2018. július 20., péntek

Mozzarellás kelt rúd


Amíg még ilyen kellemes nyarunk van (persze, leszámítva a sok esőt), és belehet kapcsolni a sütőt, igyekszem kihasználni, és kényeztetni magunkat sós és édes sütikkel. Aztán majd készíthetem a sütés nélküli sütiket, ha beáll a kánikula. Addig is ezt a mozzarellás kelt rudat sütöttem, ami mint más sós rúd is, annyira ízlett, hogy amíg észbe kaptunk volna, a felét eltüntettük. :)

Hozzávalók:

- 1,2 dl tej
- 2 tojássárga
- 50 dkg finom búzaliszt
- 1,5 tk só
- 10 dkg vaj
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 12 dkg reszelt mozzarella sajt
- kb. 15 dkg tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 2-3 ek egész mákszem

Elkészítés:

Egy bögrébe öntjük a szobahőmérsékletű tejet, majd a tojássárgákkal együtt egyneművé keverjük.

A lisztet és a sót dagasztótálba szitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk. Rászórjuk a száraz élesztőt, a cukrot, és a reszelt mozzarella sajtot, és elvegyítjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, amibe beletöltjük a tojásos tejet. Belülről kifele elkezdjük elkeverni a liszttel, majd a tejfölt is hozzáadva összegyúrjuk. Egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 0,7 cm vastagságú lappá nyújtjuk a tésztát.

Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk egész mákszemmel.
2 cm széles és 10 cm hosszú rudakra vágjuk.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

20 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Tipp:  Szárított (instant ) élesztő helyett használhatunk 2,5 dkg (25 g) friss élesztőt is.
          Ebben az esetben, a langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk a friss élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük. A fészek kialakítása után beletesszük a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt, majd követjük a recept további leírását.

2018. július 18., szerda

Fűszeres meggyes piskóta (cukormentes)


Sikerült egy nagyon finom meggyes piskótát készítenem hajdinaliszt és durum liszt keverékéből, ami még cukormentes is. Mivel fahéjam nem volt itthon, így egy kevés mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítettem, ami még inkább növelte az élvezeti értékét. Tényleg nagyon jól sikerült, pihe-puha a tésztája, nem süllyedt az aljára a meggy, ami bizonyítja, hogy finom búzaliszt nélkül, egészséges hozzávalókból is lehet finomat készíteni. :)

Hozzávalók:

- 3 ek hajdinaliszt
- 3 ek durum liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
- 4 tojás
- 6 ek eritrit
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 ek forró víz

+ 25 dkg meggy
+ 1 ek durum liszt

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport, és elvegyítjük.

A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.

A tojássárgákat az eritrittel és a citrom héjával habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz. Ezután a lisztes keveréket kanalanként adagolva, egy spatulával óvatosan beleforgatjuk. A vizet is hozzáadjuk, majd 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot is, ügyelve, hogy ne törjük össze.

Sütőpapírral bélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk a masszát és rászórjuk a liszttel megszórt, kimagozott meggyet.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Kihűtjük, por eritrittel megszórjuk és szeleteljük.

2018. július 14., szombat

Tökös-gyümölcsös sütemény, cukormentes


Egy kicsit túlvásároltam magam tökből, ami többnek bizonyult a tökfőzelékhez szükséges adaghoz. Mivel már készült cukkiniből sütemény, gondoltam a tök is pont olyan jól kell viselkedjen süteményben, így hát elkészült ez a tökös-gyümölcsös sütemény. Bármilyen gyümölccsel tökéletes lesz, nálam most cseresznyével és piros ribizlivel készült.

Hozzávalók: 

- 10 dkg durum liszt
- 15 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 25 dkg tök (tisztítva mérve)
- 4 tojás
- 16 dkg eritrit
- 4 ek kókuszolaj

+ 18 dkg gyümölcs (5 dkg piros ribizli + 13 dkg cseresznye)

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk.
A ribizlit leszemezzük, megmossuk és lecsepegtetjük.

Egy tálba szórjuk a liszteket, a sütőport és a sót, és elkeverjük.

A tököt megpucoljuk, megmossuk, majd a nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Spatulára váltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és óvatosan beleforgatjuk, valamint a reszelt tököt is. Végül a kókuszolajat is hozzáadva egynemű tésztává keverjük.

Egy sütőpapírral bélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk a masszát és rászórjuk a gyümölcsöket.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát! A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Kihűtjük, por eritrittel megszórjuk és szeleteljük.

Tipp: Tök helyett cukkinit is használhatunk.
         Kedvünk szerint, bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
         Ha nem szükséges cukormentes sütit készíteni, akkor eritrit helyett használjuk 12             dkg kristálycukrot. Azonban ha édesebben szeretjük a süteményt, akkor mehet                 bele több cukor is.
         Finom búzalisztet is használhatunk hozzá.
   

2018. július 12., csütörtök

Csicseriborsós csirkemell fűszeres paradicsomszószba


Egyszerűen elkészíthető, laktató fogás ez a csicseriborsós csirkemell fűszeres paradicsomszószban. Én konzerv csicseriborsót és paradicsomot használtam hozzá, hogy még gyorsabban készüljön el, de most, hogy lehet kapni friss, ízletes paradicsomot nyugodtan tegyünk azt bele. A csicseriborsót is lecserélhetjük száraz csicseriborsóra, amit egy éjszakára beáztatunk, majd kb. másfél órán át előfőzzük sós vízben.

Hozzávalók 2-3 fő részére:

- 1 konzerv csicseriborsó ( 40 dkg)
- 40 dkg csirkemell filé
- só, bors
- 2-3 ek olívaolaj
- 1 fej vörös hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl házi paradicsomlé
- 1 konzerv hámozott és darabolt paradicsom (26 dkg)
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk római kömény
- 1 tk szárított kakukkfű
- 10 szem magnélküli fekete olívabogyó

+ apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

Leöntjük a csicseriborsó levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel leöblítjük és hagyjuk lecsepegni.

A csirkemellet alaposan megmossuk és leitatjuk, majd falatnyi kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és jól összeforgatjuk, hogy mindenhol érje a csirkekockákat a fűszer.

Egy serpenyőbe 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a csirkekockákat. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

Ugyanabban a serpenyőben teszünk még 1 ek olajat majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, párszor átkavarjuk, majd mehet hozzá a lecsepegtetett csicseriborsó, a paradicsomlé és darabolt paradicsom is, majd alaposan összeforgatjuk.

Fűszerezzük a füstölt paprikával, a római köménnyel és a kakukkfűvel, majd az előresütött csirkekockákat is hozzáadva kb. 10-15 perc alatt készre főzzük.
Megkóstoljuk, és ha szükséges akkor még sózzuk, borsozzuk.

Végül a karikákra vágott olívabogyót is hozzáadjuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és tálaljuk.

Recept ötlete innen.

2018. július 6., péntek

Cseresznyés-almás pite (cukormentes)


Az idén nagyon sok idénygyümölcsöt fogyasztottunk, főleg frissen, és amikor már egy kicsit fonnyadni kezdtek, akkor süteményben végezték. Ez a süti is így született meg, volt egy kisebb maroknyi pár napos cseresznye és egy árválkodó alma, így párosítottam őket. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, finom sütemény. :)

Hozzávalók:

- 1 alma
- 10 dkg cseresznye
- 17 dkg durumliszt
- 12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 20 dkg eritrit
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk sütőpor
- 1 tojás
- 5 dkg kókuszolaj
- kb. 1,5-2 dl natúr joghurt

Elkészítés:

Az almát megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházát kivájjuk, majd kisebb kockára vágjuk.

A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk.

A tészta száraz hozzávalóit egy nagyobb edénybe szórjuk és elvegyítjük. Hozzáadjuk a tojást, a kókuszolajat és a joghurttal együtt egyneművé keverjük.

Egy sütőpapírral bélelt, 24x20 cm nagyságú tepsibe öntjük, elsimítjuk a tetejét, majd rászórjuk a cseresznyét és az almakockákat.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Kihűtjük, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.

Tipp: A sütemény finom búzaliszttel is elkészíthető.
         Eritrit helyett használhatunk kb. 15 dkg kristálycukrot.

2018. július 2., hétfő

Mogyorós-sajtos keksz


A hétvégén sikerült egy nagyon finom mogyorós-sajtos kekszet sütnöm. Csak sima sajtos keksz volt a terv, de amikor nekiálltam összeállítani a tésztát, megláttam a mogyorós zacskót, és máris daráltam a mogyorót. Meglepően finomra sikeredett, csak diszkréten lehet érezni a mogyoró ízét benne, tésztája kellemesen puha. Nem is tudom hogy nem próbáltam ki eddig a mogyorót sós sütikbe. Ezentúl biztos, hogy gyakrabban csempészek mogyorót pogácsákba, sós kekszekbe. Próbáljátok ki ti is, de csakis dupla adaggal, mert nagyon eteti magát! :)

Hozzávalók (32 darab 6,5 cm átmérőjű kekszhez):

- 25 dkg finom búzaliszt
- 5 dkg sótlan mogyoró
- 1 csapott tk (tengeri)só
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg hideg vaj
- 6 dkg sajt
- 11,5 dkg natúr joghurt

Elkészítés:

A lisztet, a darált mogyorót, a sót és a sütőport egy nagyobb tálba szórjuk, és elvegyítjük.
Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Hozzáadjuk a reszelt sajtot is, és annyi joghurtot, hogy összeálljon a tészta. A joghurtot csak kanalanként adagoljuk a masszához. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)

Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszúrjuk. Én 6,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót használtam.
A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd újra kinyújtjuk és szaggatjuk, míg az egész el nem fogy.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Tipp: - Sótlan mogyoró helyett nyugodtan használhatunk sós mogyorót is, csak akkor                 kevesebb sót tegyünk a tésztába.