2017. december 20., szerda

Csokoládékrémes piskótatekercs


Nem tudom mennyire aktuális ebben az időszakban a piskótatekercs, de szerintem nem vallana szégyent az ünnepi asztalon. Ha krémes süteményt szeretnénk, de nincs időnk lapokat sütni, tökéletes választás ez a csokoládékrémes piskótatekercs. Egyszerű, de mégis nagyszerű. A tésztája egy egyszerű piskóta recept, a főzött csokoládékrémet pedig innen vettem kölcsön, annyi különbséggel, hogy én a krémbe csokoládét is tettem. Nagyon finom lett, rövid időn belül biztosan elkészül majd újra.

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek liszt

Hozzávalók a krémhez:

- 2 tojás
- 3 ek kristálycukor
- 1 mk vaníliapaszta
- 3 dl tej
- 2 ek kakaópor
- 5 ek liszt
- 6 dkg étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 5 ek porcukor

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A cukrot kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Az átszitált lisztet egy kanállal óvatosan a habba forgatjuk. (A lisztet is kanalanként forgassuk bele.)

Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!

A kész piskótát egy enyhén nedves, tiszta konyharuhára borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük, és kihűtjük.

Közben elkészítjük a krémet.
A két egész tojást a kristálycukorral habosra keverjük, majd a vaníliapasztát és a tejet is hozzácsurgatva simára keverjük. Beleszitáljuk a kakaóport és a lisztet, és csomómentesre keverjük.
Az egészet egy lábasba öntjük, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, hozzáadjuk a csokoládét és addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen elolvad. Tetejére tegyünk szorosan folpackot, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és hűtsük ki teljesen.

A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd kanalanként hozzá adjuk a teljesen kihűlt csokikrémet és habosra keverjük.

Tekerjük ki a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a krém 2/3-át egyenletesen kenjük rá, és újra tekerjük fel.
A maradék krémmel bevonjuk a tekercset, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára.

Tálaláskor enyhén megszórjuk kakaóporral, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

6 megjegyzés:

  1. Hol lehet kapni és milyen kiszerelésben vanília pasztát? Még nem találkoztam vele, nem ismerem.
    Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt nem tudnám megmondani, hogy Magyarországon, hol a legjobb megvásárolni a vanília pasztát. Beütöttem a Google keresőbe, és kihozott egy pár webshop-ot. Erre tudlak téged is biztatni, nézd meg a különböző shop-ok ajánlatát. Ahogy láttam 50 g-os kiszerelésben van általában.
      Ha nem találsz, megfelel a vaníliás cukor is.
      Remélem tudtam segíteni. :)

      Törlés
  2. A TESCO-ban vettem már pasztát és kivonatot is.

    VálaszTörlés
  3. A tésztába nem kell sütőpor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, a tésztában nem kell sütőpor. A tojáshabtól lesz tökéletes állaga a piskótának.

      Törlés