2022. április 29., péntek

Diós-csokoládés pillangók


Tavaszcsalogató diós-csokoládés pillangók, hátha az időjárás egy kicsit kegyesebb lesz velünk, és végre szép idő lesz. :) Megformázni ezt a péksütit nagyon egyszerű, jól jöhet ez a formázási ötlet amikor egy kicsit látványosabb péksüteményt szeretnénk. 
Nagyon finom illatok lengték be a lakást, amíg sült, alig bírtuk ki, hogy egy kicsit hűljön, és ne forrón essünk neki. Ajánlom nektek is, különösen ha szép idő lesz a hétvégén, és kirándulni mennétek, finom útravaló lehet. :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: 

- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk eritritet is, kb. 3-4 dkg-ot, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Hozzávalók a töltelékhez:

-  8 dkg darált kesudió
- 17 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 tk méz, vagy ízlés szerint
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,2 dl tej
- 1 ek baracklekvár

Megj.:  Méz helyett használhatunk eritritet is, és akkor teljesen hozzáadott cukor nélkül készül a péksüti.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárgákat 1 tk tej

Elkészítés: 

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a csokoládét egy kisebb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a tejet és a mézet, majd alacsony lángon összeolvasztjuk, és egyneművé keverjük. Ráöntjük a darált dióra, hozzáadjuk a lekvárt is, és elkeverjük. Egy egynemű, könnyen kenhető masszát kell kapjunk. Félretesszük, és teljesen kihűtjük.

A megkelt tésztából elveszünk egy kb. 90 g-os darabot, kis gombócot formázunk belőle, és letakarjuk felhasználásig.

A megmaradt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a kihűlt diós-csokis tölteléket, és hosszabb oldalától kezdve, kb. háromnegyedik feltekerjük, majd a másik felét is feltekerjük, amíg összeérnek. 

Kb. 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd mindegyik szeletet középen átvágjuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. Kifordítjuk, majd átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyik szelettel így járunk el. 

A félretett tésztagombócot 12 egyforma részre osztjuk, majd egyenként mindegyiket 8-10 cm hosszúságú hengerré sodorjuk, két végét elvékonyítjuk, és elfelezzük. A tepsibe levő, megformázott pillangók kisebb tekercsei közzé helyezzük az elfelezett rudacskákat, ezek lesznek a pillangó csápjai.

Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel higított tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2022. április 1., péntek

Márványos kókuszos piskóta


Ez a márványos kókuszos piskóta egy példa arra, hogy egy nagyon egyszerű, már-már banálisnak gondolt süteményt, hogy lehet látványossá varázsolni. Nem szükséges hozzá semmi bonyolult konyhai trükk, csupán egy kés vagy kanál nyele, és máris megalkothatjuk ezt a csodaszép mintát. :)
Kínálhatjuk az ünnepi asztalon, hétvégi desszertnek is kitűnő, akár reggeli gyanánt kakaó mellé, de uzsonnára is nagyon jól tud esni.
Szóval, ha egy roppant egyszerű és könnyen elkészíthető, de annál látványosabb süteményt készítenél, ajánlom ezt a finom márványos kókuszos piskótát. Tényleg nagyon finom, és ha a tetejére még csoki mázat is tennénk, akkor nagyon kókuszkocka feelingje lenne, csak ebben az esetben nem látszana a szép mintázat a tetejét.

Hozzávalók:

- 5 dkg durum liszt
- 5 dkg kókuszliszt
- 1/2 cs sütőpor
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 8 dkg méz
- 5 ek olaj

+ 1 ek cukrozatlan kakaópor
+ 1 -2 ek víz
+ 2 ml dr. Oetker rum aroma

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet és a kókuszlisztet, hozzáadjuk a sütőport és sót, és elkeverjük.

Az egész tojásokat elkezdjük kihabosítani, majd amikor megnőtt egy kicsit a térfogata, hozzácsurgatjuk a mézet, és addig keverjük, amíg kifehéredik és megháromszorozza a térfogatát.

Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat is, és krémesre keverjük.

Ekkor spatulára váltunk, és körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket is.

A massza 2/3 részét sütőpapírral bélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk. A maradékhoz hozzáadjuk a kakaóport, a rumaromát és vizet, és egyneművé keverjük. Egy kiskanál segítségével pöttyöket teszünk a kakaós masszából a világos tészta tetejére, majd egy kés vagy fogpiszkáló segítségével nyolcasokat írunk a masszában, kialakítva a márványos mintát.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.