2019. szeptember 30., hétfő
Halpaprikás
Az elmúlt egy évben egyre többször kerül terítékre halas étel. Amíg régebben csupán 2-3 havonta fogyasztottunk halat, most már szinte heti rendszerességgel készítek halas ételeket. Legutóbb ezt a halpaprikást készítettem, jó sok finom szafttal, ahogy mi szeretjük. :)
Hozzávalók:
- 60 dkg halfilé
- 2 ek kókuszolaj (vagy napraforgóolaj, olívaolaj)
- 1 vöröshagyma
- 5-6 db koktélparadicsom
- só, bors
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 4,5 dl alaplé
- 1 ek (durum)liszt + 1 ek tejföl
- 1 csokor petrezselyemzöld
Elkészítés:
A halfiléket leöblítjük, majd leitatjuk róla a vizet.
Falatnyi kockákra vágjuk, majd sózzuk és borsozzuk, és jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a halkockákat a fűszer.
Egy serpenyőbe 2 evőkanál kókuszolajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a halkockákat. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.
Ugyanabban a serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a zsiradékot egy kevés kókuszolajjal.
Hozzáadjuk a negyedelt koktélparadicsomot, az előresütött halkockákat, és párszor átkavarjuk, majd felöntjük az alaplével. és izesítjük füstölt paprikával.
Alaposan összekeverjük, majd puhára pároljuk.
A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. Hozzáadunk pár kanállal a pörkölt levéből, egyneművé keverjük, majd visszaöntjük, és besűrűsítjük a paprikást. Végül hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet is, és alaposan elkavarjuk.
Megkóstoljuk, és ha szükséges, akkor még sózzuk, borsozzuk.
A kész halpaprikást kínálhatjuk túrós csuszával, galuskával, kifőtt tésztával, párolt rizzsel, puliszkával vagy csak friss, ropogós héjú házikenyérrel. Bármit is kínálunk mellé, állítom, hogy egy finom fogás lesz. :)
2019. szeptember 18., szerda
Teljes kiőrlésű békebeli kifli
Az első a sorban ez a teljes kiőrlésű békebeli kifli volt, amit itt láttam meg először, és ahogy az időjárás is engedte, megsütöttem. Nem csalódtam benne, a végeredmény egy finom, ropogós héjú, foszlós belsejű kifli, ami nagyon jól esett csak úgy önmagában is, de langymelegen megkenve egy kevés vajjal és lekvárral a legjobb. :)
Hozzávalók:
- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 8 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 4 dkg tejfől
- 2,5 dl tej
- 1,25 dl víz
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 tk méz
Megjegyzés: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb víz szükséges hozzá. Kezdetben csak 0,8 dl vizet adjunk hozzá, és majd szükség szerint adagoljuk a többit.
Elkészítés:
A tejet és 0.8 dl vizet egy keverőpohárban öntünk, majd a tejföllel elkeverjük. Langyosra melegítjük, majd a mézet és sót is hozzáadjuk, végül a mixer táljába öntjük.
Rászórjuk a liszt és búzasikér keverékét, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát.
Amikor már a tészta kezd összeállni, és úgy látjuk, hogy még folyadék szükség hozzá, akkor több részletben adagoljuk hozzá a vizet, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén olajozott munkafelületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk majd 10 egyforma részre osztjuk és kis gombócokat formálunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.
Mindegyik cipót, egyenként szív alakúra nyújtjuk (minél vékonyabbra sikerül kinyújtani, annál több feltekert réteg lesz).
Szélesebb felétől szorosan feltekerjük úgy, hogy csücskét kicsit mindig meg-megnyújtogatjuk és a hajtás alul kerüljön.
A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Letakarjuk egy fóliával és 15-20 percig pihentetjük.
Ezután a kifliket vízzel lepermetezzük, a forró lábasba kb. 1 dl hideg vizet öntünk, és a tepsit a sütőben tesszük. Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
2019. szeptember 13., péntek
Csokoládé- és feketeribizli-mousse torta
Az idén nyáron többször készítettem mousse tortát, semmi jeles alkalom nélkül, csak úgy, mert megérdemeljük. A férjem nagyon megkedvelte ezt a fajta süteményt, és szinte minden idénygyümölcsből kipróbáltam, különböző piskóta- vagy keksz alappal. :) Az egyik nagy kedvence ez a csokoládé- és feketeribizli-mousse torta volt, és ugyan már lejárt a feketeribizli szezonja, de fagyasztott gyümölcsből is elkészíthetjük, nem kell megvárjuk a következő évet, hogy friss ribizliből készüljön. Egyszerű elkészíteni, gyorsnak nem mondanám a dermedési idő miatt, viszont összességében, tényleg egy könnyen elkészíthető, finom sütemény.
Hozzávalók a piskótához:
- 4 ek darált dió
- 1 ek durum liszt
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 3 ek eritrit
Megj. : A piskótához eritrit helyett nyugodtan használhattok cukrot, és durum liszt helyett pedig finomlisztet.
Hozzávalók a csokoládé-mousse-hoz:
- 15 dkg étcsokoládé (54 %-os)
- 2,5 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 4 db zselatinlap
Hozzávalók a feketeribizli-mousse-hoz:
- 20 dkg fekete ribizli
- 5 dkg eritrit
- 0,5 dl görög joghurt
- 4 db zselatinlap
- 1,5 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
Megj.: A mousse-hoz hozzáadott édesítő lehet cukor vagy méz is, és ízlés szerint adagoljátok.
Elkészítés:
A piskótához a darált diót elvegyítjük a durum liszttel.
A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 2 ek eritrittel habbá verjük.
A tojássárgákat a megmaradt 1 evőkanál eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz.
Egy spatulával, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a lisztes darált diót is beleforgatjuk.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
Teljesen kihűtjük.
A fekete ribizlit leszemezzük a száráról, megmossuk és lecsepegtetjük, majd egy lábasba tesszük. Az édesítővel együtt közepes lángon kb. 5 percig főzzük (amíg levet enged és az édesítő teljesen elolvad). Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek vizet. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Félretesszük.
A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tortatálra vagy a megmosott tortaforma aljára helyezzük, és a tortakarikát is ráhelyezzük. Megkenjük egy bő evőkanálnyi ribizlipürével.
A csokoládé-mousse-hoz, 0,5 dl tejszínt apróra vágott csokoládéval összemelegítünk, amíg a csoki teljesen felolvad. Ezután feloldjuk benne a hideg vízbe előzőleg beáztatott, kicsavart zselatinlapot és egy sima, egynemű krémmé keverjük. Amikor már szoba-hőmérsékletű lett, 2 részletben óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt. Ráöntjük a ribizlipürével lekent piskótára, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.
Az előzőleg elkészített fekete ribizli pürét csípősre melegítjük, majd feloldjuk benne a hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat.
Ha teljesen felolvadt benne a zselatin, hozzáadjuk a joghurtot és egyneművé keverjük.
A hideg tejszínt habbá verjük, és 2 részletben óvatosan beleforgatjuk.
Ráöntjük a csokis rétegre, majd visszatesszük a hűtőbe legalább 4-5 órára, de a legjobb egy éjszakára.
Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, és szeleteljük.
Sok sikert hozzá! :)
Címkék:
cukormentes sütemény,
csokoládé,
desszert,
dió,
diós sütemény,
durum liszt,
eritrit,
étcsokoládé,
fekete ribizli,
mousse,
mousse torta,
tejszín
2019. szeptember 9., hétfő
Piskótatekercs banános csokoládékrémmel
Én most csupaszon hagytam, így is látszik milyen szép maradt tekerés után, nem szakadt el sehol. De, megszórhatjuk egy kevés porcukorral, akár csokoládét is csurgathatunk rá, vagy a krém egy részével is bevonhatjuk. Kinek, hogy ízlik/tetszik jobban.
Tipp: Ha nem szereted a hajdinaliszt izét, és finom lisztből készítenéd el a piskótatekercset, ajánlom ezt a csokoládékrémes piskótatekercset.
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek eritrit (vagy cukor)
- 4 ek hajdinaliszt
- 1 durum liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 34 dkg banánpép (kb. 3 nagyobb banán)
- 15 dkg étcsokoládé (54%-os)
- 5 dkg darált dió
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. A cukrot kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. A liszteket egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk. (A lisztet is kanalanként forgassuk bele.)
A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!
A kész piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük, és kihűtjük.
(Megj. : megpróbáltam nedves konyharuha helyett egy másik sütőpapírra borítani a megsült piskótát, majd miután lehúztam a sütőpapírt róla, szorosan feltekertem a sütőpapírral együtt. Így is jó lett, nem ragadt rá a piskóta, és szép formás lett amint látszik.)
Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a banános csokoládékrémet. Ehhez, a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a villával pépesített banánhoz, és simára keverjük. Hozzákeverjük a darált diót is, megkóstoljuk és ha szükségét érezzük, akkor édesítjük eritrittel, mézzel vagy porcukorral.
Ezután kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a krémet egyenletesen rákenjük, és újra feltekerjük. Hűtőbe tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk (kb. 16 szelet lesz).
Címkék:
banán,
dió,
durum liszt,
eritrit,
étcsoki,
étcsokoládé,
gyors recept,
gyors süti,
hajdinaliszt,
krémes sütemény,
piskótatekercs
2019. szeptember 6., péntek
Szilvás gombóc cukkinis tésztából
Nekem kevesebb lé nélküli cukkinim lett, ezért kevesebb lisztet is vett fel, és a szilvák is jó nagyon voltak, ezért csak 9 darab gombóc lett belőle. Finom lett, gyorsan elfogyott, de azért a krumplival készült társa nekem jobban ízlik. Szerintem egy nagyon jó recept mindazoknak, akik valamilyen oknál fogva nem fogyasztanak fehér finom lisztet és krumplit sem, sőt még a finomított cukrot is kerülik, vagy csak egyszerűen egészségesebben szeretnének táplálkozni. Mindenképpen megéri egy próbát, mert finom.
Ha mégis krumplis tésztából készítenéd el a szilvás gombócot, akkor ajánlom ezt a receptet, amit még Édesanyámtól tanultam.
Abban az esetben, ha szilvás gombócra vágynál, de nincs otthon krumpli, akkor készítsd el ezt a gyors szilvás gombócot, aminek a tésztája egy égetett tészta. Érdemes kipróbálni ezt is. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg zsenge cukkini (19 dkg kinyomkodva)
- 1 bő csipet só
- 1 tojás
- kb. 20 - 22 dkg teljes kiőrlésű liszt
Hozzávalók a töltelékhez:
+ szilva
+ 1 tk őrölt fahéj
+ 1 ek eritrit
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 6 dkg darált dió
- 6 dkg zabpehelyliszt
- kb. 1-2 ek olaj
- édesítő (eritrit / cukor / vaníliás cukor ) ízlés szerint
Megj: Az eritrit helyett nyugodtan lehet használni vaníliás cukrot.
A hempergetéshez használhatunk zsemlemorzsát, zabdarát, akár mákot is.
Elkészítés:
A cukkinit megmossuk, szárazra töröljük, majd kis lyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, majd állni hagyjuk kb. 15 percet.
Ez idő alatt a szilvát is megmossuk, szárazra töröljük, keresztbe kettévágjuk és eltávolítjuk a magját. Egy tálcára egymás mellé rakosgatjuk, vágott felükkel felfele, majd a mag helyére teszünk 1 kávéskanál fahéjas eritritet (cukrot).
Ezután alaposan kinyomkodjuk a cukkinit, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a tojást, majd összegyúrjuk annyi liszttel, hogy a hagyományos krumplis tésztához hasonló állagú legyen.
Alaposan lisztezett felületen kb. fél centis vastagságúra nyújtjuk, majd 9 négyzetre vágjuk (kb. 10 x 10 cm-es négyzetek legyenek). Mindegyik négyzet közepébe teszünk egy fél szilvát, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk.
A gombócokat enyhén lobogó sós vízbe dobjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 1-2 percig főzzük, hogy a belseje is teljesen át tudjon főni.
Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a dió és zabpehelyliszt keveréket, kevés olajat csurgatunk hozzá, végük az eritritet/cukrot is hozzákavarjuk.
Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük a vízből és a pirított diós keverékbe hempergetjük őket. Eritrittel / cukorral meghintve tálaljuk.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)