Minden kedves olvasómnak és blogtársamnak kívánok sikerekben gazdag BOLDOG ÚJ ÉVET!!!
2011. december 31., szombat
2011. december 25., vasárnap
BOLGOD KARÁCSONYT!
"Karácsonyi angyal repül a nagyvilág felett,
Karácsonyi ének zendül KRISZTUS MEGSZÜLETETT!
Hallátok meg az égi szót a gond a bú között,
Krisztus a rég várt MEGVÁLTÓ a földünkre költözött!
Szálljon messze életünkből a gond s a fájdalom,
Törjön ég felé szívünkből imádság e napon!
Mind az aki a KRISZTUSRA vár fogjon itt ma kezet!
Legyen a földre végre már BÉKE ÉS SZERETET!!!"
ISTENTŐL MEGÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDEN KEDVES BLOGOLVASÓMNAK!
2011. december 18., vasárnap
Pozsonyi táska
Amint már tudjátok nagy kelt tészta rajongó vagyok, na meg a mák is nagy kedvencem így amikor megláttam Barbinál ezt a finomságot, másnap már el is készítettem. Sajnos időhiány miatt csak most kerül fel a blogra, nagyon zsúfolt volt az elmúlt 2 hónap, de ami késik nem múlik :P
Nagyon finom lett, a tésztája puha és másnapra sem szárad meg.
Csupán a tölteléken változtattam egy kicsit méz hiányában.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 25 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- csipetnyi só
- 1 reszelt citrom héja
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg élesztő
- 1 egész tojás
Lekenéshez: - 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el.
A mákot elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejet és összemelegítjük.
Amíg meghűl a töltelék, elkészítjük a tésztát.
Fontos, hogy minden hozzávaló szoba hőmérsékletű legyen!!!
A langyos tejfölben elkavarunk 1 csapott ek porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet elkeverjük a sóval, a megmaradt porcukorral és az egészet elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe egy kis lyukat csinálunk és a tojást beleverjük, majd a felfutott élesztővel lágy tésztát gyúrunk.
Két részre osztjuk, mert így könnyebb lesz dolgozni vele.
Lisztezett felületen kinyújtjuk és a legnagyobb pogácsa szaggatóval (kb. 10 cm) köröket szúrunk ki belőle. Mindegyik kör közepére teszünk a töltelékből, majd széleit a tojásfehérjével lekenjük, kettéhajtjuk a tésztát és egy villával körbenyomkodjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük tojássárgával, majd ez előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc).
Porcukorral megszórva tálaljuk.
2011. december 17., szombat
Vaníliás gofri
Hozzávalók 16 darabhoz:
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 tojás
- 12 dkg vaj
- 12 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- késhegynyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dl tej
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojássárgákat a két féle cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a vajat és csomómentesre kavarjuk (én végig a robotgépet használtam).
Ezután hozzáadjuk a sót, a reszelt citrom héjat és a tejjel jól eldolgozzuk, majd a sütőporral elkevert liszthez adjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához keverjük.
A gofrisütőt felmelegítjük.
A legelején beolajoztam egy kicsit a sütőt, utána már nem kellett.
A sütési idő a sütök teljesítményétől függ.
Porcukorral, lekvárral, pudinggal vagy nutellával tálaljuk.
2011. december 9., péntek
Almás pite (Almás tészta)
Almás pite vagy az almás tészta, ahogy mifelénk ismert, gyerekkori kedvenc. Édesanyám nagyon sokszor készítette gyerekkorunkban, én is tőle tanultam.
Könnyen elkészíthető, nincs sok gond vele és nagyon finom is! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg finom liszt
- 2 egész tojás
- 2 ek cukor
- a vaníliás cukor
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 tk sütőpor
- 2 tk fahaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 1/2 kg pucolatlan alma
- 3 tk fahaj
- fél citrom leve
- ízlés szerint cukor (nálam 1 ek)
- búzadara
Elkészítés:
Először elkészítjük az almás tölteléket, hogy amíg összegyúrjuk a tésztát addig legyen ideje meghűlni.
Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom lével, hogy ne barnuljon meg majd hozzáadjuk a cukrot és az őrölt fahajt és lassú tűznél megdinszteljük. Ezután levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl az almás töltelék elkészítjük a tésztát.
A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a két fajta cukrot majd a tojásokat és jól összegyúrjuk. Nagyon könnyen lehet dolgozni a tésztával és hamar összeáll. Miután összedolgoztuk a tésztát két egyforma részre osztjuk és cipókat formálunk.
Az egyik cipót tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával.
Az almát jól kinyomkodjuk és egyenletesen elterítjük a tésztalapon.
A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a töltelékre és ezt is megszurkáljuk villával.
Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor kockákra vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.
2011. november 27., vasárnap
Advent
Ma van Advent első vasárnapja.
A keresztény világban ma kezdetét veszi a Karácsonyra való készülődés, amikor Jézus Krisztus születésére emlékezünk.
Az "advent" szó várakozást jelent, de a szó pozitív töltet nyer a kereszténységben, hisz a Megváltó születésének ünnepére készülünk.
Ma meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát, amikor emlékezünk szeretteinkre, barátainkra és kedves ismerőseinkre is.
A meggyújtott adventi gyertya azonban túl mutat a Karácsonyra való lelki készülődésre, hisz a keresztény ember állandó várakozásban él, hisz várja, készül Jézus második eljövetelére is.
Ezekkel a gondolatokkal szeretnék mindenkinek kívánni ÁLDOTT ADVENTI KÉSZÜLŐDÉST!
2011. november 26., szombat
Meggyes batyu
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 3 ek cukor
- 1 egész tojás + 1 tojássárga
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg kimagozott meggy
- 10 dkg cukor
- 1 csomag fözhető vanyliás puding
- 2 dl meggylé meggylé
- 2 dl tej
Elkészítés:
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje meghűlni.
A meggyet kimagozzuk, majd a levét kifogjuk.
A meggyet a cukorral együtt egy edénybe tesszük, összekeverjük és feltesszük főni. KB. 5 percet főzzük, majd levesszük a tűzről és pépesítjük.
A pudingport elkavarjuk egy kis meggylével, majd a tejet és megmaradt meggylevet feltesszük melegedni. Amikor már fő akkor hozzácsorgatjuk a meggylével elkevert pudingport és besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. Ezután hozzákavarjuk a pépesített főtt meggyet és hűlni hagyjuk.
Ha nincs friss meggyünk, akkor lehet használni meggybefőttet vagy meggykompótot.
Amíg hűl a töltelék elkészítjük a tésztát.
100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.
A sóval és a maradék cukorral elkavart lisztet egy dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojást és a tojássárgát, majd elkavarjuk a körülütte levő liszttel, meghagyva az üreget.
Hozzáöntjük a megmaradt tejet, jól elkavarjuk majd a felfutott élesztőt is hozzá adjuk és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 34-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 egyforma részre osztjuk. A megkelt tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A tésztalapocskák közepére 1-1 jó evőkanálnyit halmozunk a kihűlt meggyes töltelékből. A négyzet széleit felvert tojásfehérjével körbe kenjük, hogy jobban ragadjanak és a szemközti csücskeit egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a batyukat, 10 percig pihentetjük majd megkenjük tojásfehérjével és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alattaranybarnára sütjük.
Amikor kihült porcukorral megszórva fogyasztjuk.
2011. november 18., péntek
Játékok bloggertársaknál!
Mivel közelednek az ünnepek egyre több blogon hirdetnek meg különböző játékokat jobbnál jobb nyereményekkel.
Az az igazság, hogy én nem vagyok egy szerencsés személy, egész életemben "csak" egy koncert jegyet nyertem, ezért nem igazán szoktam feliratkozni a játékokra. Az is igaz, hogy ha meg sem próbálom akkor nincs is esélyem nyerni. Így amikor megláttam Ibcsi Mikulási játékára a felhívást, na meg főleg a nyereményt, ami valljuk be egy csoki imádónak ellenállhatatlan, tudtam hogy muszáj jeletkeznem! (hátha... mégis lesz annyi szerencsém, hogy megnyerem :D )
Szóval ha Te is szeretnél megnyerni egy eredeti svájci csokoládéból összeállított télapócsomagot, iratkozz fel a játékra! :)
Egy másik játék Katucinál ,pontosabban két játék egyszerre, a 10.000 oldalmegjelenítés no meg a 200. bejegyzés tiszteletére. Szerintem érdemes ellátogatni hozzá még akkor is ha nem szeretnél játszani mert nagyon sok finomságot találsz nála! :)
Ha szeretnél részt venni egy Karácsonyi körjátékban, aminek az a lényege hogy a részt vevők meglepik egymást egy kis ajándékkal, akkor Martinellinél kell jelentkezni.
Az az igazság, hogy én nem vagyok egy szerencsés személy, egész életemben "csak" egy koncert jegyet nyertem, ezért nem igazán szoktam feliratkozni a játékokra. Az is igaz, hogy ha meg sem próbálom akkor nincs is esélyem nyerni. Így amikor megláttam Ibcsi Mikulási játékára a felhívást, na meg főleg a nyereményt, ami valljuk be egy csoki imádónak ellenállhatatlan, tudtam hogy muszáj jeletkeznem! (hátha... mégis lesz annyi szerencsém, hogy megnyerem :D )
Szóval ha Te is szeretnél megnyerni egy eredeti svájci csokoládéból összeállított télapócsomagot, iratkozz fel a játékra! :)
Egy másik játék Katucinál ,pontosabban két játék egyszerre, a 10.000 oldalmegjelenítés no meg a 200. bejegyzés tiszteletére. Szerintem érdemes ellátogatni hozzá még akkor is ha nem szeretnél játszani mert nagyon sok finomságot találsz nála! :)
Ha szeretnél részt venni egy Karácsonyi körjátékban, aminek az a lényege hogy a részt vevők meglepik egymást egy kis ajándékkal, akkor Martinellinél kell jelentkezni.
2011. november 17., csütörtök
Hajtogatott sajtos pogácsa
Eléggé eltűntem az elmúlt időben, nem volt időm bejegyzéseket sem írni pedig sok finomságot készítettem. :) Megpróbálom bepótolni lemaradásomat az elkövetkező napokban.
Nagyon rég nem készítettem pogácsát s amikor kaptunk finom házi sajtot tudtam, hogy egy részéből sütök majd pogácsát. Nem is vártam sokat a pogácsa elkészítésével, másnap neki is láttam, s amilyen hirtelen jött a pogácsa ötlete olyan gyorsan el is fogyott, nagyon finom lett :)
Hozzávalók 125 darabhoz:
- 1,5 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- 52 dkg finom liszt
- 10 dkg vaj
- 2 tk só
- 2 tk örölt kömény
- 25 dkg sajt
- 5 dkg olvasztott vaj
Lekenéshez: - 1 tojás
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát dagasztunk: először is 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek. cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, a felfutott élesztőt is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 50 perc).
Ezután egy kicsit átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát. Megkenjük vékonyan az olvasztott vaj egy részével, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot. Az így kapott tészta csíkot megkenjük a vajjal és megszórjuk a reszelt sajttal.
Ezután a tésztát fentről és lentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Az egész hajtogatási műveletet még megismételjük kétszer, mindig 30 perc pihentetést hagyva a hajtogatások között.
Amikor megvagyunk a hajtogatásokkal, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ki a tésztát és tetejét berácsozzuk (én most nem rácsoztam, mert így is időhiányban voltam).
5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, 25 percig pihentetjük majd a tetejüket lekenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 185 fokon kb. 20 percig sütjük.
2011. november 11., péntek
Angyalfia érkezett :)
Évának volt egy nagyon kedves ötlete, miszerint az általa meghirdetett játékra jelentkezők egymást megajándékoznák Karácsony alkalmából. Nagyon tetszett kezdeményezése, így én is jelentkeztem.
Katalintól kellett ajándékot kapnom, és olyan gyors volt, hogy már a múlt pénteken meg is érkezett a csomag.
Nem tudom, hogy milyen meglepetés van benne, mert úgy szeretném, hogy csak Karácsonykor bontom ki. Remélem be is tudom tartani, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. :P
Katalin, nagyon szépen köszönöm!!! :)
Katalintól kellett ajándékot kapnom, és olyan gyors volt, hogy már a múlt pénteken meg is érkezett a csomag.
Nem tudom, hogy milyen meglepetés van benne, mert úgy szeretném, hogy csak Karácsonykor bontom ki. Remélem be is tudom tartani, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. :P
Katalin, nagyon szépen köszönöm!!! :)
2011. november 3., csütörtök
Mákos pillangók
Már nagyon rég láttam ezt a formázási technikát csak sajnos időközben megfeledkeztem róla. A napokban láttam meg újra Tündinél és már tudtam is hogy mi legyen a következő mákos sütim. :)
Egy már jól bevált kalács receptet használtam fel a tésztához, tölteléknek pedig bármit lehet használni : tehéntúrót, diót, mákot, kókuszreszeléket, lekvárt, nutellát....ki mivel szereti jobban. Mivel még nem tudtam pótolni mákhiányosságomat, ezért újból a mákkal töltöttem meg. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 3,5 dkg élesztő
- 3 ek cukor
- 2 tojás sárga
- 2,6 dl tej
- pici só
- 7 dkg puha vaj
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 dl tej
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát dagasztunk: 100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.
Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk majd 2 egyforma részre osztjuk. Minkét darabot újabb 9 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formálunk. Azt, hogy a két kisebb cipócskát hány részre osztjuk attól függ, hogy milyen nagy "pillangókat" szeretnénk sütni.
Mindegyik gombócot egyenként kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit és a végeit visszatűrjük a tészta alá. Az így kapott tészta végeket ollóval vagy késsel bevágjuk, de vigyázzunk hogy a "törzse" ne legyen túl vékony mert akkor elhasad süléskor. Én úgy vágtam, hogy középen maradjon legalább 2 ujjnyis rész s akkor biztos nem fog elhasadni süléskor.
Kifordítjuk a bevágott részeket, lapjára helyezzük mint a szárnyakat és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pillangókat.
15 percet pihenni hagyjuk, ez idő alatt előmelegítjük a sütőt. Ezután lekenjük a tejes tojássárgával és 15-20 perc alatt pirosra sütjük.
Nagyon finom és poronyó pillangókat kapunk, és még másnapra sem szárad meg. Tejjel, kakaóval az egyik legfinomabb reggeli, tízórai! :)
2011. november 2., szerda
Rántott halfilé natúr krumplival
Hozzávalók:
- 50 dkg tőkehal filé
- só, bors
- 1 citrom
- 3-4 babérlevél
- víz
- 2 tojás
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A halszeleteket sózom, borsozom és egy fél citrom levével meglocsolom. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a halat. A citrom másik felét felszeletelem és a babérlevéllel együtt belerakom a vízbe, lefödöm és elkészítésig beteszem a hűtőbe. Legalább pár órát hagyjuk a hűtőbe, hogy az ízek jól érjenek össze, de az ideális egy teljes éjszaka lenne.
Másnap kivettem a hűtőből és mindegyik halszeletet bepaníroztam. Ehhez egy lapostányérra lisztet szórunk, egy mélyebb edénybe felverjük a 2 tojást egy kis sóval, majd egy másik lapos tányérra zsemlemorzsát szórunk.
A halhúst először beleforgatjuk a lisztbe, majd a tojásba mártogatjuk, végül a zsemlemorzsába hempergetjük. Forró olajba tesszük és közepes lángon pirosra sütjük mindkét oldalát. Papírtörlővel leitatjuk a róla a felesleges olajat és tálra tesszük.
Citromszelettel díszítve natúr krumplival tálaljuk.
A natúr krumplihoz sós vízbe megfőztem 2 db. közepes krumplit (kb.30 dkg). Amikor megfőtt megpucoltam a héjától, felvágtam kockára és megforgattam egy kis forró vajban, majd sóztam és megszórtam az apróra vágott petrezselyemzölddel.
2011. október 31., hétfő
Mágnás diós süti
A hétvégén szüleim és öcsém meglátogattak és valami finomsággal szerettem volna kedveskedni nekik. Tudtam, hogy a diós sütiket mindhárman szeretik, így valami diós édességen gondolkodtam. Amikor nézegettem a sok elmentett receptet és megláttam Barbi diós sütijét, tudtam, hogy azt kell megsütnöm. Nem tévedtem, nagyon finom lett és mindenkinek ízlett! :)
Ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem ezt a sütit és máris bekerült a kedvencek közé! :)
Köszönöm Barbi !!!
Hozzávalók a tésztához:
- 32 dkg finom liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 egész tojás
- 10 dkg házi zsír
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja+leve
Hozzávalók a krémhez:
- 3 tojás
- 20 dkg darált dió
- 5 dkg tej csokoládé
- 15 dkg cukor
+ házi baracklekvár
Lekenéshez:
- 1 tojássárga+pici víz
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a dolgozófelületre szórjuk a cukorral együtt. A közepében egy kis fészket készítünk majd beleütjük a tojást és egy villa segítségével összekavarjuk egy kicsit a liszttel. Összemorzsoljuk a zsírt és a vajt a liszttel, hozzáadjuk a reszlet citromhéjat és citrom levével puha tésztát gyúrunk. A citrom levét csak ovatósan csorgassuk a tésztához, mert nem biztos hogy szükség lesz az egészre. Nekem a citromlé fele elegendő volt.
Az összegyúrt tésztából cipót formálunk és amíg elkészítjük a krémet pihentetjük.
A csokit lereszeljük és a darált dióval összekavarjuk.
A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgát a cukorral fehéredésig kavarjuk majd a fehér habbal összekavarjuk és hozzáadjuk a csokis diót.
A tészta 2/3-át kinyújtjuk.
Nekem túl puhának tűnt a tészta és hogy nehogy elszakadjon amikor teszem bele a tepsibe, ezért egy alufólián nyújtottam ki a tepsi nagyságára, majd beleemeltem a tepsibe az alufóliával együtt.
A tésztalapra rákentem 8 ek házi baracklekvárt majd erre a diós krémet.
A megmaradt tésztát kinyújtottam, felcsíkoztam és a tészta tetejét berácsoztam.
Lekentem a vizes tojássárgával és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd mérsékeljük a hőt 180 fokra és további 15-20 percig sütjük.
2011. október 26., szerda
Kókuszos kocka
Amikor megláttam Évánál nagyon megtetszett ez süti recept, tudtam hogy én is kifogom próbálni hamarosan. El is készítettem és nagyon ízlet mindkettőnknek!
A recepten csupán annyit változtattam, hogy a krémhez nem lisztet, hanem kókuszos pudingport használtam, valamint egy kicsit kevesebb cukrot tettem bele.
Köszönjük Éva, nagyon finom süti! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 3 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,25 dl tej
- 1,5 ek méz
- 19 dkg finom liszt
- 1/2 cs. sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 1 cs. kókusz ízű főzhető pudingpor
- 5 dl tej
- 4 ek cukor
- 12 dkg kókusz
- 10 dkg margarin
Hozzávalók a sziruphoz:
- 1 ek kakaópor
- 1 ek cukor
- 1 dl forró víz
Díszítéshez:- reszelt csoki
Elkészítés:
A margarint és a cukrot kikavarom, majd hozzáadom a tojást és mixerrel jó habosra kavarjuk.
Ezután hozzáadom a mézet, a tejet és a sütőporral elkevert lisztet, majd a mixerrel jól összekeverem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt megsütőm.
Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet.
4 dl tejet feltesszünk forrni. A pudingport összekeverjük a cukorral, majd a megmaradt tejjel elkavarjuk csomómentesre és hozzácsorgatjuk a már forró tejhez. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg sűrű krémet kapuk, kész lesz a puding.
Hozzákavarjuk a margarint és a kókuszreszeléket és hülni hagyjuk.
Ha kész a tészta, ezt is hűlni hagyjuk majd meglocsoljuk a sziruppal, rákenjük a krémet és megszórjuk csokireszelékkel.
2011. október 25., kedd
Bab főzelék kolbásszal
Nekem nem nagy kedvencem, de a férjem minden nap megtudná enni, annyira szereti. Egy kicsit kedveskedni akartam neki azért készítettem. Lett is elég belőle, még másnapra is maradt jócskán, persze a férjem nem bánta. :P
Hozzávalók:
- 50 dkg száraz bab
- 45 dkg füstölt kolbász
- 3-4 babérlevél
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só, bors, piros paprika
- 1 ek liszt
- olaj
Elkészítés:
A babot megtisztitjuk és a főzés előtt egy nappal beáztatjuk (én este áztattam be és másnap reggel készítettem el). Hogy hamarább meglegyen én a kuktába szoktam főzni. Szóval beletettem a babot a kuktába, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy jól lepje el. Sípolástól számított 35 perc után lezártam.
Időközben a kolbászt felvágtam karikára (ne legyen túl vékony) és egy kis olajon megpirítottam, majd kiszedtem.
Ha megfőtt a babunk, átszűrjük egy lábasba, felfogva a levét is. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket és felöntjük annyi lével, hogy épp csak ellepje, hozzáadjuk a már megsült kolbász karikákat.
Feltesszük forrni majd a fokhagymát megpucoltam, felapróztam és a kolbásztól visszamaradt olajban egy kicsit megpirítottam, megszórtam pirospaprikával és a liszttel, rántást készítettem. Leveszem a tüzről, felöntöm egy kis lével, jól összekavartam majd ráöntöm a babra, még egy kicsit főzöm és kész is van.
2011. október 24., hétfő
Mákvirág kalács
Vééééééégre valami mákos!!!! :)
Már nagyon rég szerettem volna valami mákos sütit készíteni, csak sajnos akárhányszor vásároltam a boltból mákot mindig megvolt már avasodva, nem lehetett felhasználni. :(
A szombaton kaptam úgy másfél kilonyi mákot (hurráááá!!!) és vasárnap más meg is sütöttem ezt a csodálatos és finom mákvirág kalácsot.
A receptet már nagyon rég lementettem a netről, így nem tudom hogy hol találtam, kitől "kölcsönöztem". Ha valaki ráismer nyugodtan szóljon és belinkelem az oldalát forrásként. :)
Nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 4 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek olaj
- csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 12 dkg porcukor
- 2,5 dkg vaj
- 1 dl tej
+ 2,5 dkg olvasztott vaj a tészta locsolásához
Lekenéshez:
- 1 tojássárga
Elkészítés:
Az élesztőt 1 ek cukorral és kb. 1 dl langyos tejben felfutattjuk, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Épp csak annyit hagyjuk pihenni amíg elkészítjük a tölteléket.
A mákot összekeverjük a porcukorral, majd a felforralt vajas tejjel meglocsoljuk és öszekeverjük. Ezután egy 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát (nem kell keleszteni) és lekenjük a megolvasztott vajjal, majd a tölteléket rárakjuk és elsimítjuk.
Feltekerjük mint a bejglit, majd koszorút formálunk belőle, a végeit összedolgozzuk, és sütőpapíros tepsire helyezzük(az én esetemben alufóliás).
Kb. 2-3 ujjnyi vastagon bevagdossuk a tésztát körbe szimmetrikusan, majd az így kapott részeket félrefordítjuk, lapjára igazítva.
A kalácsot letakarjuk és 20 percig pihentetjük majd lekenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben, kb. 200 fokon 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Időközben kiderült, hogy Illéskrisznek volt az ötlete e csodás formázás, így megszületett a virágkalács. Köszönjük szépen! :)
Címkék:
édes kelt tészta,
kalács,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
mák,
mákos kalács,
mákos töltelék
2011. október 22., szombat
Csíkos kifli
Hozzávalók:
- 60 dkg finom liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2,4 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 8 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 ek kakaó
Lekenéshez: - 2 ek tej+1 tk cukor
Elkészítés:
Az élesztőt 1 ek cukorral és kb. 1 dl langyos tejben felfutattjuk, majd a többi hozzávalóval összedolgozzuk.
Jól kidagasztjuk és 2 részre osztjuk. Az egyik feléhez hozzáadunk még 2 ek kakaót és 1 ek tejet, majd jól összedolgozzuk és cipót formálunk.
Megszórjuk mind két cipót (fehéret és barnát is) liszttel, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután mindkét cipót 3 egyforma részre osztjuk.
Kinyújtunk egy fehér meg egy barna cipót, majd a fehérre rárakjuk a barna tésztát és újból kinyújtjuk. Attól függően, hogy mekorra kifliket szeretnénk 4-6 egyenlő cikkre vágjuk fel. Mivel a férjem azt mondta, hogy nagyobb kifliket szeretne ezért én csak 4 cikkre osztottam a kinyújtott tésztát és valóban jó nagyok lettek. :)
Amiután felvágtuk cikkekre, megkenjük mogyorókrémmel vagy bármilyen lekvárral (ki mivel szereti jobban), és a tészta szélesebb részétől feltekerjük, kiflit formálunk és vajazott/sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Én úgy csináltam, hogy a tészta felénél a fehér részre kentem a krémet, majd kivül került a barna színű tészta, a többinél pedig a barna részre kentem a mogyorókrémet, így kivül lett fehér.
15 percet hagytam még pihenni, majd lekentem a cukros tejjel és előmelegített sütőben 25 perc alatt készre süttem.
Amikor kivettem a sütőből még egyszer lekentem a cukros tejjel, majd hülni hagytam.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)