Ja, Jade még karamellöntetet is csorgatott a mázra, erre pedig pirított pekándió darabkákat szórt. Ez nálam most elmaradt, de következőkor, mert hamarosan újra elkészül, én is turbózom majd egy kicsit. ;)
Hozzávalók a tésztához:
- 2,5 dl tej
- 3 dkg friss élesztő VAGY 2,5 tk porélesztő
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- csipet só
- 2 tojás
- 55 dkg liszt
Hozzávalók a töltelékhez:
- 8 dkg puha vaj
- 20 dkg barna cukor
- 2,5 ek őrölt fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
- 8 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg krémsajt
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Közben, a tölteléknek való barna cukrot a fahéjjal elkavarjuk. Ne sajnáljuk a fahéjat belőle, nyugodtan tegyük bele a 2,5 evőkanálnyit.
A megkelt tésztát kiborítjuk a dolgozó felületre és óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 55x40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral, majd a nyújtófával párszor végig megyünk rajta. Hosszabb oldalától kezdve szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Egy vastagabb cérnaszállal 4 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket. 30 percet pihentetjük, majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A recept szerint nem kell lekenni tojássárgával a csigákat mielőtt a sütőbe kerülnek, de mivel nekem a sütőm nem a legjobb és nagyon fakó lesz minden kelt tészta, ha nem kenem le, ezért 1 tojássárgát elkevertem 1 tk tejjel, és ezzel kentem le a csigák tetejét. Természetesen ez elhagyható, a máz úgy is bevonja szinte teljesen a csigát.)
Amíg a csigák sülnek, elkészítjük a mázat, amihez a vajat a cukorral egy villával egyneművé keverjük, majd a krémsajtot is hozzáadva a mixerrel krémesre keverjük.
A sütőből kivett, még forró csigákra 1-1 evőkanálnyi mázat teszünk, majd ahogy olvad befedi az egész csigát és nyomba rá is szárad.
Okki, nem is kell ecsetelned, mennyire finom, látszik rajta! Én is elfogom készíteni... nem lehet kihagyni:-)
VálaszTörlésJade blogját én is szeretem, kár, hogy nem ír már...
Feltétlenül készíts el, a siker garantált! :)
TörlésEz nagyon finom lehet! És mutatós is!
VálaszTörlésKöszönöm Marisz! :)
TörlésNagyon guszta! :) Szeretném ezt a csigát, a krémsajtos máz miatt, ugyanakkor fahéjimádó is vagyok!
VálaszTörlésKöszönöm! :) Neked is csak azt tudom mondani, hogy készítsd el, biztosan nem fogod megbánni .... nagyon finom. :)
TörlésImádom! Akarom! Kaphatok? :)
VálaszTörlésTermészetesen igen! :) Már is úton van az utolsó darab. ;)
TörlésÉn is nagyon szeretem, mert olyan tökéletes az íze, hogy a turbózás már feleslegesnek is tűnik :)
VálaszTörlés