2021. február 27., szombat

Almás-mogyorós sütemény


Itt a hétvége, és akkor ugyebár kötelező a sütemény is, ami most egy gyorsan elkészíthető reszelt almás-mogyorós sütemény. 
Árválkodott 3 darab, már-már ráncosodó alma, ami sehogy sem akart elfogyni, így muszáj volt sütibe végeznie. Lereszeltem, összekevertem darált mogyoróval és eritrittel, majd a tésztamassza tetejére szórtam, és úgy sütöttem meg. Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog ízleni ez az egyszerű sütemény, nagyon finom lett. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 5 dkg darált mogyoró
- 15 dkg durum liszt
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 cs. sütőpor
- 4 tojás
- 4 ek eritrit
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 ek olaj
- kb. 10 ek víz

Tetejére:

- 2 ek darált mogyoró
- 1 tk őrölt fahéj
- 3 alma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- az alma édessége szerint 1-2 ek eritrit

Megj.: Eritrit helyett nyugodtan használhatunk cukrot vagy mézet, és durum liszt helyett fehér finomlisztet.

Elkészítés:

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a citromlével. 

A lisztet és a darált mogyorót egy edénybe mérjük, majd elkeverjük a sóval, a fahéjjal és a sütőporral.

A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz. 

Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, és vékony sugárba hozzáadjuk az olajat és a citrom reszelt héjat.

Spatulára váltunk, majd több részletben, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután, váltakozva, a lisztes keveréket és a vizet is hozzáadjuk, és egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú (20 x 24 cm) tepsibe simítjuk. 

A reszelt almát levétől kinyomkodjuk. Nekem 12 dkg alma és 1,2 dl almalé lett.
Hozzáadjuk a darált mogyorót és ízesítjük eritrittel és fahéjjal, és elkeverjük.

Rászórjuk a tészta tetejére, kissé belenyomkodjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

2021. február 25., csütörtök

Átbújtatott túrós rúd

 


Múlt pénteken kaptunk 1 kiló tehéntúrót, és egész nap a túrós batyu lebegett a szemem előtt, jó sok töltelékkel. Végül mégsem batyuk lettek, hanem ezek a csinos átbújtatott túrós rudak.  Így is került bele bőven túró, ami a frissen reszelt citromhéjtól és vaníliától illatozott. A mazsola elmaradt belőle, mert én nem szeretem, de a tölteléket nyugodtan lehet azzal is gazdagítani . Formázása egyszerű, és nem is időigényes, bárkinek sikerülni fog. :)

Hozzávalók a tésztához:
- 2 dl tejszín
- kb. 0,8-1 dl tej
- 2 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit vagy 2 ek méz
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 0,5 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg tehéntúró
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta vagy 1/2 vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
- 1 tk frissen facsart citrom lé
- 2-3 ek eritrit vagy 1 ek méz, vagy ízlés szerint

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

A tejszínt és 0,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citrom héjat, a sót és az édesítőt. Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).

Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor nehezen kezelhető lesz, és a formázás is nehezebben fog menni.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. ujjnyi vastagságú téglalappá (kb. 30 x 70 cm) nyújtjuk. Az egyik felét egyenletesen megkenjük a túrókrémmel, majd ráborítjuk a tészta másik felét. Ekkor kb. 5 cm vastagságú csíkokra vágjuk, majd mindegyik kapott csík közepén, hosszanti irányban egy bemetszést ejtünk, ügyelve, hogy a végek egybe maradjanak. 

A bal oldali véget felülről bújtatjuk át a vágáson.


Majd a jobb oldali véget alulról bújtatjuk át.


Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.

Ezután tetejüket lekenjük a tejjel higított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2021. február 22., hétfő

Bébispenótos bulgur


Amióta felfedeztük a bulgurt,  igen kedvelt alapanyag lett a konyhánkba. Sokszor készítem köretként, de a bulguros egytálételek is nyerőek nálunk, ebédre vagy vacsorára is jó választás lehet. Lényegében amikor rizst használnánk, azt bulgurral helyettesítem. Nekem sokkal jobban ízlik mint a rizs, és próbálom különböző zöldségekkel társítani, hátha így még több zöldséget fogyasztunk. Eddig mindegyik variáció finom lett, és előnye, hogy gyorsan és egyszerűen elkészül. Ezt a bébispenótos bulgurt azoknak is ajánlom, akik nem rajongnak a spenót iránt. Próbáljátok ki ti is, meglátjátok milyen finom. És egészséges! :) 

Hozzávalók 2-3 főre:

- 2 ek olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma vagy 3 újhagyma fehér része
- 2 gerezd fokhagyma
- 13 dkg bulgur
- kb. 1 tk só, vagy ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 3 dl alaplé vagy víz
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 12 dkg friss bébispenót

Elkészítés:

Egy serpenyőbe olívaolajat hevítünk, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne. 

Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, párszor átkavarjuk, majd a bulgurt is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az alaplevet is hozzáadva, alaposan összeforgatjuk, majd födő alatt, párszor megkavarva kb. 15 perc alatt készre főzzük. 

Ha már puhára főtt a bulgur, meglocsoljuk a citromlével, rászórjuk a bébispenótot, ami a hőtől szinte azonnal összeesik. Lehúzzuk a lángról és máris tálaljuk.

Önmagában, salátaként is kínálhatjuk, de köretként is tökéletes választás lehet.

2021. február 18., csütörtök

Karamell csokoládés mousse torta



Vékony piskóta és egy jó vastag karamell csokoládés mousse réteg, azt hiszem nem is kell ennél több egy ilyen hideg, borongós napra.
A piskóta liszt és hozzáadott cukor nélkül készült, a csokoládé mousse receptjét pedig Praliné Zsuzsi oldaláról vettem, és ennél tökéletesebb nem is lehetne. Nagyon jó állagú, légiesen könnyű, megfelelően habos, krémes, csak úgy olvad el az ember szájába. Alapja egy tojássárgájából és tejből főzött krém, amiben elkeverjük a karamell csokoládét, majd lazítjuk a felvert tejszínnel. Semmi hozzáadott cukor nincs benne, csak ami a csokoládéban van, és így is nagyon finom lett. 
Csak ajánlani tudom, biztos nagy sikere lenne nálatok is. :)

Hozzávalók a piskótához:

- 3 tojás
- 3 ek eritrit
- 1 csipet só
- 1 ek darált mogyoró
- 2 ek darált sós pisztácia

Hozzávalók a csokoládé-mousse-hoz:

- 21 dkg tej
- 3 tojássárga
- 28 dkg karamell ízű csokoládé
- 3 lap zselatin
- 1 bő csipet só (elhagyható)
- 2,8 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)

Díszíteni: - pár darab apróra vágott pirított sós pisztácia

Elkészítés:

A piskótához a darált mogyorót és pisztáciát elvegyítjük.
A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval és 2 ek eritrittel habbá verjük.
A tojássárgákat a megmaradt 1 evőkanál eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz.
Egy spatulával, óvatosan, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a darált diós keveréket is beleforgatjuk.

Egy 20 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!)

Teljesen kihűtjük.

A csokoládé mousse-hoz a tejet összekeverjük a tojássárgákkal, majd alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrűsítjük. 
Levesszük a lángról, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Ha a zselatin teljesen felolvadt, akkor hozzáadjuk a karamell csokoládé pasztillákat és egy sima, egynemű krémmé keverjük. Hozzáadjuk a sót is, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
A hideg tejszínt habbá verjük, majd óvatosan, két részletben hozzáforgatjuk a csokoládés krémhez.

A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tortatálra vagy a megmosott tortaforma aljára helyezzük, és a tortakarikát is ráhelyezzük.

Ráöntjük a csokoládékrémet, elsimítjuk, és hűtőbe tesszük legalább 4-5 órára, de a legjobb egy éjszakára.

Ha megdermedt, egy éles pengéjű késsel nagyon óvatosan elválasztjuk a forma oldalától a tortát, majd levesszük a tortaforma karimáját, kedvünk szerint díszítjük, és szeleteljük.


2021. február 16., kedd

Avokádós sült tojás

 

Sok tojást fogyasztunk, különösen a férjem. Legtöbbször tükörtojás és rántotta készül, ritkában főtt tojás, de számos töltött tojás és tojáskrém variáció is készült már. 
Egyik nap, vasalás közben a háttérbe egy főző műsor ment a TV-be, ahol avokádós sült tojás készült. Megtetszett a recept, minden hozzávaló adott volt itthon, így másnap reggel el is készítettem. Jól tettem, mert csupán 10 perc befektetett idő alatt egy könnyed, de mégis laktató reggeli került az asztalra. Finom volt és különleges, amit melegen és hidegen is egyaránt fogyaszthatunk.

Hozzávalók 2 szuflé (ramekin) formához:

- 4 tojás
- 1/2 érett avokádó
- 5 dkg csemegekukorica
- 2 dkg feta- vagy telemea sajt
- só, bors
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

+ kevés vaj vagy olaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és a formákat vékonyan kikenjük vajjal vagy olajjal.

A sajtot kisebb kockákra vágjuk.

Az avokádót félbe vágjuk, magját kivesszük, majd húsát egy evőkanál segítségével elválasszuk a héjától, és felkockázzuk.

Egy tálba elütjük a tojásokat, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, majd lazán felverjük. Hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, a kukoricát és a felkockázott sajtot és avokádót.

A tojásos masszát elosztjuk a formákba, majd kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Akkor jó, ha már szilárd és a teteje szép aranybarna.

Mi melegen fogyasztottuk frissen sült zsemlével, de salátát is kínálhatunk mellé.


Recept ötlete innen.

2021. február 13., szombat

Kókuszos piskótatekercs málnás-csokoládés krémmel


Vannak, akik holnap ünneplik a szerelmesek napját, viszont mi a férjemmel azt valljuk, hogy az év minden napján pont úgy oda kell figyelni egymásra és ki kell mutassuk szerelmünket, szeretetünket egymás iránt, nemcsak az év ezen napján. 
Amennyiben  megszeretnéd lepni párodat egy mutatós és finom süteménnyel, legyen szó Valentin napról vagy az év bármely napjáról, ajánlom ezt a kókuszos piskótatekercset málnás-csokoládés krémmel. Nem igényel sok időt a konyhába és egyszerű az elkészítése. Az üde málna nagyon jól kiegészíti a kókusz és csokoládé édességét, így ez a trió fantasztikus ízkombinációt alkotnak együtt. :)

Hozzávalók a piskótához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek eritrit
- 2 ek (durum)liszt
- 3 ek kókuszszerelék

Hozzávalók a málnás réteghez:

- 33 dkg málna
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 3 ek eritrit vagy ízlés szerint bármilyen édesítő
- 0,5 dl víz
- 3 dkg kókuszos pudingpor

Hozzávalók a csokis réteghez:

- 2 dl cukrozatlan tejszín (33%-os)
- 15 dkg étcsokoládé 

Elkészítés:

A piskótához a lisztet elkeverjük a kókuszreszelékkel.

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a kókuszos lisztet egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk. 

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!

A kész piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és kihűtjük.

A málnát a vízzel, az eritrittel és a citromhéjjal együtt egy lábasba tesszük. Közepes lángon kb. 5 percig főzzük, amíg levet enged és az eritrit teljesen elolvad. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Hagyhatjuk így is, de én most szerettem volna hogy sima legyen a krém, ezért egy szűrön átpasszíroztam.

A pudingport pár evőkanálnyi málnalével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi málnalevet is, elkavarjuk, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Tetejére szorosan folpack-ot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.

A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad, és selymes, fényes lesz, majd hűtőbe tesszük. 
Amikor már jól kihűlt, de  nem kemény, akkor kihabosítjuk.  

Ezután kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a málnakrémet egy vékony rétegben rákenjük. Erre egyenletesen rákenjük a csokikrém felét, és szorosan feltekerjük.

Hűtőbe tesszük legalább 1 órát, majd a megmaradt csokikrémmel bevonjuk a tekercs külsejét és megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.

Hűtőbe tesszük tálalásig, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.


2021. február 11., csütörtök

Túrós dupla csiga


Nézegettem a képeket, hogy még milyen receptek vannak elmaradva, és amikor megláttam ezeket a túrós dupla csigákat, észre vettem, hogy mintha inkább szív formára hasonlítanak, mint csigára. Ezért gondoltam, hogy Valentin nap közeledtével, jó ötlet lenne közzétenni, hátha valakinek megtetszik, és elkészíti egy romantikus reggelire, de nem csak. :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 3/4 cs szárított élesztő
- 4 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,3 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg tehéntúró
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- 1 ek joghurt
- 1 tojássárga

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk és egyenletesen megkenjük a túrókrémmel.


Hosszabbik oldalától kezdve, félig feltekerjük a tésztát, majd a másik felét is feltekerjük, amíg összeérnek. kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk. 



20 percet pihentetjük, majd lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A sütőből kivéve, óvatosan áttesszük egy rácsra, és teljesen kihűtjük.

2021. február 9., kedd

Brownie kocka


Ha valaki hosszabb ideje követi a blogot, tudja, hogy nagy csoki kedvelők vagyunk, főleg én. Nagyon sok csokoládés recept szerepel már a blogon, egyszerű kekszektől kezdve, kevert sütemények, torták, piték és kelt tésztákkal bezárva a sort. Nem lehet megunni, és mindig nagy sikerük van a csokoládés édességeknek. :)
Most, Valentin nap közeledtével, még inkább előtérbe kerülnek a csokoládés édességek, és ha te is úgy tervezed, hogy egy könnyű és finom sütivel lepnéd meg kedvesed, bátran ajánlom ezt a a brownie kockát. Ha a tetejét ruby csokoládéval díszíted, akkor még romantikusabb lesz a sütemény, de így is tökéletes lesz, sőt, ha nem díszíted semmivel, úgy is nagyon finom. :)
Az ne tartson vissza, hogy durum lisztet ír a recept, nyugodtan használhatsz finom lisztet és eritrit helyett finomított cukrot. Én mindenképpen azt javaslom, hogy inkább készítsünk saját magunk meglepetést párunknak, és másoknak is, mert az szívből jön, és sokkal személyesebb, mintha bármit is boltból vásárolnánk. 

Hozzávalók a tésztához:

- 14 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 10 dkg eritrit
- 13 dkg durum liszt
- 1 tk cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só

Hozzávalók a díszítéshez:

- 4 dkg karamellizált fehércsokoládé
- kb. 5-6 darab sós pisztácia

Elkészítés:

A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a kakaót és a sót, és elkeverjük.

A csokoládét a vajjal együtt, egy kisebb lábasba, alacsony lángon melegíteni kezdjük. Amikor már félig felolvadt, levesszük a lángról és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj és csoki, és szép selymes lesz. Langyosra hűtjük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. 
Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük a langyos vajas csokit.
Végül, spatulára váltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egyneművé keverjük.

A masszát sütőpapírral bélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

Kihűtjük, majd kockára vágjuk. 

Egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk tetejüket a vízgőz fölött felolvasztott karamell ízű csokoládéval, és megszórjuk apróra vágott sós pisztáciával.

Sok sikert hozzá! :)

2021. február 7., vasárnap

Túrós puliszka muffinformában


Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a túrós puliszka, vagy általában a puliszka, nem tartozik a nagyon kedvelt, vagy pontosabban a leggyakrabban készült ételek táborába. Pedig milyen finom tud lenni, gyorsan elkészül és még pénztárcakímélő is.
Puliszkát magában sokszor készítek szaftos raguk, pörköltek köreteként, vagy amit gyerekkoromba sokszor ettünk, az a tejes puliszka, vagyis hideg tejbe pár kanál forró puliszka. Mi nagyon szerettük, és szeretjük továbbra is. Szerintem nem elhanyagolható, mert amiért ilyen egyszerű, szinte már jelentéktelen alapanyag a kukoricadara, nem azt jelenti, hogy néhanapján nem érdemes beiktatni az étkezésünkbe.
Nálunk ma is túrós puliszka készült, de egy kicsit más formában mint megszoktuk, hisz most a muffin sütő mélyedéseiben rétegeztem. Így gusztább, mintha egy nagyobb hőálló tálba állítottam volna össze, és könnyebben is tálalható. :)  

Hozzávalók 12 darabhoz:

- kb. 8 dl víz
- 1 tk só
- 20 dkg kukoricadara
- kb. 10 dkg túró

+ kevés vaj vagy olaj a formák kikenéséhez

Megj. Annyi sót tegyünk a vízbe, hogy amikor megkóstoljuk, úgy érezzük hogy egy kicsit elsóztuk.

Elkészítés:

A vizet a sóval feltesszük főni. Amikor már forr a víz, fokozatosan hozzáöntjük a kukoricadarát, és folyamatos kevergetés mellett, alacsony lángon, sűrűre főzzük.

Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós és ne égjen oda! Én ezt úgy oldom meg, hogy amikor öntöm a forró vízbe a kukoricadarát, akkor egy kézi habverővel keverem, és amikor látom, hogy szépen kezd sűrűsödni, és már nem csomósodhat, akkor egy fakanál nyelével keverem tovább.
Nem kell nagyon kemény legyen, de az állagán még javíthatunk egy kevés vízzel vagy kukoricadarával. Hűlés közben még úgy is fog keményedni.

A muffin sütő mélyedéseit kikenjük vékonyan olajjal vagy vajjal, és belesimítunk egy evőkanálnyi puliszkát, majd erre túrót morzsolunk. A túróra újra egy puliszka réteg jön, majd a tetejére is túrót morzsolunk. 

Megj. Egy vizes kanál hátával simítjuk a puliszkát a formába, mert így nem ragad rá.

Előmelegített sütőben tesszük, és addig sütjük, amíg a túró elolvad a tetején. Ezután kivesszük a sütőből, pár percig pihentetjük, majd óvatosan kivesszük a formából, és tejföllel kínáljuk.

2021. február 4., csütörtök

Óriás diós csiga

Diós kalácsból vagy péksüteményből nálunk soha nem lehet eleget sütni, nagyon szeretjük. De, hogy mégis ne ugyanazt a kalácsféleséget együk mindig, próbálom variálni a formázását. Ezt a óriás diós csiga ötletét, egy régebben készített óriás fahéjas csiga adta, csak most teljes kiőrlésű lisztből készítettem és dióval töltöttem meg. Ha te is csiga rajongó vagy, mindenképpen készítsd el. :)
Ja, és ha mégsem diós csigára vágynál, készítsd kedvenc töltelékeddel. 

Megj.: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el a tésztát, nyugodtan használd az óriás fahéjas csigánál szereplő receptet. Ide kattintva megtalálod.

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 2 ek méz (vagy 5 dkg eritrti)
- kb. 2,8 -3 dl tej
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg darált dió
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek szilvalekvár
- 1 ek méz vagy ízlés szerint 
- kb. 0,3 dl tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a darált diót, a citromhéjat egy tálba szórjuk és elkeverjük. 
A szilvalekvárt és a mézet egy tálkába tesszük, majd ráöntjük a forró tej felét, és egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a diós keverékhez, és elkeverjük még annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen kb. 36x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a diós tölteléket, majd hosszába 6 darab 6 cm széles csíkra vágjuk.

Az első tésztacsíkot lazán feltekerjük, majd a sütőpapírral kibélelt 25 cm-es kerek sütőforma közepére helyezzük. 

A többi tésztacsíkot egyenként óvatosan köré tekerjük úgy, hogy a végek egy kicsit fedjék egymást. Végeredményként egy nagy csigát kell kapjunk.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percig újra kelesztjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A kész csigát a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.

Cikkekre vágva vagy a rétegeket letekerve fogyasztjuk. :) 

2021. február 2., kedd

Diós-csokoládés keksz


Ma ugyan szép napsütéses idő volt, de amikor készült ez a diós-csokoládés keksz, bizony nagyon szomorú idő volt, ezért egy kis kedélyjavítóként készült. Nálunk a dió-csokoládé páros mindig nyerő, és a délutáni zord időben nagyon jól esett pár darab keksz egy bögre forró kakaóval.
Ha nem sütjük túl, akkor belül szinte krémes, brownie állagú lesz a keksz. Amikor beleharapunk akkor roppan, belül pedig puha, omlós a keksz. Nagyon finom! 

Hozzávalók:

- 5 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 7 dkg dió 
- 3 dkg sós pisztácia
- 6 dkg étcsokoládé
- 8 dkg eritrit
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- kb. 4 ek tej

Megj: Lehet csak dióval is készíteni, vagy bármilyen más csonthéjast tehetünk bele.

Elkészítés:

A liszteket, a sót, a sütőport, a citrom reszelt héját, a darált diót és sós pisztáciát egy tálba mérjük, és elkeverjük.

A csokoládét vizgőz fölött felolvasztjuk, és langyosra hűtjük.

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük az eritrittel. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáadjuk a langyos csokoládét és a tojást is. Alaposan elkeverjük, majd a lisztes keveréket is hozzáadva egyneművé keverjük. Ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá pár kanál tejet. Egy lágyabb és kicsit ragadós masszát kapunk.

A masszát folpackra tesszük, és egy kb. 18 cm hosszú és 6 cm átmérőjű rudat formázunk belőle.

Megj. Ha kisebb kekszeket szeretnénk, akkor formázzuk 3-4 átmérőjű rúddá.

Folpackba csomagoljuk, és tegyük hűtőbe 1 órára, vagy addig, amíg jól megdermed.

A hűtőből kivéve, kb. 0,5-1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, egymástól kisebb távolságra.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc készre sütjük. Figyeljünk, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad, és nagyon kemény lesz.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

Amikor kivesszük a sütőből még puha a keksz, de ahogy hűl, úgy fog keményedni, és tökéletes állagú lenni. :) 

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Ebből a mennyiségből nekem 25 darab keksz lett.