2014. október 21., kedd

Kifordított mákos kalács



A blogkóstolóra készített almás csigamuffin tésztája nagyon finom volt, így ugyanazt a tésztát felhasználva elkészítettem ezt a mákos kalácsot is. :) Hogy ne legyen a hagyományos összefonott kalács, egy kicsit változtattam a kinézetén. A végeredmény egy nem túl fotogén, de annál finomabb kalács lett. :)

Remélem nem felejtettétek el a VKF! 67. fordulóját, és már kitaláltátok, hogy milyen finomságot készítettek majd kelt tésztából. :) A részletekért kattints a következő linkre: itt olvashatsz bővebb információt a kiírásról.

Hozzávalók a tésztához (2 kalácshoz):

- 1 egész tojás + 1 tojássárga
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő

Hozzávalók a töltelékhez:

- 22 dkg darált mák
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- kb. 1-1,2 dl forró tej

+ Lekenni: 1 tojássárga + 1 ek tej

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.

A töltelék hozzávalóit kenhető masszává keverjük. Ha túl sűrűnek véljük a tölteléket, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejet, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot.

A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, majd 2 egyforma részre osztjuk.

Az egyik tésztadarabot 0,5 cm-es vastagságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a mákos töltelék felével. Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.


Sütőpapíros tepsire, vagy sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük és 20 percet pihentetjük.

A másik tésztadarabbal is hasonló képpen járunk el.


Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Félidőben, tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.

10 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges lett! Imádom a mákos kalácsokat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nekem is a kedvencem a mákos kalács. :)

      Törlés
  2. Jaj, de szép ez a kalács! :) Azt hiszem diósan fogom elkészíteni hamarosan. Köszi az ötletet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen neked is! :) Örvendek, hogy tetszik a kalács és hogy tervezed elkészíteni. Diósan is nagyon finom, úgy hogy hajrá! ;) Majd jelezz vissza, hogy hogy sikerült.

      Törlés
  3. Átküldenéd ünnepi reggelinek? ;-))) Köszi! :-x

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az egyik kalács ment is, remélem oda ért még időben. ;)

      Törlés
  4. Ha a mákosat még plusszba a tetején megkenitek meggy lekvárral és a diósat barack lekvárral úgy a tuti ... :P mehet a belülre is nem csak a tetejére

    VálaszTörlés
  5. Szia!Szeretném meg kérdezni,hogy az élesztőt fel kell futtatni mielőt beletesszük?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mostanában nem szoktam felfutattni az élesztőt, és így is nagyon szépen megkell a tészta.
      De ha te biztosra szeretnél menni, akkor nyugodtan felfuttathatod. Én úgy szoktam csinálni, hogy 1 dl langyos tejbe elkavarok 1 teáskanál cukrot és rámorzsolom a friss élesztőt vagy rászórom a szárított élesztőt. Az edényt lefödöm és langyos helyre teszem. Ha a tetején megjelenik a barnás hab, akkor használom. Ha jó az élesztő, akkor maximum 10 perc alatt szépen felfut az élesztő.
      Sok sikert a sütéshez! :)

      Törlés
  6. Nagyon finom és szépen is nézz ki.Csak igy fogom sütni diósat is és a mákosat is.Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés