2018. július 18., szerda

Fűszeres meggyes piskóta (cukormentes)


Sikerült egy nagyon finom meggyes piskótát készítenem hajdinaliszt és durum liszt keverékéből, ami még cukormentes is. Mivel fahéjam nem volt itthon, így egy kevés mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítettem, ami még inkább növelte az élvezeti értékét. Tényleg nagyon jól sikerült, pihe-puha a tésztája, nem süllyedt az aljára a meggy, ami bizonyítja, hogy finom búzaliszt nélkül, egészséges hozzávalókból is lehet finomat készíteni. :)

Hozzávalók:

- 3 ek hajdinaliszt
- 3 ek durum liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 mk mézeskalács fűszerkeverék
- 4 tojás
- 6 ek eritrit
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 ek forró víz

+ 25 dkg meggy
+ 1 ek durum liszt

Elkészítés:

Egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport, és elvegyítjük.

A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.

A tojássárgákat az eritrittel és a citrom héjával habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz. Ezután a lisztes keveréket kanalanként adagolva, egy spatulával óvatosan beleforgatjuk. A vizet is hozzáadjuk, majd 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, végül óvatosan beleforgatjuk a többi habot is, ügyelve, hogy ne törjük össze.

Sütőpapírral bélelt, 24 x 29 cm nagyságú tepsibe simítjuk a masszát és rászórjuk a liszttel megszórt, kimagozott meggyet.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

Kihűtjük, por eritrittel megszórjuk és szeleteljük.

1 megjegyzés: