan vajjal.

Előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

10 perc hűlés után recés késsel kockákra szeleteljük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.


2014. május 12., hétfő

Zöld smoothie (avokádó, saláta, medvehagyma)


Ez a smoothie még akkor készült, amikor az avokádókrémet készítettem. Nem mondhatnám, hogy a legfinomabb smoothie amit valaha ittam, de egyszer elmegy. A férjem amikor megkóstolta azt mondta hogy olyan fű íze van, aztán már az utolsó kortyoknál mondta hogy elég finom. ;)
Egészségesnek nagyon egészséges ital, csak az ízét egy kicsit szokni kell.

(A valóságban nem ilyen élénk a színe, de ahogy feltöltöm ide, a blogger megváltoztatja a színét.)

Hozzávalók 4,5 dl-hez:

-  1/2 érett avokádó
-  6 saláta levél
-  6 medvehagyma levél
-  1,5 dl görög joghurt
-  0,5 dl tej
-  1 ek citromlé
- 1 tk lenmag

Elkészítés:

Az avokádót vágjuk félbe, magját vegyük ki, majd húsát egy kiskanál segítségével válasszuk el a héjától.
A turmixgép  kancsójába öntsük bele a joghurtot, tejet és a frissen facsart citrom levet. Az avokádóval együtt pár másodperc alatt összedolgozzuk, majd adjuk hozzá a saláta leveleket és járassuk a gépet amíg sima pépet kapunk. Végül dobjuk bele a nagyobb darabokba tépett medvehagyma leveleket is, és turmixoljuk össze, míg egy selymes, egynemű italt nem kapunk.

Poharakba töltjük és máris fogyaszthatjuk. 


2014. május 9., péntek

Pirított diós sütemény kávéval ízesítve


Egy újabb diós süti, ezúttal egy kis kávéval bolondítva, vajkrémmel a tetején.
Nekem egy kicsit túl krémes, de a párom azt mondta hogy ez így tökéletes. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 3 ek erős fekete kávé
- 15 dkg dió
- 3 ek liszt
- 1 tk sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

- 2 tojássárga
- 15 dkg cukor
- 5 ek erős fekete kávé
- 20 dkg vaj

Tetejére:

- 5 dkg dió
- 1-2 kocka csoki

Elkészítés:

Az összes diót egy száraz serpenyőben megpirítjuk. 5 dkg-ot félre teszünk, ez kerül majd a krém tetejére, a többit (15 dkg) pedig ledaráljuk.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját cukorral habosra keverjük, míg megnő a térfogata és világos színű lesz. Hozzákeverjük a kávét is, majd a ledarált diót és a sütőporral elkevert lisztet. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.
Előbb beleforgatunk 2 kanálnyi habot, hogy a masszát fellazítsuk, majd utána 2-3 részletben adagoljuk hozzá a többi habot és óvatosan beleforgatjuk, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

Egy 29x23 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a masszát.

Előmelegített sütőben  kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát, vagyis szúrjunk bele egy tűt vagy fogvájót a  tészta közepébe, és ha nem ragad rá a tészta, akkor kész van.

A sütőből kivéve pár percig a tepsibe hagyjuk, majd kiemeljük, lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról és kihűtjük.

A krémhez, a vajat a cukorral habosra keverjük (kb. 10 perc), majd hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat és tovább verjük. Legvégül a kávét is belekeverjük, ezt kanalanként adagoljuk hozzá, megvárva amíg a gép jól beledolgozza.

A krémet a kihűlt sütemény tetejére simítjuk, megszórjuk az apróra vágott dióval és kevés reszelt csokival.

Hűtőbe tesszük kb. 1 órát majd tetszés szerint szeleteljük.

2014. május 6., kedd

Sült tojásrúd




Van egy csomó friss házi tojásunk, ezért próbáltam olyan recepteket keresni amikhez felhasználhatom. Persze tudom, hogy ha minden nap rántottát készítenék reggelire meg vacsorára, a férjem akkor sem unná meg a sok tojást, viszont én már nem eszem olyan nagy lelkesedéssel. Ellenben ha egy kicsit másképp készül el, egy kicsit variálunk rajta, akkor én is szívesen fogyasztom. :)
Ezt a sült tojásrudat Anikónál találtam, az eredeti recept pedig Aledától származik. Én reggelire készítettem és friss zöldségekkel fogyasztottuk, ami megmaradt azt pedig ebédre spenótfőzelék mellé kínáltam.

Hozzávalók a külső részhez:

- 5 keményre főtt tojás fehérje
- 2 nyers tojásfehérje
- csipetnyi só
- fehérs bors
- 1 ek liszt
- 1 kk paprika
- 1 evőkanályni apróra vágott petrezselymzöld
- 2 ek olívaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 főtt tojássárga
- 2 nyers tojássárga
- 1 ek puha vaj
- só, fehér bors
- 1 kk mustár
- 1 ek vaj

Elkészítés:

A keményre főtt tojásokat megpucoljuk és szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől.

A fehérjét apróra vágjuk. Mivel én nem nagyon szeretem a főtt tojásfehérjét és hogy ne érezzem túl erőssen, ezért lereszeltem kis lyukú reszelőn. Enyhén sózzuk, borsozzuk.
A nyers tojásfehérjét csipet sóval habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a piros paprikával elkevert lisztet. Hozzáadunk 2 evőkanál olajat, a felaprózott/lereszelt tojásfehérjét és az apróra vágott petrezselyemzöldet, és elkavarjuk.

Egy 20x25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, lekenjük olajjal és belesimítjuk a tojásfehérjés masszát. Előmelegített sütőben, 170 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A főtt tojássárgákat villával összetörjük, elkeverjük a két nyers tojássárgával, majd a a vajjal és mustárral együtt simára keverjük. Izesítjük sóval, borssal.

A megsült tojásfehérje lapot kiemeljük a tepsiből (sütőpapírral együtt), keskenyebbik felére halmozzuk a tölteléket rúd formájában és a sütőpapír segítségével feltekerjük. Belecsavarjuk a sütőpapírba, végeit megszorítjuk és újabb 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

Sütőpapírba csomagolva hagyjuk kihűlni, majd hidegen 1 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Friss salátával csak úgy önmagával, vagy feltétként fogyasztjuk.


2014. május 3., szombat

Fokhagymakrém házilag + Blogkóstoló 16. forduló


 


Munkahelyi elfoglaltságok miatt szinte sikerült lemaradnom a Blogkóstoló ezen fordulójáról, mivel valahogy az utóbbi időben egyre zsúfoltabbak voltak a napjaim és nem volt időm semmire. Ezért már azon gondolkodtam, hogy írni fogok Veának, a Blogkóstoló legújabb fordulójának háziasszonyának, hogy sajnos nem sikerül készítenem az általa kisorsolt blogról, Ildi Kokkitól. Aztán a férjem a tegnap este mondta, hogy szívesen enne valami jó fokhagymás sültet és akkor jutott eszembe, hogy Ildikónál láttam egy házilag elkészíthető fokhagymakrémet, és ez most pont kapóra jönne. Elkészítése nem igényel sok időt, viszont annál egészségesebb és felhasználása is sok rétű. Így, ha még utolsó percben is, de sikerült teljesítenem a feladatot. :)

Ildikó, köszönjük a fokhagymakrém ötletét, már használtuk is és nagyon finom lett tőle a husi. :)
Vea, neked köszönöm a kisorsolt blogot és sok sikert az összefoglalóhoz! :)

Hozzávalók:

- 1 fej fokhagyma
- 1 púpozott teáskanál só
- 4-5 evőkanál napraforgóolaj

Elkészítés:


A fokhagymát megtisztítjuk és a hibás részeket kivágjuk.

A gerezdeket egy mélyebb edénybe rakjuk, ráöntünk 3 evőkanál napraforgó olajat, majd rászórjuk a sót. Botmixerrel addig turmixoljuk amíg krémes állaga lesz.

Az így kapott krémet egy tiszta, zárható üvegbe szedjük és pár óráig hagyjuk szobahőmérsékleten állni.
Párszor átkeverjük egy tiszta kiskanállal, majd mielőtt a hűtőbe tennénk belekeverünk még 1-2 evőkanál olajat.

Felhasználásig hűtőbe tároljuk.
Ildikó szerint akár 2 hónapig is eláll a hűtőbe.


2014. május 2., péntek

Londoni szelet



Az ünnepi családlátogatás során egy újabb, eddig számomra ismeretlen sütire bukkantam. :) Ahogy egy kevés időm adódott el is készítettem, és milyen jól tettem hogy nem vártam vele, mert nagyon finom.:)
A receptben baracklekvár van írva, de mivel az enyém már elfogyott, szilvalekvárt használtam. Szerintem bármilyen lekvárral megkenhetjük, mert ugyanolyan finom lesz. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 28 dkg liszt
- 4 tojássárga
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg sertészsír
- 3/4 csomag sütőpor
- 1/2 citrom reszelt héja 
- 2 ek tejföl, vagy amennyi szükséges, hogy összeálljon a tészta


Hozzávalók a habhoz:

-  4 tojásfehérje
- 12 dkg cukor
- 15 dkg darált dió

+ 9-10 ek lekvár

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szitáljuk, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citrom héjat, és a tejföllel összedolgozzuk.

A tésztát sütőpapírra helyezzük, tenyerünkkel kicsit lelapítjuk, majd a sodrófával tepsi nagyságúra (29x23 cm) nyújtjuk. Átemeljük a tepsibe sütőpapírral együtt, majd eligazítjuk a tésztát a tepsibe, egy kis peremet hagyva.

Megkenjük jó bőven lekvárral, hogy sehol se látszódjon a tészta.

A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk. Óvatosan beleforgatjuk a darált diót, ügyelve hogy a hab ne törjön össze.

Rásimítjuk a lekváros rétegre, majd előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó ha már a tetején a hab megszáradt.

Kihűtjük, majd tetszés szerint szeleteljük.