2020. december 31., csütörtök

B.Ú.É.K 2021!

 


Egy évvel ezelőtt, amikor az év utolsó bejegyzését írtam, nem gondoltam, hogy a 2020 év ilyen kihívások elé fog állítani mindannyiunkat. 

De, mégis volt valami jó benne, hisz sok család közelebb került egymáshoz, többen a távolságtartás mellett összetartóbbak lettünk. Nagyon sok olyan tevékenységünk és apró dolgok, amelyek máskor természetesnek tűntek, most hiányoztak, és rájöttünk arra, hogy "minden" számít: minden megélt pillanat, minden érintés, minden utazás, minden találkozás, és minden közösen eltöltött idő. 

Amit én személy szerint az elmúló évben megtanultam, hogy mindig hálásak kell legyünk mindenért és mindenkiért! :)

Ezúton kívánok Mindenkinek, egy BOLDOG ÚJ ÉVET, EGÉSZSÉGET, JÓ KEDVET ÉS HITET!

Legyen a 2021-es év egy sokkal jobb mindenkinek!

2020. december 30., szerda

Török kenyér




Török kenyér, ami nem más mint egy sós kelt tésztából készült lapos, puha, kerek kenyér. Elkészítése roppant egyszerű, finom és egy jó választás lehet különböző szendvicskrémek, mártogatósok vagy szaftosabb ételek mellé. Különösen most, szilveszter előtt, ha tervezel kencéket készíteni, én csak ajánlani tudom ezt a kenyeret. Hosszúkás szeletekre vágva nagyon jó kísérője lehet a szendvicskrémnek. :)

Hozzávalók:

- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2 csapott tk só
- 0,5 dl olaj
- 1,6 dl langyos tej
- kb. 1,6 dl langyos víz
- 1/2 tk méz
- 1 cs. instant élesztő

Megj: A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag, fekete szezámmag vagy nigella mag

Elkészítés:

Az olajat, a langyos tejet és 1,4 dl vizet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a mézet, és rászórjuk a sót, a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután egy enyhén olajozott felületre borítjuk, cipót formázunk belőle majd egy sütőpapíros tepsi közepére tesszük. Enyhén olajozott kézzel kb. 25-27 cm-es körré lapítjuk, letakarjuk és újra duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, létrehozzuk a mintázatot. Ehhez enyhén beolajozzuk ujjbegyeinkket, és először körbe benyomkodjuk, majd a közepét is berácsozzuk.


Tetejét lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk magokkal. 

180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt készre sütjük. 
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A sütőből kivéve, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Ha kihűlt, különböző kencékkel kínáljuk.

Tipp: Mutatok is pár szendvicskrém ötletet, ami mellé jó választás lehet ez a török kenyér. Receptért csak kattints az alábbi listában szereplő linkek egyikére . 


2020. december 28., hétfő

Mustáros pogácsa


Alig múlt el Karácsony, ami remélem mindenkinek kellemesen telt, máris készülhetünk az év végére, szilveszterre. Ha a Karácsony inkább a bejgliről és az édes süteményekről szól, szilveszterkor a sós harapnivalók kerülnek előtérben. Nálunk mindig készül valamilyen pogácsa, mert az olyan finom önmagában is, de kencékkel is kiváló párosítás lehet. Sokféle ízvilágú pogácsát kipróbáltam már, most a mustáros pogácsa ideje jött el. Finom lett, nekünk ízlett, a mustár íze nem túl intenzív, csak annyira érezhető, amitől még kellemes. Próbáljátok ki ti is! :)

A lent megadott hozzávalókból 41 darab 4x4 cm nagyságú mustáros pogácsa lett, de ennek a száma változhat a kiszúrt pogácsák nagyságától.

Hozzávalók:

- 0,5 dl langyos tej
- 1/2 tk méz
- 1,8 dkg friss élesztő
- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 5 dkg vaj
- 3 ek mustár
- kb. 4-5 ek tejföl
- 1 tojás

Tetejét lekenni: - 1/2 tojásfehérje

Tetejét megszórni: - egész mákszem

Elkészítés:

A langyos tejbe belekavarjuk a mézet, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakartjuk az edényt, és félretesszük pár percre.

A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojást, a mustárt, a felfutott élesztőt,  egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén olajozott felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 20 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk egész mákszemmel.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2020. december 24., csütörtök

Áldott Karácsonyt!




"Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus" (LK 2, 11)

Mindenkinek kívánok Istentől megáldott, békés, boldog Karácsonyi Ünnepeket! 


2020. december 21., hétfő

Diós mézeskalács


Említettem egy előző bejegyzésben, hogy bármennyire is szeretnék előre sütni az ünnepre, nálunk mindig elfogy a süti Karácsonyig. Ezt a diós mézeskalácsot is az ünnepre terveztem, hogy majd előre megsütöm, egy fémdobozba pakolom és a kamra legaljába eldugom. .... Igen ám, el is dugtam, de mivel tudtuk, hogy ott van, mindig csak egyet-kettőt vettük el belőle, és lassan-lassan elfogyott. :D Na de, sebaj, megsütöm újra. 
Most is csak natúron hagytam a mézeskalácsot, de ti nyugodtan díszíthetitek kedvetek szerint.

Hozzávalók:

- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg darált dió
- 1 csipet só
- 1 mk szódabikrabóna
- 1 mk sütőpor
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 20 dkg méz
- 3 tojás
- 10 dkg vaj

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk és elkeverjük.

A mézet és a vajat összemelegítjük. NEM forraljuk, csak addig melegítjük amíg a vaj teljesen felolvad. Félretesszük és langyosra kihűtjük.

A lisztes keverék közepébe öntjük az olvasztott  ás kihűlt vajas mézet, és a villával felvert tojásokat. Kanállal elkeverjük, majd kézzel összegyúrjuk. 

Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára. Én este dolgoztam össze, és másnap reggelig volt a hűtőbe.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát. Az egyik tésztadarabot, lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből. Ne hagyjuk tovább a sütőben, mert akkor túl kiszárad és kemény lesz.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2020. december 18., péntek

Mini kelt fenyőfa


Arra gondoltam, hogy ezek a mini kelt fenyőfák milyen jól mutatnának az ünnepi asztalon. Egyszerűek, és mégis olyan kis cukik. Még egy példa, hogy a kelt tésztából milyen egyszerűen lehet különlegesebb formákat alkotni. Ha úgy gondoljátok, hogy a sok más finomság mellett, lenne türelmetek meggömbölyíteni a 70 darab diónyi tésztadarabot, akkor én meleg szívvel ajánlom, hogy készítsétek el ti is. Én most sós tésztából készítettem, de ha te inkább édes tésztából készítenéd el, nyugodtan használd a blogon szereplő kelt virágoknál használt receptet

Hozzávalók:

- 1 tojás
- 0,5 dl olaj
- 1,25 dl langyos tej
- 1,25 dl langyos víz
- 2 tk só
- 1/2 tk méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs. instans élesztő

Megj.: A folyadék mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 egész tojás

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

Az olajat, a langyos tejet és 1 dl vizet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyik tésztadarabot újabb 7 részre. A tésztadarabkákat kis gombóccá formázzuk.
Célszerű egyszerre egy kelt fenyőfát elkészíteni, és csak utána gömbölyíteni a következő adagot.

Egy sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a kis gombócokat, fenyőfát alakítva. Nem kell szorosan rakni, csak lazán, mert úgyis nőni fog még.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.

Ezután lekenjük az enyhén felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2020. december 16., szerda

Karácsonyi kókuszos kiflik



Ti hogy vagytok a karácsonyi sütikkel, megszoktátok sütni előre az aprósütiket, bejglit? Én őszintén bevallom, hogy nekem eddig még soha nem sikerült. Nem a süti megsütése, hanem, hogy karácsonyig kitartson. Ezért úgy vagyunk, hogy az adventi időszakban olyan sütemények készülnek nálunk, amelyek az ünnepi asztalra is méltóak lennének. Így egész decemberbe csupa ünnepi hangulat és illatok lengik be a lakást. Ez a karácsonyi kókuszos kifli is elkészíthető napokkal az ünnep előtt. Egy jól záródó dobozban jól eláll(na), ha képesek vagytok nem rá járni. :)

A lentebb megadott hozzávalókból 40 darab 13 grammos kifli lett.

Hozzávalók:

- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 8 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- 1 mk sütőpor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás

Díszíteni: - kb. 5 dkg étcsokoládé

Megj. Előnyösebb egy kicsit több csokit felolvasztani, mert így majd könnyebb lesz a mártogatás. Ami megmarad, abból készíthetünk kis csokitallérokat. Egy sütőpapírra egy kanál segítségével kis halmokat teszünk az olvadt csokiból, majd a kanál hátával kör alakúra simítjuk. Így is hagyhatjuk, de ízlés szerint meg is szórhatjuk diófélékkel, kókuszreszelékkel, aszalványokkal, stb.... 

Elkészítés:

A kókuszreszeléket és zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a sót, a sütőport és a ledarált zabpelyhet meg a kókuszreszeléket, és elkavarjuk. A tojással együtt sima tésztává gyúrjuk.
Ne ijedjünk meg, mert egy elég lágy masszát kapunk ami még egy keveset ragad is. 

Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük, vagy amig már formázható állagú.

Ezután kis tésztadarabokat (kb. 13 gramm) csípünk a masszából, kb. 10-11  cm hosszúságú hengerré sodorjuk és megformázzuk kifli alakúra. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kiflik végeit mártsuk vízgőz fölött olvasztott csokoládéba és tegyük sütőpapírra száradni őket.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2020. december 12., szombat

Csokoládés kőfaltorta


Az adventi időszakban sokunknál előkerülnek azok a családi receptek, amelyek évről-évre hozzájárulnak az ünnepi asztal fényéhez, bőségéhez. Nálunk az egyik ilyen sütemény a kőfaltorta. Még gyerekkoromba szerettem meg, sok-sok évvel ezelőtt, és azóta is nagy kedvencem. Azt hiszem, ki is jelenthetem, hogy ez a kedvenc süteményem még ennyi év és kipróbált süti után is. Már szerepel is a blogon (itt megnézheted), de akkor nyers tojássárgával készült a krémje, és mivel elég sokan idegenkednek a nyers tojástól, ezért most főzött krémmel készítettem el. Hogy még finomabb legyen, jó minőségű, belga étcsokoládét is tettem bele. A tésztájában csak tojásfehérje és dió van, így teljesen lisztmentes, gluténmentes sütemény.
Jó kalóriabomba és tömény sütemény, elég egy szelet is belőle, viszont néha megérdemeljük az e fajta kényeztetést. Nagyon finom. Garantálom, ha elkészítitek, nem fog csalódást okozni :)  

És akkor legyen ez a csokoládés kőfaltorta, Advent harmadik vasárnapjára a desszert javaslatom.

Hozzávalók a tésztához:

- 6 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 28 dkg durvára vágott dió

Hozzávalók a krémhez:

- 6 tojássárga
- 3 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg cukor
- 1 csapott ek cukrozatlan kakaó
- 2,5 dl tej
- 12 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé

Elkészítés:

A tojásfehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Miközben tovább verjük a habot, kanalanként hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, és addig verjük amíg elfogy az egész cukor és a hab kemény, fényes lesz. A durvára vágott diót egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk a diós habot, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Akkor van kész, ha hozzáérünk a tetejéhez, és már nem ragad.

A sütőből kivéve, teljesen kihűtjük, majd óvatosan lehúzzuk az aljáról a sütőpapírt. 

A krémhez a keményítőt, a cukrot és kakaót egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egyneművé kavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejet és csomómentesre kavarjuk.  Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük. 

Megj. Ha nagyon figyelmesek vagytok, akkor a legkisebb lángon is belehet sűrűsíteni. Ebben az esetben tényleg csak a lehető legkisebb lángra tesszük a lábast és állandóan kevergetjük. Közben leszoktam venni a lángról pár másodperce, amikor látom, hogy kezd sűrűsödni, és folyamatosan keverem.

A még meleg, sűrű krémbe tesszük a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a kisebb kockára vágott, szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. A kikavart krémet hűtőbe tesszük, hogy dermedjen meg.

Ha kihűlt a tészta és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.

A kihűlt tésztalapot, hosszában 3 egyenlő csíkra vágjuk.

Az egyik tésztacsíkot egy tálra helyezzük, majd egyenletesen rákenjük a krém egyharmadát. Ráhelyezzük a következő tésztacsíkot, óvatosan lenyomkodjuk, majd rákenjük a megmaradt krém felét. Erre ráhelyezzük az utolsó tortacsíkot, és a megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egy egész napot állna a hűtőbe, de legalább egy éjszakára.

A kép nem adja vissza, hogy mennyire finom ez a csokoládés  kőfaltorta, de higgyétek el, megéri elkészíteni, tényleg nagyon finom. :)

2020. december 9., szerda

Diós csavart kalács


Ez a diós csavart kalács még tavaly készült az adventi időszakban, csak idő hiányában nem sikerült közzé tenni. Most újra aktuális, így hát mutatom is a receptjét. 
Egy egyszerű kalács tészta, csak került bele egy egész citrom reszelt héja, amitől még illatosabb lett a kalács, valamint a tölteléket megbolondítottam pár szem aszalt barackkal. Miközben sült a kalács, csoda finom illatok lengték be a lakást, a végeredmény meg fenséges lett. 
Ha Advent vasárnap reggel megszeretnéd lepni szeretteid egy szép, illatos diós kaláccsal készítsd el nyugodtan ezt a diós csavart kalácsot. Bizton állítom, hogy senki nem fog panaszkodni, mert nagyon finom. :)

Amennyiben hagyományos hozzávalókból, fehér finom liszttel és cukorral készítenéd el ezt a diós kalácsot, ajánlom a rahátos kalácskoszorú tésztáját. 

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 tk méz
- 1 csipet só
- 4 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs  szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg darált dió
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 10 szem apróra vágott aszalt barack
- méz vagy eritrit ízlés szerint
- kb. 0,5 dl forró tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a darált diót, a kakaóport, a citromhéjat  és az apóra vágott aszalt barackot egy tálba szórjuk és elkeverjük. Hozzáadjuk az édesítőt és elkavarjuk annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.

A formázás folyamatát szemléltettem a blogon szereplő kifordított mákos kalácsnál. A fázisfotókat megnézheted ide kattintva.

Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5 x 15 x 31 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 35 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, pár percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.

2020. december 7., hétfő

Mogyorós mini kiflik

 

Az ünnepek közeledtével, legyen az Húsvét vagy Karácsony, az egyik üzletláncban lehet kapni jó árban darált mogyorót. Ilyenkor vásárolunk pár zacskónyit, és több finomság is készül vele, mint ez a mogyorós mini kifli. Hogy még ünnepibb legyen, a tésztájába vagy a töltelékbe tehetünk egy kevés őrölt fahéjat vagy mézeskalács fűszerkeveréket is. Nálunk most fűszerek nélkül készült, és így is nagyon finom lett.  

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 3/4 cs sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 2 tojás
- 4 dkg akácméz
- kb. 15 dkg tejföl

Megj.: 

- Teljes kiőrlésű liszt helyett használhatunk finom búzalisztet is. Ebben az esetben előfordulhat, hogy kevesebb tejfölre lesz szükség.
- A tejföl mennyisége a tojások nagyságától és liszt minőségétől függ, ezért csak kanalanként adjuk hozzá.
- Amennyiben eritrittel készítenéd, legalább 5 dkg-ot adj hozzá.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 13 dkg darált mogyoró
- 2 tk méz vagy ízlés szerint
- 1 ek házi szilvalekvár (4 dkg)
- kb. 0,5 dl forró tej

Megj.: A töltelékhez is használhatsz méz helyett eritrit, ezt ízlésed szerint adagold.

Elkészítés:

A lisztet egy keverőtálba mérjük, és a sóval, a sütőporral és citromhéjjal elkavarjuk. A vajat elmorzsoljuk benne. A tojásokat és mézet is hozzáadva, összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a massza. Cipót formázunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.

Ez idő alatt elkészítjük a töltelékez, amihez minden hozzávalót egy tálba mérünk és egyneművé keverjük. Csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem túl folyós masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha szükségét érezzük, akkor még adjunk hozzá édesítőt. 

A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, lisztezett felületen kb. 30 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Megkenjük a töltelék felével és 16 körcikkre vágjuk, majd szélesebb felüktől feltekerjük kifli alakúra, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 12-16 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Rácsra téve kihűtjük, majd porcukorral vagy porított eritrittel megszórva kínáljuk.

2020. december 5., szombat

Meggyes-csokoládés piskótatekercs


Ugyan a meggy nem megszokott alapanyag az adventi időszakban, de csokoládéval párosítva, és piskótatekercsbe töltve, igen mutatós süteményt lehet varázsolni az ünnepi asztalra.  Nem lehet hibázni vele, hisz egyszerűen és könnyen elkészíthető, és nagyon finom. Ezért ha még nem döntötted el, hogy mi legyen Advent második vasárnapján a desszert, készítsd el ezt a meggyes-csokoládés piskótakercset. :)

Amennyiben a piskótát fehér lisztből készítenéd, nyugodtan használd a csokoládékrémes piskótatekercsnél szereplő receptet.

Hozzávalók a piskótához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek eritrit
- 4 ek hajdinaliszt
- 1 ek durumliszt

Hozzávalók a meggyes krémhez:

- 330 g meggy
- 1/2 citromhéj
- 1 kk fahéj
- 1 ek eritrit
- 0,5 dl víz
- 4 dkg vaníliás pudingpor

Megj.: Eritrit helyett mézet vagy cukrot is használhatunk.
Friss meggy helyett nyugodtan lehet használni fagyasztott meggyet is. Utóbbi esetébe, a fagyasztóból kivéve, szűrőbe tesszük és kiolvasztjuk.

Hozzávalók a csokoládé krémhez:

- 2 dl cukrozatlan tejszín
- 10 dkg étcsokoládé (54,5 %)

Megj.:Ha szükségét érezzük adhatunk hozzá 1-2 tk mézet.

Elkészítés:

Első lépésként a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. A liszteket egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk. (A lisztet is kanalanként forgassuk bele.)

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyebben eltörhet a feltekerésnél!

A kész piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és kihűtjük.

Amíg megsül és teljesen kihűl a piskóta, elkészítjük a meggykrémet.

A megmosott és kimagozott meggyet a vízzel, az eritrittel és a citromhéjjal együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük, amíg levet enged és az édesítő teljesen elolvad. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük (3,8 dl meggylé lett nekem).
A pudingporhoz hozzászórjuk a fahéjat, majd egy kevés meggylével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi meggylevet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félretesszük és kihűtjük.

A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad. Langyosra hűtjük.

Ezután kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a csokikrém felét egy vékony rétegben rákenjük. Erre egyenletesen rákenjük a meggykrémet, és szorosan feltekerjük.
A megmaradt csokikrémmel bevonjuk a tekercs külsejét.

Hűtőbe tesszük tálalásig, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.

2020. december 3., csütörtök

Szilvalekvárral töltött mézes puszedli


Az adventi időszak egyik kihagyhatatlan süteménye a mézes puszedli. Nálunk is nagy kedvenc, többször megsütöm ebben az időszakban. Szeretjük az egyszerű puszedlit is, de most megtöltöttem finom, házi szilvalekvárral. Egyszerűen ellenállhatatlan, csak úgy eteti magát. Illatos, puha, omlik szét az ember szájába .... nagyon finom! Hiába próbáltam eldugni, úgy is rájártunk és gyorsan elfogyott. 
Mi jobban szeretjük így natúron, de olvasztott csokoládéba is márthatjuk, vagy csak becsíkozhatjuk a tetejét, akár cukormázzal is bevonhatjuk. Tálaláskor megszórhatjuk enyhén porcukorral is.
Zárt fémdobozba napokig, akár hetekig is eláll(na), bár ezt mi még nem tudtuk tesztelni. Gasztroajándékként is kitűnő lehet, de a reggeli kávé vagy délutáni tea mellé is jó választás lehet, sőt, a nap bármely időszakában nagyon jól tud esni. :)

Hozzávalók (41 darab 22 grammos puszedlihez):

- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 ek őrölt fahéj
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 17 dkg akácméz
- 10 dkg vaj
- 3 tojás

+ szilvalekvár

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük és elkeverjük.

A vajat a mézzel összemelegítjük. NEM forraljuk, csak addig melegítjük amíg a vaj teljesen felolvad. Levesszük a lángról, és langyosra hűtjük. A tojásokat is hozzáadva egyneművé keverjük.

Több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és jól elkavarjuk, gyúrjuk. Ha összeállt a massza, fóliában csomagoljuk, és kb. 4-6 órán át hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, diónyi darabokat csípünk a tésztából, golyót formázunk belőle, majd a közepében egy kis mélyedést készítünk az ujjunkkal. Ebbe a mélyedésbe teszünk egy kávéskanálnyi sűrű szilvalekvárt, majd a széleit összecsípjük és gömbölyűre formázzuk. Óvatosan lelapítjuk, majd az összecsípett felével lefelé egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól kb kétujjnyi távolságra. 

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Sütőből kivéve pár percet pihentetjük a tepsiben, majd ezután rácsra téve kihűtjük és jóízűen falatozzuk. :)