2025. március 26., szerda

Szilvalekváros gombóc


A gombóc nagy kedvenc családunkban, ezért sokszor kerül terítékre, bármikor jöhet. Lehet az egyszerű túrógombóc, vagy krumplis tésztából készült szilvás- vagy barackos gombóc, teljesen mindegy, a lényeg, hogy gombóc legyen. 
Ezúttal kipróbáltam a szilvalekváros gombócot, és ennek is nagy sikere volt. A puha, krumplis tészta és a finom házi szilvalekvár nagyszerű párosításnak bizonyult. Kiváló ebédre egy tartalmas leves után, akár vacsorára, de desszertnek is remek választás lehet. A lekvárt kedvetek szerint lecserélhetitek. Barack- és eperlekvárral is finom lehet, viszont fontos, hogy kemény lekvárt használjatok, különben kifog folyni.

Hozzávalók a tésztához: 

- 50 dkg hámozott főtt krumpli
- 1 tojás
- 1 nagy csipet só
-  diónagyságú vaj
- kb. 20 dkg finomliszt

Hozzávalók a töltelékhez: 

- kb. 12-15 dkg sűrű szilvalekvár

Hozzávalók a hempergetéshez: 

- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olaj
- 1 csomag vaníliacukor
- cukor ízlés szerint

Elkészítés: 

Megmossuk a krumplikat, majd odatesszük héjastól sós vízbe főni. Amikor megfőtt, leöntjük hideg vízzel és ha már annyira hűlt, hogy megtudjuk fogni, lehámozzuk, áttörjük és hűlni hagyjuk.

A kihűlt és áttört főtt krumplihoz adjuk a tojást, a sót, a vajat és a lisztet, és összegyúrjuk. Ha túl ragadna a tészta, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, akkor jó, ha könnyen tudunk vele dolgozni. 

Egy alaposan lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb. fél centis vastagságúra, majd egyforma négyzetre vágjuk. Ekkor mindegyik négyzet közepébe teszünk egy-egy teáskanál szilvalekvárt, becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. 
Vigyázzunk arra, hogy a megformázott gombócokat is lisztezett felületre helyezzük, ellenkező esetbe oda ragadnak!

A gombócokat enyhén lobogó sós vízbe dobjuk, majd amikor feljönnek a víz felszínére még kb. 3 percig főzzük. Amíg főnek közben megmozgatjuk az edényt, hogy ne ragadjank össze a gombócok.

Közben egy serpenyőben szárazon megpirítjuk a zsemlemorzsát, kevés olajat csurgatunk hozzá, végül a cukrot is hozzákavarjuk.

Ha a gombócok megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük és pirított zsemlemorzsában hempergetjük őket.

2025. március 17., hétfő

Csokoládé talpas zabkeksz (Digestive keksz)


Az egyik kedvenc zabkeksz receptünket hozom ma, amit már nagyon sokszor elkészítettem, de olyan gyorsan fogyott, hogy eddig nem tudtam lefényképezni. Most is este későn sütöttem meg, így reggelre maradt annyi, hogy megtudjam örökíteni. 
Ez a csokoládé talpas zabkeksz Paul Hollywood receptje alapján készült, ami sokkal finomabb mint a bolti társai. Az eredeti recept nem írja a fahéjat, de mivel mi szeretjük, ezért egy kicsit tettem bele. Nem rontotta el egyáltalán, kellemesen illatos volt a keksz a fahéjtól.
Jól záródó fémdobozban a keksz hosszú ideig eláll, már ha marad(na) belőle. Töltsd fel te is a kekszes dobozt ezzel a csokoládés zabkeksszel, hisz nemcsak hogy finom, de egészséges is. Tökéletes tízórai lehet, de a kávé mellé is ideális választás. Ugyan nem túl édes a keksz, de akár az édesség utáni vágy csökkentésére is remek alternatíva.

Hozzávalók kb. 36 darab kekszhez:

- 16,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 13,5 dkg zabpehelyliszt
- 13 dkg hideg vaj
- 4 dkg barnacukor
- 1 csipet só
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj (elhagyható)
- kb. 6 ek hideg víz

+ kb. 13 - 15 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk és egy mélyebb tálba szórjuk. Hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet és elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat, majd rászórjuk a barna cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd egy kicsit elkeverjük.
Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. 
!A vizet csak kanalanként adagoljuk hozzá, és épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta!

Folpackba csomagoljuk a tésztát és a hűtőbe pihentetjük 30 percet.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk, majd 2 sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 6,5 cm átmérőjű kerek formával korongokat szaggatunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Egy villa vagy hurkapálca segítségével megszurkáljuk a kekszeket, és újabb 30 percre hűtőbe tesszük.

Ekkor 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt kézre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd mindegyik kihűlt keksz aljára teszünk 1 teáskanálnyit, elsimítjuk, majd egy fogvájóval rácsos mintát készítünk a csokiba.  Sütőpapírra tesszük a kekszeket csokis résszel felfele.  

Ha már megdermedt a csokoládé, légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2025. március 11., kedd

Csokoládés fakanalas süti


Ha egy igazán szaftos, jó csokis sütire vágynál, akkor ne lapozz tovább! Ez a csokoládés fakanalas süti pont neked való. Roppant egyszerű elkészíteni, nincs sok munka vele, és nagyon finom. Természetesen nagyon fontos, hogy jó minőségű csokoládét használjunk hozzá, hisz a csoki jelen van minden falatnál. Minél több lyukat szúrunk a sütibe, annál több csoki fér el, de azért javaslom, hogy ne vigyük túlzásba, bármennyire is csábító lehet a több csoki. 
Nálunk sűrűn visszatérő vendég a fakanalas süti, hisz elrontani nem lehet, könnyű elkészíteni és mindenki szereti. Készült már kókuszos fakanalas sütemény ami ízvilágban a kókuszkockára hasonlít, csak sokkal gyorsabban megvan, és kókuszos-csokoládés fakanalas kocka is, ez utóbbi durumliszttel és csokimázzal. 
Nézzétek meg a másik két fakanalas sütit is, és készítsétek el amelyik kedvetekre valóbb, a siker már most garantált, bármelyikre is esne a választás. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 32 dkg finomliszt
- 1/2 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 3 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- 6 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

Hozzávalók a csokimázhoz:

- 7 dkg étcsokoládé
- 7 dkg tejcsokoládé
- 1,6 dl tejszín

Elkészítés:

A lisztet egy tálba mérjük és hozzáadjuk a sütőport és a sót, majd elkeverjük.
Az egész tojásokat elkezdjük felverni, majd amikor kezd habosodni, több részletbe hozzáadva a cukrot habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik.
Tovább keverve hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, majd váltakozva a tejet és a lisztes keveréket is. Egyneművé keverjük, majd egy sütőpapírral kibélelt, közepes nagyságú tepsibe (24 x 22 cm) simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivett, még forró süteménybe egy fakanál nyelével lyukakat nyomkodunk, és teljesen kihűtjük.

A mázhoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a kétféle csokoládéra, és fényesre keverjük. Szobahőre hűtjük, majd a kihűlt sütemény tetejére öntjük a csokimázat, elsimítjuk, hogy mindenhova kerüljön a mázból és belefolyjon a lyukakba. Végül megszórjuk kókuszreszelékkel. 

Dermedni hagyjuk, majd szeleteljük.

2025. március 7., péntek

Diós kelt kifli


Sikerült készítenem egy nagyon finom, jó sok töltelékkel teli diós kelt kiflit. 
Már régóta vágytam egy olyan kiflire, amiben sok diós töltelék van, nem túl édes, és a tésztája finom puha. Most végre összejött, minden a terv szerint működött. Egy kifliből sem folyt ki a töltelék, mindegyik ilyen szép kis duci lett, diós töltelékkel gazdag. Még a kifli csücskében is töltelék volt, pont úgy ahogy annak lennie kell. :) A tölteléket nem cukorral édesítettem, hanem datolyával, ami az íz mellett adott hozzá még plusz rostokat és ásványi anyagokat is.
Ha kirándulni készültök a hétvégén, ez a diós kifli legyen az útravaló, hisz egyszerűen elkészíthető, jó energiapótló és másnapra is finom puha marad. Ha meg csak otthon pihennétek, akkor kiváló reggeli ötlet lehet vagy a kávé mellé is jól fog esni. Mindenképpen próbáljátok ki ti is ezt a diós kifli receptet, mert nagyon finom.

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- kb. 2,6 dl tej
- 1,5 ek méz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 25 dkg finomliszt
- 1 cs instans élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a lisztek minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 2,4 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 18 dkg darált dió
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 8 szem datolya
- 0,5 dl forró viz
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta
- kb. 0,6 dl forró tej

Tetejét lekenni:

- 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,4 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és a vaníliát. Rászórjuk a sót, a citromhéjat, a liszteket és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a kimagozott datolyát kisebb kockákra vágjuk, majd ráöntjük a forró vizet, és állni hagyjuk legalább 15 percet. Ekkor egy villa segítségével pépesítjük, majd a többi hozzávalóval együtt egy keverőtálba tesszük, és alaposan elkeverjük. 
(Ha nem elég krémes a töltelék, adjunk hozzá még annyi tejet, amíg elérjük a kívánt állagot. Egy könnyen kenhető, de nem folyós krémet kell kapjunk.)

A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, cipóvá formázzuk őket, és egy tiszta konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük. Ezután egyenként, egy enyhén lisztezett felületen kb. 32 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 8 körcikkre vágjuk és a vastagabb felére egy evőkanálnyi diós tölteléket teszünk. Szélesebb felüktől feltekerjük, kifliket formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól távolabbra.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20-25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2025. március 3., hétfő

Kókuszos darálós keksz


Azt gondolom, hogy a darálós kekszet nem kell bemutatni senkinek, hisz egy igazi retro süti, minden család kedvence. Nálunk gyerekkorunkban kilószámra készült, és annyira szerette mindenki, kicsik és nagyok egyaránt, hogy egy-két nap alatt elfogyott az összes. Legtöbbször enyhén porcukorral szórva vagy egy kevés kakaómázzal becsíkozva fogyasztottuk. 
Ma egy kókuszos változatot mutatok, amit karikára formáztam, és finom belga csokiba mártogattam. Nagyon egyszerű elkészíteni, finom és látványos aprósütemény. Az ünnepi süteményes tálon is nagyon jól mutat, de akár a kekszes dobozt feltölteni vele és csak úgy kedvünkre majszolgatni is jó választás lehet. 

Hozzávalók:

- 10 dkg kókuszreszelék
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta
- 1/2 cs sütőpor
- 1 tojás

Díszíteni: - porcukor, csokoládé, kókuszreszelék

Elkészítés:

A kókuszreszeléket pár másodperc alatt ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba mérjük és elmorzsoljuk a kockára vágott, hideg vajjal. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, egy kicsit elkavarjuk, majd a tojással egyneművé dolgozzuk. 
(Ha nem állna össze, hozzá adunk 1-2 ek hideg vizet.)

Folpackba csomagoljuk, és egy órát hűtőbe pihentetjük.

Ekkor a húsdarálóra felszereljük a keksz-mintázó betétet, a darálóba tesszük a tésztamasszát, majd átengedve rajta kb. 12 cm hosszú rudakra vágjuk. Karikára formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A kihűlt kekszeket natúron is hagyhatjuk, akár megszórhatjuk kevés vaníliás porcukorral, esetleg vízgőz fölött olvasztott csokoládéba is márthatjuk, majd kókuszreszelékbe.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk. 

Nekem 55 darab kókuszos darálós keksz lett a fent megadott hozzávalókból.