Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 1 tk vaníliapaszta
- 25 dkg akácméz
- 5 dkg porcukor
Töltelék: - 3 - 4 ek sűrű szilvalekvár
Hozzávalók a mázhoz:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
Elkészítés:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd elkavarjuk a sütőporral, a sóval, a citromhéjjal, a fahéjjal és a mézeskalács fűszerkeverékkel.
A tejet egy magasabb falú edénykébe mérjük, beleütjük a tojásokat és a vaníliapasztával együtt egyneművé keverjük.
A mézet mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, majd a porcukorral együtt simára keverjük. Váltakozva hozzákeverjük a lisztes keveréket és a tojásos tejet is.
Sütőpapírral kibélelt kalácsformába (26,5 x 12 x 8 cm) simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
A kész süteményt a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácsra helyezve kihűtjük.
A kihűlt sütit hosszába ketté vágjuk és megkenjük szilvalekvárral.
A mázhoz a vajat mikrohullámú sütőben felolvasztjuk, majd beletördeljük a csokoládét és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad. Hozzáadjuk az olajat is és szép simára keverjük.
A sütemény tetejére öntjük, majd simítjuk, bevonjuk vele a süteményt.
Megvárjuk míg megdermed a csokis máz a tetején, majd szeleteljük.
Finom lehetett ez a mézeskalács, a karácsonyi ízekkel, illatokkal :-)
VálaszTörlésTetszik nekem ez a recept (is), mindenképpen kipróbálandó! :-)
VálaszTörlés