Sikerült készítenem egy nagyon finom, jó sok töltelékkel teli diós kelt kiflit.
Már régóta vágytam egy olyan kiflire, amiben sok diós töltelék van, nem túl édes, és a tésztája finom puha. Most végre összejött, minden a terv szerint működött. Egy kifliből sem folyt ki a töltelék, mindegyik ilyen szép kis duci lett, diós töltelékkel gazdag. Még a kifli csücskében is töltelék volt, pont úgy ahogy annak lennie kell. :) A tölteléket nem cukorral édesítettem, hanem datolyával, ami az íz mellett adott hozzá még plusz rostokat és ásványi anyagokat is.
Ha kirándulni készültök a hétvégén, ez a diós kifli legyen az útravaló, hisz egyszerűen elkészíthető, jó energiapótló és másnapra is finom puha marad. Ha meg csak otthon pihennétek, akkor kiváló reggeli ötlet lehet vagy a kávé mellé is jól fog esni. Mindenképpen próbáljátok ki ti is ezt a diós kifli receptet, mert nagyon finom.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- kb. 2,6 dl tej
- 1,5 ek méz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg finomliszt
- 1 cs instans élesztő
- 5 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a lisztek minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 2,4 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 18 dkg darált dió
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 8 szem datolya
- 0,5 dl forró viz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta
- kb. 0,6 dl forró tej
Tetejét lekenni:
- 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
2,4 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és a vaníliát. Rászórjuk a sót, a citromhéjat, a liszteket és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a kimagozott datolyát kisebb kockákra vágjuk, majd ráöntjük a forró vizet, és állni hagyjuk legalább 15 percet. Ekkor egy villa segítségével pépesítjük, majd a többi hozzávalóval együtt egy keverőtálba tesszük, és alaposan elkeverjük.
(Ha nem elég krémes a töltelék, adjunk hozzá még annyi tejet, amíg elérjük a kívánt állagot. Egy könnyen kenhető, de nem folyós krémet kell kapjunk.)
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, cipóvá formázzuk őket, és egy tiszta konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. Ezután egyenként, egy enyhén lisztezett felületen kb. 32 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 8 körcikkre vágjuk és a vastagabb felére egy evőkanálnyi diós tölteléket teszünk. Szélesebb felüktől feltekerjük, kifliket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól távolabbra.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20-25 percet pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)