2021. augusztus 13., péntek

Tahinis csokoládé fudge


Ritka az az eset, amikor 2 hozzávalóból egy nagyon finom és gyors édességet tudunk készíteni .... és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Ami, valljuk be, a mai forró napokban, igen nagy előny tud lenni. Ez a tahinis csokoládé fudge, ilyen 2 hozzávalós, elronthatatlan, szuper édesség. Még 10 perc sem kell az elkészítéséhez (a dermedési időt leszámítva), és hideg helyen több napig is eláll, semmit nem veszítve az élvezeti értékéből. Állaga és íze is tökéletes, nem morzsálódik, szájban olvadós, tömény csokis finomság.  Ha dúsítani szeretnénk, akkor pirított szezámmagot is keverhetünk a masszához, de nélküle is nagyon finom. :)
 
Hozzávalók:

- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé pasztilla (legalább 54%-os)
- 12 dkg tahini (szezámpaszta)
- ízlés szerint méz (opcionális)

Elkészítés:

Csokoládé pasztilla hiányában, a csokoládét apróra vágjuk, majd vízgőz fölé helyezett edénybe tesszük. Vigyázzunk, hogy az edény alja ne érjen bele a vízbe!
Hozzáadjuk a tahinit, és addig kevergetjünk, amíg szinte teljesen felolvad a csokoládé. Ekkor levesszük az edényt a vízfürdőből, és addig kavargatjuk tovább, amíg a maradék csokoládé is elolvad, és egy sima, egynemű masszát kapunk.

Kóstoljuk meg, és ha nem elég édes, akkor ízlés szerint adjuk hozzá mézet, és keverjük simára.

A masszát sütőpapírral bélelt, kb. 10 x15 cm nagyságú edényben vagy szilikon formába töltjük. 
Én most 10 x 2,5 cm nagyságú szilikon formákba töltöttem, és 6 darab, 2 cm magas tahinis csokoládé fudge lett.

Hűtőbe tesszük 3-4 órára, amíg jól megdermed. Hagyhatjuk ilyen hosszúkás alakúra is, de falatnyi kockákra is vághatjuk. Légmentesen záró dobozba tároljuk. 


Ötlet innen.

2021. augusztus 6., péntek

Mangós csicseriborsókrém


Néha szeretek az ízekkel játszani, és az általunk megszokott ízektől eltérni, különlegesebb ízkombinációkat kipróbálni. Azt gondolom, hogy ez a mangós csicseriborsókrém is egy ilyen próbálkozás volt, aminek igen nagy sikere volt nálunk. Az előző bejegyzésben közzé tett tortilla lappal fogyasztottuk, de zöldség hasábokkal is kitünű mártogatós lehet. Érdemes kipróbálni, én csak ajánlani tudom. Nem csak finom, de egészséges is.

Hozzávalók:

- 1 konzerv csicseriborsó (24 dkg)
- 1 érett mangó
- 1 cikk fokhagyma
- 3 újhagyma fehér része
- 1 ek tahini (szezámkrém)
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 1/2 tk örölt gyömbér
- 1/2 tk örölt kömény
- só, bors ízlés szerint

Megj.: Ha túl sűrűnek tűnik a krém, akkor adhatunk hozzá egy keveset a csicseriborsó levéből, vagy olívaolajat, akár több citromlevet, természetesen ízlés szerint. Addig adagoljuk hozzá, amíg elérjük a kívánt állagot.
- A csicseriborsó levét fogjuk fel, és készítsünk belőle csokoládémousse-t. A receptet ide kattintva érheted el.

Elkészítés:

Leöntjük a csicseriborsó levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk lecsepegni.

A mangót meghámozzuk, és kockákra vágjuk.

A fokhagymát és hagymát megpucoljuk.

Késes konyhai robotgépbe tesszük a lecsepegtetett csicseriborsót, a kockára vágott mangót, az áttört fokhagymát és a felkarikázott hagymát. Hozzáadjuk a tahinit, a citromlevet és a fűszereket, majd krémesre mixeljük.

Robotgép hiányában, minden hozzávalót egy magas falú edénybe teszünk, és botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Az állagán javíthatunk a csicseriborsó levével, citromlével és/vagy olívaolaj hozzáadásával.

Kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, ízesítjük még citromlével és/vagy fűszerekkel.

Azonnal is fogyasztható, de érdemes pár órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.