Nagyon finom illatok lengték be a lakást, amíg sült, alig bírtuk ki, hogy egy kicsit hűljön, és ne forrón essünk neki. Ajánlom nektek is, különösen ha szép idő lesz a hétvégén, és kirándulni mennétek, finom útravaló lehet. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj:
- Méz helyett használhatunk eritritet is, kb. 3-4 dkg-ot, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 17 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 tk méz, vagy ízlés szerint
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,2 dl tej
- 1 ek baracklekvár
Megj.: Méz helyett használhatunk eritritet is, és akkor teljesen hozzáadott cukor nélkül készül a péksüti.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárgákat 1 tk tej
Elkészítés:
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a csokoládét egy kisebb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a tejet és a mézet, majd alacsony lángon összeolvasztjuk, és egyneművé keverjük. Ráöntjük a darált dióra, hozzáadjuk a lekvárt is, és elkeverjük. Egy egynemű, könnyen kenhető masszát kell kapjunk. Félretesszük, és teljesen kihűtjük.
A megkelt tésztából elveszünk egy kb. 90 g-os darabot, kis gombócot formázunk belőle, és letakarjuk felhasználásig.
A megmaradt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a kihűlt diós-csokis tölteléket, és hosszabb oldalától kezdve, kb. háromnegyedik feltekerjük, majd a másik felét is feltekerjük, amíg összeérnek.
Kb. 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd mindegyik szeletet középen átvágjuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. Kifordítjuk, majd átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyik szelettel így járunk el.
A félretett tésztagombócot 12 egyforma részre osztjuk, majd egyenként mindegyiket 8-10 cm hosszúságú hengerré sodorjuk, két végét elvékonyítjuk, és elfelezzük. A tepsibe levő, megformázott pillangók kisebb tekercsei közzé helyezzük az elfelezett rudacskákat, ezek lesznek a pillangó csápjai.
Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.
Ezután lekenjük a tejjel higított tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!