2024. október 30., szerda

Angyalok eledele

Néha fejtörést tud okozni az aprósütik és kalácsok után megmaradt tojásfehérje felhasználása. Ti hogy oldjátok meg, mi szokott készülni a megmaradt tojásfehérjéből? Azon nyomban felhasználjátok vagy lefagyasztjátok, és majd utólag használjátok fel, talán eldobjátok a tojásfehérjét? 
Nálunk szinte mindig van lefagyasztva tojásfehérje, soha nem dobom ki, hisz nagyon sok mindent lehet készíteni vele. Ide kattintva, találsz is pár ötletet, hogy az évek során nálunk mi készült a megmaradt tojásfehérjéből.
Ma is egy ilyen tojásfehérje megmentő receptet hoztam, egy nagyon egyszerű és igen látványos süteményt, az angyalok eledelét kuglóf formában sütve. Nagyon könnyű, légies sütemény, amit önmagában is fogyaszthatunk, de a csokoládé díszítés sem rontja el, akár lekvárral vagy gyümölcsöntettel is kínálhatjuk. 

A blogon szerepel már egy angyalok eledele sütemény (itt megnézheted), ahhoz a sütihez 12 darab tojásfehérje volt szükséges. Én most csak 10 tojásfehérjét használtam, és a hozzávalókon, valamint az elkészítési módon is változtattam egy kicsit.
Nézd meg mindkét receptet, és amelyik szimpatikusabb, készítsd el te is. :)

Hozzávalók:

- 10 db tojásfehérje
- 1/2 tk só
- 1 ek citromlé
- 8,5 dkg kristálycukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg finomliszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1,5 ek cukrozatlan kakaópor

Díszíteni:

- 5 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj

Elkészítés:

A lisztet, a keményítőt és a porcukrot egy tálba szitáljuk, és elkeverjük.

A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a robotgép lassú fokozatán elkezdjük verni. Amikor már kissé felverődött, hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd tovább verjük közepes fokozaton. Amikor a tojáshab már közepes keménységű, akkor kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot és vanília cukrot, mindig megvárva, hogy jól összekeverje a gép. Addig verjük, amíg egy fényes, kemény habot kapunk.

Egy spatula segítségével a lisztes keveréket óvatosan, több részletbe beleforgatjuk a tojáshabba, vigyázva hogy ne törjük össze a habot.

Ekkor a massza felét kivessszük egy tálba, és óvatosan beleforgatjuk az átszitált kakaóport.

Egy kuglóf formát kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel, majd a fehér és a kakaós habot felváltva belekanalazzuk a formába.
Kicsit az asztalhoz ütögetjük, hogy helyezkedjen el a massza, majd egy hurkapálcával spirál alakban elkeverjük (NE a forma aljáig), hogy a levegőbuborékok kipukkadjanak.

A tetejét egy kanállal elsimítjuk, majd 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, végezzünk tűpróbát! Ha tiszta marad a tű, akkor jó, nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad.

A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd a formát megütögetve rácsra borítjuk.

Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd ráöntjük a kihűlt sütemény tetejére. Én egy kis zacskóba töltöttem a megolvadt csokit, melynek sarkán kis lyukat vágtam, és úgy díszítettem, csíkoztam a sütemény tetejét.