2014. október 1., szerda
Omlós zabkeksz
Kiürült a kekszes doboz, így valamit gyorsan tenni kellett ellene, hisz mindig jó ha van egy kis nassolni való. ;) Igen ám, csak elfogyott a finomlisztem, és csak rizsliszt volt itthon, meg egy kevés zabpehely. Gondoltam megpróbálom rizsliszttel, másoknál is olvastam, hogy rizsliszt került a keksz tésztájába és omlósabb lett tőle. Nekem nagyon bejött, ízlett a keksz, viszont a férjem már nem volt ennyire elragadtatva. Szerintem érdemes elkészíteni, mert finom, már annak aki szereti az ilyesfajta kekszeket, és gyorsan is megvan. :)
Hozzávalók kb. 23 darab 6,5 cm átmérőjű kekszhez:
- 10 dkg rizsliszt
- 10 dkg darált zabpehely
- 1 csapott tk sütőpor
- 7 dkg barna cukor
- csipet só
- 10 dkg vaj
- kb. 3 ek tej
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg a vaj.
Ezután annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. A tejet csak kanalanként adagoljuk hozzá, nehogy túl sok kerüljön bele és túl lágy legyen a tésztánk.
Folpackba csomagoljuk a tésztát és a hűtőbe pihentetjük fél órát.
Ezután lisztes felületen, vagy egy sütőpapíron kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Én sütőpapíron nyújtottam ki, így nem kellett több lisztet adnom hozzá. Esetleg ha ragadna, akkor a tetejére szórjunk egy kevés lisztet és úgy nyújtsuk.
A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, mert elég hamar megvan. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
Melegen nagyon törékeny, ezért 5 percet pihentetjük a tepsin, majd ezután rácsra téve kihűtjük. Légmentesen záró dobozban tároljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jól néz ki! Látszik rajta, hogy milyen omlós lett! :)
VálaszTörlés