2022. április 29., péntek

Diós-csokoládés pillangók


Tavaszcsalogató diós-csokoládés pillangók, hátha az időjárás egy kicsit kegyesebb lesz velünk, és végre szép idő lesz. :) Megformázni ezt a péksütit nagyon egyszerű, jól jöhet ez a formázási ötlet amikor egy kicsit látványosabb péksüteményt szeretnénk. 
Nagyon finom illatok lengték be a lakást, amíg sült, alig bírtuk ki, hogy egy kicsit hűljön, és ne forrón essünk neki. Ajánlom nektek is, különösen ha szép idő lesz a hétvégén, és kirándulni mennétek, finom útravaló lehet. :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: 

- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
- Méz helyett használhatunk eritritet is, kb. 3-4 dkg-ot, és akkor hozzáadott cukor nélkül készül a tészta.

Hozzávalók a töltelékhez:

-  8 dkg darált kesudió
- 17 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 tk méz, vagy ízlés szerint
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,2 dl tej
- 1 ek baracklekvár

Megj.:  Méz helyett használhatunk eritritet is, és akkor teljesen hozzáadott cukor nélkül készül a péksüti.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárgákat 1 tk tej

Elkészítés: 

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, a mézet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a csokoládét egy kisebb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a tejet és a mézet, majd alacsony lángon összeolvasztjuk, és egyneművé keverjük. Ráöntjük a darált dióra, hozzáadjuk a lekvárt is, és elkeverjük. Egy egynemű, könnyen kenhető masszát kell kapjunk. Félretesszük, és teljesen kihűtjük.

A megkelt tésztából elveszünk egy kb. 90 g-os darabot, kis gombócot formázunk belőle, és letakarjuk felhasználásig.

A megmaradt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a kihűlt diós-csokis tölteléket, és hosszabb oldalától kezdve, kb. háromnegyedik feltekerjük, majd a másik felét is feltekerjük, amíg összeérnek. 

Kb. 4-5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd mindegyik szeletet középen átvágjuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. Kifordítjuk, majd átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mindegyik szelettel így járunk el. 

A félretett tésztagombócot 12 egyforma részre osztjuk, majd egyenként mindegyiket 8-10 cm hosszúságú hengerré sodorjuk, két végét elvékonyítjuk, és elfelezzük. A tepsibe levő, megformázott pillangók kisebb tekercsei közzé helyezzük az elfelezett rudacskákat, ezek lesznek a pillangó csápjai.

Ekkor letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel higított tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes! Kedves pillangókat formáztál a tésztából, nagyon finomak lehettek. Most már biztos itt lesz a jó idő 😀.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Meg érkezett végre ide is a jó idő, nagyon kellemes volt végre a napsugarakat érezni. :)

      Törlés
  2. Nagyon helyesek. Szívesen megkóstolnék most egyet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Én meg szívesen küldenék egy kis kóstolót, de sajnos már elfogyott.

      Törlés
  3. Ezek már annyira pillangók hogy szinte elrepülnek, nagyon szépek és finomak lehettek!

    VálaszTörlés