Amíg még ilyen kellemes nyarunk van (persze, leszámítva a sok esőt), és belehet kapcsolni a sütőt, igyekszem kihasználni, és kényeztetni magunkat sós és édes sütikkel. Aztán majd készíthetem a sütés nélküli sütiket, ha beáll a kánikula. Addig is ezt a mozzarellás kelt rudat sütöttem, ami mint más sós rúd is, annyira ízlett, hogy amíg észbe kaptunk volna, a felét eltüntettük. :)
Hozzávalók:
- 1,2 dl tej
- 2 tojássárga
- 50 dkg finom búzaliszt
- 1,5 tk só
- 10 dkg vaj
- 1 cs. szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 12 dkg reszelt mozzarella sajt
- kb. 15 dkg tejföl
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 2-3 ek egész mákszem
Elkészítés:
Egy bögrébe öntjük a szobahőmérsékletű tejet, majd a tojássárgákkal együtt egyneművé keverjük.
A lisztet és a sót dagasztótálba szitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk. Rászórjuk a száraz élesztőt, a cukrot, és a reszelt mozzarella sajtot, és elvegyítjük. Közepében kis fészket alakítunk ki, amibe beletöltjük a tojásos tejet. Belülről kifele elkezdjük elkeverni a liszttel, majd a tejfölt is hozzáadva összegyúrjuk. Egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kell kapjunk. Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Ezután óvatosan átgyúrjuk, majd kb. 0,7 cm vastagságú lappá nyújtjuk a tésztát.
Lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk egész mákszemmel.
2 cm széles és 10 cm hosszú rudakra vágjuk.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
20 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Tipp: Szárított (instant ) élesztő helyett használhatunk 2,5 dkg (25 g) friss élesztőt is.
Ebben az esetben, a langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk a friss élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük. A fészek kialakítása után beletesszük a tojássárgákat és a felfuttatott élesztőt, majd követjük a recept további leírását.