2021. február 27., szombat
Almás-mogyorós sütemény
2021. február 25., csütörtök
Átbújtatott túrós rúd
- kb. 0,8-1 dl tej
- 2 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit vagy 2 ek méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 0,5 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tk frissen facsart citrom lé
- 2-3 ek eritrit vagy 1 ek méz, vagy ízlés szerint
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
A tejszínt és 0,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citrom héjat, a sót és az édesítőt. Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehezen kezelhető lesz, és a formázás is nehezebben fog menni.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. ujjnyi vastagságú téglalappá (kb. 30 x 70 cm) nyújtjuk. Az egyik felét egyenletesen megkenjük a túrókrémmel, majd ráborítjuk a tészta másik felét. Ekkor kb. 5 cm vastagságú csíkokra vágjuk, majd mindegyik kapott csík közepén, hosszanti irányban egy bemetszést ejtünk, ügyelve, hogy a végek egybe maradjanak.
A bal oldali véget felülről bújtatjuk át a vágáson.
Majd a jobb oldali véget alulról bújtatjuk át.
Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
2021. február 22., hétfő
Bébispenótos bulgur
Hozzávalók 2-3 főre:
- bors ízlés szerint
- 3 dl alaplé vagy víz
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 12 dkg friss bébispenót
Elkészítés:
Egy serpenyőbe olívaolajat hevítünk, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne.
Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, párszor átkavarjuk, majd a bulgurt is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az alaplevet is hozzáadva, alaposan összeforgatjuk, majd födő alatt, párszor megkavarva kb. 15 perc alatt készre főzzük.
Ha már puhára főtt a bulgur, meglocsoljuk a citromlével, rászórjuk a bébispenótot, ami a hőtől szinte azonnal összeesik. Lehúzzuk a lángról és máris tálaljuk.
Önmagában, salátaként is kínálhatjuk, de köretként is tökéletes választás lehet.
2021. február 18., csütörtök
Karamell csokoládés mousse torta
Hozzávalók a piskótához:
- 3 ek eritrit
- 1 csipet só
- 1 ek darált mogyoró
- 2 ek darált sós pisztácia
Hozzávalók a csokoládé-mousse-hoz:
- 3 tojássárga
- 28 dkg karamell ízű csokoládé
- 3 lap zselatin
- 1 bő csipet só (elhagyható)
- 2,8 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)
Elkészítés:
A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 2 ek eritrittel habbá verjük.
A tojássárgákat a megmaradt 1 evőkanál eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz.
Egy spatulával, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a darált diós keveréket is beleforgatjuk.
Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!)
Teljesen kihűtjük.
Levesszük a lángról, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ha a zselatin teljesen felolvadt, akkor hozzáadjuk a karamell csokoládé pasztillákat és egy sima, egynemű krémmé keverjük. Hozzáadjuk a sót is, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
A hideg tejszínt habbá verjük, majd óvatosan, két részletben hozzáforgatjuk a csokoládés krémhez.
A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tortatálra vagy a megmosott tortaforma aljára helyezzük, és a tortakarikát is ráhelyezzük.
Ráöntjük a csokoládékrémet, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára, de a legjobb egy éjszakára.
Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, kedvünk szerint díszítjük, és szeleteljük.
2021. február 16., kedd
Avokádós sült tojás
Hozzávalók 2 szuflé (ramekin) formához:
- 1/2 érett avokádó
- 5 dkg csemegekukorica
- 2 dkg feta- vagy telemea sajt
- só, bors
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
+ kevés vaj vagy olaj a formák kikenéséhez
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a formákat vékonyan kikenjük vajjal vagy olajjal.
A sajtot kisebb kockákra vágjuk.
Az avokádót félbe vágjuk, magját kivesszük, majd húsát egy evőkanál segítségével elválasszuk a héjától, és felkockázzuk.
Egy tálba elütjük a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, majd lazán felverjük. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, a kukoricát és a felkockázott sajtot és avokádót.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Akkor jó, ha már szilárd és a teteje szép aranybarna.
2021. február 13., szombat
Kókuszos piskótatekercs málnás-csokoládés krémmel
Hozzávalók a piskótához:
- 1 csipet só
- 5 ek eritrit
- 2 ek (durum)liszt
- 3 ek kókuszszerelék
Hozzávalók a málnás réteghez:
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 ek eritrit vagy ízlés szerint bármilyen édesítő
- 0,5 dl víz
- 3 dkg kókuszos pudingpor
Hozzávalók a csokis réteghez:
- 15 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A piskótához a lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a kókuszos lisztet egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!
A kész piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és kihűtjük.
A málnát a vízzel, az eritrittel és a citromhéjjal együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük, amíg levet enged és az eritrit teljesen elolvad. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Hagyhatjuk így is, de én most szerettem volna hogy sima legyen a krém, ezért egy szűrön átpasszíroztam.
A pudingport pár evőkanálnyi málnalével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi málnalevet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Tetejére szorosan folpack-ot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.
Amikor már jól kihűlt, de nem kemény, akkor kihabosítjuk.
Ezután kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a málnakrémet egy vékony rétegben rákenjük. Erre egyenletesen rákenjük a csokikrém felét, és szorosan feltekerjük.
Hűtőbe tesszük legalább 1 órát, majd a megmaradt csokikrémmel bevonjuk a tekercs külsejét és megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.
Hűtőbe tesszük tálalásig, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.
2021. február 11., csütörtök
Túrós dupla csiga
2021. február 9., kedd
Brownie kocka
Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 10 dkg eritrit
- 13 dkg durum liszt
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
Hozzávalók a díszítéshez:
- kb. 5-6 darab sós pisztácia
Elkészítés:
A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a kakaót és a sót, és elkeverjük.
A csokoládét a vajjal együtt, egy kisebb lábasba, alacsony lángon melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a lángról és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj és csoki, és szép selymes lesz. Langyosra hűtjük.
Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a langyos vajas csokit.
Végül, spatulára váltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egyneművé keverjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
Kihűtjük, majd kockára vágjuk.
Egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk tetejüket a vízgőz fölött felolvasztott karamell ízű csokoládéval, és megszórjuk apróra vágott sós pisztáciával.
Sok sikert hozzá! :)
2021. február 7., vasárnap
Túrós puliszka muffinformában
Puliszkát magában sokszor készítek szaftos raguk, pörköltek köreteként, vagy amit gyerekkoromba sokszor ettünk, az a tejes puliszka, vagyis hideg tejbe pár kanál forró puliszka. Mi nagyon szerettük, és szeretjük továbbra is. Szerintem nem elhanyagolható, mert amiért ilyen egyszerű, szinte már jelentéktelen alapanyag a kukoricadara, nem azt jelenti, hogy néhanapján nem érdemes beiktatni az étkezésünkbe.
- kb. 10 dkg túró
Megj. Annyi sót tegyünk a vízbe, hogy amikor megkóstoljuk, úgy érezzük hogy egy kicsit elsóztuk.
Elkészítés:
A vizet a sóval feltesszük főni. Amikor már forr a víz, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon, sűrűre főzzük.
Nem kell nagyon kemény legyen, de az állagán még javíthatunk egy kevés vízzel vagy kukoricadarával. Hűlés közben még úgy is fog keményedni.
A muffin sütő mélyedéseit kikenjük vékonyan olajjal vagy vajjal, és belesimítunk egy evőkanálnyi puliszkát, majd erre túrót morzsolunk. A túróra újra egy puliszka réteg jön, majd a tetejére is túrót morzsolunk.
Megj. Egy vizes kanál hátával simítjuk a puliszkát a formába, mert így nem ragad rá.
Előmelegített sütőben tesszük, és addig sütjük, amíg a túró elolvad a tetején. Ezután kivesszük a sütőből, pár percig pihentetjük, majd óvatosan kivesszük a formából, és tejföllel kínáljuk.
2021. február 4., csütörtök
Óriás diós csiga
Ja, és ha mégsem diós csigára vágynál, készítsd kedvenc töltelékeddel.
Megj.: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el a tésztát, nyugodtan használd az óriás fahéjas csigánál szereplő receptet. Ide kattintva megtalálod.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 ek méz (vagy 5 dkg eritrti)
- kb. 2,8 -3 dl tej
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek szilvalekvár
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- kb. 0,3 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A szilvalekvárt és a mézet egy tálkába tesszük, majd ráöntjük a forró tej felét, és egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a diós keverékhez, és elkeverjük még annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen kb. 36x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a diós tölteléket, majd hosszába 6 darab 6 cm széles csíkra vágjuk.
Az első tésztacsíkot lazán feltekerjük, majd a sütőpapírral kibélelt 25 cm-es kerek sütőforma közepére helyezzük.
A többi tésztacsíkot egyenként óvatosan köré tekerjük úgy, hogy a végek egy kicsit fedjék egymást. Végeredményként egy nagy csigát kell kapjunk.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percig újra kelesztjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
A kész csigát a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.
Cikkekre vágva vagy a rétegeket letekerve fogyasztjuk. :)
2021. február 2., kedd
Diós-csokoládés keksz
Hozzávalók:
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 7 dkg dió
- 3 dkg sós pisztácia
- 6 dkg étcsokoládé
- 8 dkg eritrit
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 4 ek tej
Megj: Lehet csak dióval is készíteni, vagy bármilyen más csonthéjast tehetünk bele.
Elkészítés:
A liszteket, a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját, a darált diót és sós pisztáciát egy tálba mérjük, és elkeverjük.
A csokoládét vizgőz fölött felolvasztjuk, és langyosra hűtjük.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük az eritrittel. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáadjuk a langyos csokoládét és a tojást is. Alaposan elkeverjük, majd a lisztes keveréket is hozzáadva egyneművé keverjük. Ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá pár kanál tejet. Egy lágyabb és kicsit ragadós masszát kapunk.
A masszát folpackra tesszük, és egy kb. 18 cm hosszú és 6 cm átmérőjű rudat formázunk belőle.
Megj. Ha kisebb kekszeket szeretnénk, akkor formázzuk 3-4 átmérőjű rúddá.
Folpackba csomagoljuk, és tegyük hűtőbe 1 órára, vagy addig, amíg jól megdermed.
A hűtőből kivéve, kb. 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól kisebb távolságra.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Amikor kivesszük a sütőből még puha a keksz, de ahogy hűl, úgy fog keményedni, és tökéletes állagú lenni. :)
A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
Légmentesen záródó dobozba tároljuk.
Ebből a mennyiségből nekem 25 darab keksz lett.