2013. október 30., szerda
Mákos-szilvalekváros csavart briós
Dió vagy mák? Erre kíváncsi Szofika, az újabb SAD forduló háziasszonya. :) Nehéz megmondani, mert mindkettőt szeretem, a diót inkább süteményekben, a mákot pedig tölteléknek a kalácsokban, péksütikbe.
Rég nem készítettem valami mákosat, és péksüti úgy is kellett reggelire, uzsonnára, így gondoltam, hogy készítek egy finom mákos brióst. Igen ám, csak mivel az én férjuram nem nagyon kedveli a mákot, így mindig kell valamivel párosítanom, hogy ő is megegye. Próbáltam már almával és meggyel is, így nem volt semmi kifogása, még meg is dicsérte. Aztán megláttam Évánál pár napja, hogy mákos-szilvalekváros darázsfészket készített, gondoltam megpróbálom én is, így született meg a mákos-szilvalekváros briós ötlete. Meg kell mondanom, hogy nagyon jó ez a variáció is, egy csésze tejjel finomat reggeliztünk.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 1,3 dl joghurt
- 0,8 dl tej
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 7 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 4 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 8 dkg darált mák
- 1 ek méz
- 4 dkg cukor
- 5 ek házi szilvalekvár
- 1/2 citrom reszelt héja
Lekenni: - 1 tojássárga + 1 ek viz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket, amihez a mákot elvegyítjük a cukorral, majd a mézzel és szilvalekvárral kenhető masszává keverjük. A szilvalekvárt kanalanként adagoljuk hozzá, ne egyszerre, és csak annyit adjuk hozzá amitől egy könnyen kenhető tölteléket kapunk. Ha netán túl sűrűnek véljük, akkor adjunk hozzá még egy kevés lekvárt, ha pedig túl híg akkor adjunk hozzá még mákot.
Ezután a tésztát enyhén lisztezett dolgozófelületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Nekem mindegyik darab 92 grammos volt. Mindegyik tészta darabot újabb két részre osztjuk, így összesen 20 darab lesz a végén. Megformázzuk kis gombócoknak, majd ha az összes tésztadarabot megformáztuk, akkor egyenként ovális alakúra nyújtjuk és megkenjük a mákos töltelékkel.
Ezt befedjük egy másik, ugyanakkorára kinyújtott tésztával. A sodrófával párszor végig megyünk rajta, majd egy derelyevágóval kb. 1 cm széles hosszanti csíkokat vágunk, a végeit egybe hagyva.
A végeit megfogjuk, és ellentétes irányba csavarjuk, hogy egy spirál jellegű rudacskát kapjunk.
Csiga alakba feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
30 percig pihentetjük, majd lekenjük a vízzel felhígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük.
2013. október 28., hétfő
Citromvirág
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már tervezgetem, hogy mit is süssek-főzzek Karácsonyra. :) El van mentve egy csomó recept ami kipróbálásra vár, csak válogatni kell belőlük, ami be kell valljam nagyon nehéz, mert mindegyik nagyon finomnak tűnik és mindegyiket elszeretném készíteni egyszerre. :D Persze tudom, hogy ez nem lehetséges, ezért elkezdtem már most próbálgatni a sütiket, majd aztán eldöntjük, hogy melyik is készüljön el az Ünnepre. :)
Ezt az aprósütit még Katitól mentettem el, ami igen finomnak bizonyult, és egyben mutatós is, biztosan megállná a helyét az ünnepi asztalon. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 18 dkg margarin (nálam vaj)
- 12 dkg cukor
- 1 tojás
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja és annyi leve, amennyit felvesz
+ Lekenni: - 1 tojásfehérje
+ Megszórni:
- 1 ek mák
- 2 ek cukor
+ Összeragasztani: - házi baracklekvár
Elkészítése:
A sütőport elvegyítjük a liszttel, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és puha tésztát gyúrunk belőle. A citromlevet lassan adagoljuk hozzá és csak annyit adjuk hozzá amitől összeáll a tészta.
Ezután 2 darabba vágjuk (így könnyebb dolgozni vele) és enyhén lisztezett felületen késfok vastagságúra kinyújtjuk, majd virágformával kiszaggatjuk.
A virágok felének közepén lyukat vágunk, ügyelve arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.
Sütőpapiros tepsibe sorakoztatjuk, külön az egész karikákat, és külön tepsire a lyukas karikákat (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez).
A lyukas karikákat lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk a mákos-cukorral.
Kati belemártotta a tojásfehérjével lekent lyukas karikákat a mákos-cukorba, egy párral én is megpróbáltam, de eldeformálódtak, nem maradtak szép kerekek, ezért szórtam meg őket és nem mártogattam. Meglehet próbálni úgy is, lehet csak én voltam béna. :D
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 10-15 perc alatt világosra sütjük.
Kati még melegen összeragasztott egy egész és egy lyukas virágot, én délelőtt sütöttem meg, de csak este volt időm összeragasztgatni. Miután összeragasztottuk közepébe még csurgathatunk egy kis lekvárt.
Frissen még jó ropogósak, de másnapra megpuhulnak.
2013. október 25., péntek
Paradicsomos húsgombóc főtt krumplival
Valami paradicsomos szószos ételt kívántam, finom házi paradicsomléből készítve. Spagettire gondoltam, de a férjem nem nagyon díjazta. Volt még egy kis darált húsunk, aztán jött az ötlet, hogy akkor legyen paradicsomos húsgombóc főtt krumplival. :) Ez már a férjemnek is tetszett, így elkészítettük. Finom lett, és jó kiadós is.
Hozzávalók a gombóchoz:
- 25 dkg darált sertéshús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 5 dkg rizs (főtlen)
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1 közepes nagyságú vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika
- bazsalikom
Hozzávalók a paradicsommártáshoz:
- 1 ek liszt
- 1 ek olaj
- 1 l házi paradicsomlé
- 2 gerezd fokhagyma
- pár szál zellerzöld
- só, bors
- cukor, ha savanyú a paradicsomlé
Elkészítés:
A gombóchoz a hagymát apróra vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk, elzárjuk a tüzet alatta és félretesszük.
A húshoz hozzáadjuk a tojást, a megmosott rizset, a langyosra hűlt hagymát, az átnyomott fokhagymát és izesítjük a fűszerekkel. Alaposan összedolgozzuk és félretesszük amíg előkészítjük a paradicsommártást.
Egy nagyobb edényben elkészítjük a rántást, amihez az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és pár percig folytonos kavargatás mellett megpiritjuk. Beleöntjük a paradicsomlevet, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, zeller-zöldet (nem aprítottam fel) és izesítjük sóval, borssal, ha szükséges akkor egy kevés cukrot is teszünk bele. Az egészet összeforraljuk.
A húsmasszáből diónyi gombócokat formálunk, és mivel a mártás még túl hignak bizonyult, minden gombócot meghempergettem egy kevés lisztbe, majd belerakosgattam a mártásba. Takaréklángon, lefödve, puhára főzzük. Közbe bele-bele kavarunk.
Főtt krumplival tálaltuk, amihez a krumplit héjában megfőzzük, egy kicsit kihűtjük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. Egy vöröshagymát apróra vágunk és kevés olajon megfonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával majd a krumplikockákat beleforgatjuk és izlés szerint sózzuk.
2013. október 23., szerda
Barackhabos sütemény + Blogkóstoló 12. forduló
Amint már az előbbi blogkóstolós bejegyzésemnél említettem, igen szerencsés voltam amikor Teller-cake kislányai kisorsolták Hajniék blogját, hisz már a leves rotyogott a tűzön, így már meg is lettem volna ezzel a fordulóval. DE, valahogy úgy éreztem, hogy egy kicsit ez csalás, hisz a leves már elkészült a sorsolás előtt, így szerettem volna valamiféle desszertet is elkészíteni. Mivel elég sok recept elvan mentve Hajniéktól, gondoltam hogy a hétvégi sütit Tőlük választom, így készült el ez a barackhabos sütemény. Nagyon egyszerű elkészíteni, hamar megvan és nagyon finom is. :) Ajánlom Nektek is kipróbálásra!
Hajni, köszönjük ezt a finom süti receptet is! :)
Hozzávalók:
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 3 tojás
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 40 dkg baracklekvár
- 5 dkg durvára vágott dióbél
Elkészítés:
A puha vajat a cukrokkal kikavarjuk habosra , majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Végül a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk és puha tésztává gyúrjuk. Két egyforma részre osztjuk a tésztát. Az egyik tésztadarabot fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük felhasználásig.
A másik felét egy sütőpapírra tesszük, kézzel lelapítjuk, majd a sodrófával kinyújtjuk tepsi nagyságúra. Egy kicsit ragad a tészta, de ha megszórjuk liszttel a tetejét, akkor könnyebben nyújtható.
A sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe (33x22 cm), majd ha szükséges eligazítjuk/nyomkodjuk a tésztát, hogy egyenletes legyen mindenhol.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a baracklekvárt beleforgatjuk és a tészta tetejére simítjuk. Megszórjuk a durvára vágott dióval.
A hűtőből kivett tésztát nagy lyukú reszelőn a diós habra reszeljük.
Előmelegített, 180 fokos sütőben, 30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, tetejét megszórjuk porcukorral és szeleteljük.
Címkék:
baracklekvár,
blogkóstoló,
desszert,
dió,
édes sütemény,
habos sütemény,
sütemény recept
2013. október 21., hétfő
Napraforgómagos pogácsa
Mondhatni, hogy ez a pogácsa amolyan újrahasznosítás gyanánt született meg. Mivel az elmúlt időben, sajnálatos módon, nem készítek kenyeret, így a már hónapokkal ezelőtt megvásárolt liszt szavatossági ideje közel járt a lejáráshoz, és ugye a "nem dobunk ki semmit" elv alapon valamit kezdeni kellett vele. Aztán maradt meg egy kis krumplipüré az ebédről, volt egy megkezdett tejfölös doboz is, és a napraforgómag is már elég rég óta tevődik egyik polcról a másikra, gondoltam készítek belőlük pogácsát. Így nem vesz kárba semmi, és lesz egy finom pogácsánk is. :) Nagyon jól tettem, finomra sikerült a pogácsa, biztos máskor is készül majd. :)
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 2 dl tejföl
- 1 dl olaj
- 0,8 dl tej
- 22 dkg krumplipüré (Vagy áttört főtt krumpli)
- 60 dkg kenyérliszt
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 3,5 dkg élesztő
- 10 dkg napraforgómag
+ Lekenni: 1 tojássárgája + 1 ek viz
Elkészítés:
A napraforgómag kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe mérünk és elindítjuk a dagasztási programot. Amikor már jól bedagasztotta a tésztát, 2-3 részletbe beleszórjuk a napraforgómagot, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Ezután lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük.
Lisztezett dolgozófelületre borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tésztánk el nem fogy.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat és hagyjuk kelni még 25 percet. Két tepsire való pogácsa lesz, a másodikat tegyük hűvösebb helyre, nehogy túl keljen.
A pogácsák tetejét lekenjük a vizel felhígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Címkék:
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
napraforgómag,
pogácsa,
sós kelt tészta,
sós pogácsa,
tejföl
2013. október 19., szombat
Ananászbundás csirkemell rukkola ágyon
Ha egy folyóiratban látok egy olyan receptet, ami megtetszik, mindig kitépem a lapot és a gyűjteménybe teszem, azzal az elgondolással, hogy egyszer biztos sor kerül az elkészítésére. Nem rég az így összegyűjtött recepteket rendezgettem és akkor akadt meg a szemem ezen a recepten. Mivel minden hozzávaló volt itthon, nem is vártam tovább az elkészítésével. Nagyon finom volt, ajánlom Nektek is kipróbálásra. :)
Hozzávalók:
- 1 csirkemell
- só, őrölt bors
- 5 dkg vaj (lehet olaj is)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 25-30 dkg ananász (nálam konzerv)
- 1,5 dl tejföl
- 2 tojássárga
- 3-4 ek zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyemzöld
- olaj
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, majd a vajon megfonnyasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a nagyon apróra vágott ananászt és a tejföllel elkevert tojássárgát.
Ízesítjük sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel, majd annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze, hogy lágy masszává váljon.
A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük és forró olajon hirtelen átsütjük (fehéredésig). Ezután olajjal kikent hőálló edénybe tesszük és beborítjuk az ananászos masszával. Előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Mi rukkolával tálaltuk, amit egy kicsit meglocsoltam olívaolajjal és citromlével, de lehet készíteni burgonyakrokettet vagy sült burgonya tallért is.
Címkék:
ananász,
csirkehús,
csirkemell,
petrezselyemzöld,
rukkola,
sült csirkemell,
vöröshagyma,
zsemlemorzsa
2013. október 17., csütörtök
3 Bit szelet (sütés nélkül)
A netten keresgélve valami karamellás süti után, megakadt a szemem Citromhab 3 bit szeletén. A receptet elolvasva nagyon megtetszett, minden hozzávaló megvolt itthon, így a hétvégén el is készült. :) Amit változtattam rajta, hogy én nem daráltam le a kekszet, hanem egészbe hagytam, és minden réteg közé került egy sor keksz.
Nagyon finom volt, máskor is elkészítem majd. :)
Köszönjük Citromhab! :)
Hozzávalók a "lapokhoz":
- 30 dkg vajas keksz (nálam Petit Beurre)
Hozzávalók a karamell réteghez:
- 15 dkg barna cukor
- 4 dkg vaj
- 2,5 dl tejszín
Hozzávalók a pudingos réteghez:
- 1 cs. vaníliás puding (40 g)
- 4 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 2 tojássárga
- 5 dl tej
- 1 tk vanília esszencia
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a tejszínhez:
- 2 dl habtejszín
- 1 cs. habfix
+ Tetejére: - csokoládéreszelék
Elkészítés:
A karamellhez a cukrot, vajat és tejszínt, egy vastag falú edénybe mérjük. Felforraljuk, majd lassú tűzön, időnként belekavarva, addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez kb. 15-20 perc. Ezután levesszük a tűzről és egy kicsit hűlni hagyjuk.
A vaníliakrémhez a száraz hozzávalókat elvegyítjük, majd a 2 tojássárgával és kevés tejjel csomómentesre kavarjuk. A maradék tejet felforraljuk, hozzácsurgatjuk a pudingporos keveréket és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vanília esszenciát és a vajjal együtt simára keverjük, félretesszük.
Egy közepes nagyságú tepsi alját (nálam 20x28 cm) kirakjuk keksszel.
Rákenjük a még langyos karamellt. Befedjük egy sor keksszel, majd erre rásimítjuk a langyos vanília krémet. Egy újabb sor keksz következi, majd ennek a tetejére a habfixálóval kemény habbá vert tejszín kerül.
Megszórjuk reszelt csokoládéval és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Nálunk egész éjszaka hűtőbe volt, csak másnap szeleteltük.
Címkék:
3 bit szelet,
csoki,
habos sütemény,
habtejszín,
háztartási keksz,
karamell,
keksz,
sütemény,
sütés nélküli desszert,
sütés nélküli édesség,
vaníliaesszencia,
vaníliás puding
2013. október 16., szerda
Húsleves másként + Blogkóstoló 12. forduló
A hétvégén húslevest készítettem egy kicsit másképp, mint ahogy már megszoktuk. Gyorsabban is elkészül, és ami még fontos, hogy a sok zöldség meg hús sem vesz kárba. Én eddig soha nem tettem a tányérba zöldséget vagy húst, csak tésztával szerettem, így ha nem készült boeuf (böf )saláta vagy sóba-főtt, biza megesett, hogy kidobtuk a finom zöldséget, vagy a megmaradt húst. Amikor megláttam Hajniéknál a húsleves eme elkészítési módját, tudtam, hogy hamarosan nálunk is elkészül.
Szombaton amíg rotyogott a leves, egy kicsit leültem a gép elé és nézegettem a blogokat, amikor megláttam, hogy Teller-cake, a blogkóstoló újabb fordulójának háziasszonya, pont Hajniék blogját sorsolta nekem. :) Nagyon megörültem, mert az egyik kedvenc blogom, szinte nap mint ellátogatok hozzájuk, és már sok mindent kipróbáltam tőlük. Sőt, a blogkóstolónak köszönhetően ismertem meg őket pont egy éve. :)
Így ez a leves készítés pont kapóra jött, ez az első forduló, hogy már a sorsolás napján el is készült a kiválasztott étel (akaratom ellenére :P), de ha az időm engedi, akkor készítek majd egy desszertet is.
Hajni, köszönöm az öltelet és sok jó receptet! Teller-cake, neked köszönöm a játékot! :)
Hozzávalók:
- 6 csirke alsócomb
- 3-4 nagyobb szál sárgarépa
- 2-3 szál petrezselyemgyökér
- 1/2 fej zeller
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zöld paprika
- só, őrölt és szemes bors
Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítjuk, mossuk és sós hideg vízbe feltesszük főni. Amikor már fő, leszedjük a habját a tetejéről. Hozzáadjuk a megtisztított hagymát, fűszertojásba zárt borsószemeket, a kicsumázott és kettőbe vágott paprikát, majd takarékon lefödve tovább főzzük.
Közben a zöldségeket megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Amikor a hús megfőtt, kiszedjük a levesből és félretesszük.
A leveshez adjuk a lereszelt zöldséget és puhára főzzük. Ezután kiszedjük a hagymát, paprikát és a fűszertojást.
A húst leszedjük a csontról, falatnyi darabokba vágjuk és visszatesszük levesbe. Pár perc alatt összeforraljuk, utóízesítjük sóval és őrölt borssal.
Tálaláskor tetejére apróra vágott zöldpetrezselymet szórunk.
Címkék:
blogkóstoló,
csirkecomb,
húsleves,
levesek,
petrezselyemgyökér,
petrezselyemzöld,
sárgarépa,
zeller
2013. október 14., hétfő
Szilvalekváros - ricottás tekercs
A ricottával mindig úgy járok, hogy amikor kedvezményes áron kapható megveszem, majd a hűtőbe betéve, egyre mélyebbre kerül, aztán feledésbe is merül. Csak akkor kerül újra a kezembe, mikor már csak pár nap van hátra a szavatosságából, így gyorsan kezdeni kell vele valamit. A hétvégén is hasonlóan jártam, így megszületett ez a finom szilvalekváros ricottás tésztájú kalácsféleség. Természetesen bármilyen lekvárt lehet használni, vagy mákot, diót, akár mogyorókrémet, kinek mi a kedvence. :)
Nekünk nagyon ízlett, reggelire fogyasztottuk tejes kávéval. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg ricotta
- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaniliacukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 4 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- házi szilvalekvár
Lekenni:
- 1 tojássárga + 1 ek tej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 1 órára.
Ezután egy bőven lisztezett deszkán a tésztát nyújtsuk ki 0,5 cm vastagságú téglalapra. Kenjük meg a lekvárral úgy hogy a széleitől kb. 1 cm maradjon szabadon. A tészta üresen maradt széleit ráhajtjuk a lekvárra, majd óvatosan feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük, lekenjük a tejjel felhígított tojássárgával, és az oldalát megszurkáljuk egy fogvájóval.
Előmelegített sütőben, kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
Címkék:
édes sütemény,
lekváros sütemény,
ricotta,
sütemény,
sütemény recept,
szilvalekvár
2013. október 12., szombat
Gomba vadasan krumpligombóccal
A múltkori vadasan elkészített csirkemell annyira ízlett a férjemnek, és bevallom nekem is, hogy azt kérte készítsük el újra. Mivel a héten két alkalommal is volt csirkehússal készült étel, és gombát már régebb ettünk, gondoltuk, hogy kipróbáljuk az utóbbival. A próbálkozás nagy sikerrel járt, talán még finomabb is volt, mint a csirkemellel. :)
Hozzávalók a vadashoz:
- 50 dkg gomba
- 1 közepes hagyma
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb zeller
- 3 babérlevél
- 1 ek mustár
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- kb. 2,5-3 dl húsalaplé (Vagy víz + 1/2 leveskocka)
Hozzávalók a krumpligombócokhoz:
- 1 vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 50 dkg főtt krumpli
- 2 tojás
- kb. 15 dkg liszt
- 2-3 ek zsemlemorzsa
- pár szál petrezselyemzöld
- só, őrölt bors, szerecsendió
Elkészítés:
Megpucoljuk, megmossuk és felkarikázzuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a zellert pedig kisebb kockára vágjuk.
A hagymát is megpucoljuk és apróra vágjuk.
A felvágott hagyma felét kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt répaféléket, párszor átforgatjuk, majd felöntjük annyi húsalaplével, hogy ellepje a zöldségeket. Ízesítjük sóval, borssal, beledobjuk a babérleveleket és puhára pároljuk.
A megmaradt felaprított hagymát egy serpenyőbe 1-2 ek olajon ugyancsak üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított és feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk és addig kavargatjuk, míg levet enged, majd addig főzzük amíg el nem párolog a leve.
A megfőtt zöldségekből kivesszük a babérlapit és összeturmixoljuk.
A mártást visszatesszük a tűzre, ízlés szerinti mennyiségű mustárt teszünk bele, esetleg ha szükséges kevés cukrot.
Mikor a gomba elfőtte a levét, beletesszük a mártásba, hozzáöntjük a tejszínt, és pár perc alatt összeforraljuk. Ha szükséges még utánaízesítünk.
A krumpligombóchoz héjában megfőzzük, hámozzuk, majd áttörjük a krumplit. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olajon megfonnyasztjuk.
Az áttört krumplit összekeverjük a tojásokkal, a megpirított hagymával, liszttel, zsemlemorzsával, felaprított petrezselyemzölddel és fűszerezzük, majd az így kapott tésztát 15 percig pihentetjük.
Ezután vizes késsel gombócokat formálunk, és forrásban levő sós vízbe kifőzzük őket. Ha feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük.
Bármilyen gombócról legyen szó, én mindig végzek próba főzést. Előre beleteszek egy gombócot a forrásban levő vízbe, és ha nem esik szét, csak akkor teszem bele a többi gombócot is. Ha szét esik, akkor még szükség lesz kevés lisztre.
Címkék:
babérlevél,
főtt krumpli,
főzőtejszín,
gomba,
gomba vadasan,
hús nélküli étel,
krumpligombóc,
mustár,
szerecsendió
2013. október 10., csütörtök
Sütőtökös pogácsa
Amikor megláttam Nea sütőtökös pogácsáit, tudtam, hogy ezt én is el kell készítsem. A sült sütőtök már adott volt, nem is vártam sokáig, másnap elkészült. :) Nagyon finomra sikeredett, nem is volt hosszú életű, igaz kevés lesz ebből az adagból. Következőkor biztos hogy dupla adagot készítek.
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 30 dkg liszt (nekem még + 3,5 dkg)
- 20 dkg sütőtök megsütve
- 10 dkg margarin
- 1 tojás
- 1/2 tasak sütőpor
- só, bors
+ Lekenni: - 1 tojás
+ Szóráshoz:
- 2 tk lenmag
- 2 tk szezámmag
- 2 tk egész mák
Elkészítés:
A sütőtököt megsütjük, kihűtjük, majd villával összetörjük. (én előző nap sütöttem meg)
A margarint megolvasztjuk, kihűtjük és összekeverjük a tészta hozzávalóival. Sózzuk, borsozzuk. Nekem nem volt elég a 30 dkg liszt, még ragadt a tészta, ezért hozzászitáltam még annyit, hogy könnyen tudjak dolgozni vele. Gyorsan dolgozzunk vele!
A tésztát kinyújtjuk 2 cm vastagra és 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tésztánk el nem fogy.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, tetejüket lekenjük a felvert tojással és megszórjuk az összekevert magokkal.
200 C-os sütőben készre sütjük.
Címkék:
lenmag,
mák,
pogácsa,
sós pogácsa,
sütőtök,
sütőtökös pogácsa,
szezámmag
2013. október 9., szerda
Sült sütőtök
Itt van a sütőtök ideje, most már hidegek is voltak, mert ugye úgy tartják, hogy a tök akkor a legfinomabb, ha már megcsípte a dér. Önmagában is fogyasztható, nagyon finom desszert, esetleg mézzel meglocsolva és különböző fűszerekkel (fahéj, vanília, kardamom, szegfűszeg, szerecsendió, mézeskalács fűszerkeverék) ízesítve is kitűnő édesség.
A sütőtököt egyszerűen megsütve, különböző ételek alapanyagaként is felhasználhatjuk mint a leves, kompót, saláta, köret, akár süteményeket, pogácsákat és kelt tésztákat is készíthetünk vele.
Amellett, hogy nagyon finom, kitűnő vitaminforrás is. Kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.
Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.
Forrás: www.sutotok.com
Hozzávaló:
- sütőtök
Elkészítés:
Megmossuk a tököt, majd hosszába kettőbe vágjuk, a magokat kikaparjuk. Esetleg ha nagy a tök, akkor tovább daraboljuk.
Alufóliával bélelt tepsire tesszük, húsát éles késsel vagy pengével bevagdossuk, majd beborítjuk az alufóliával.
Előmelegített sütőben kb. 40 percig így sütjük, majd ezután levesszük az alufóliát és addig sütjük, amíg jól megpuhul. Akkor van meg, ha könnyen beletudunk szúrni egy villát vagy fogvájót.
2013. október 7., hétfő
Szilvalekváros sütemény
Nagyon finom sütemény, a szilva-dió-fahéj ízkombináció nagyon jó, s a lekvártól pedig olyan jó szaftos lesz a süti. Próbáljátok ki ti is, biztos nem lesz csalódás! :)
Hozzávalók:
- 4db tojás
- 15 dkg cukor
- 9 dkg vaj
- 4 nagy evőkanál házi szilvalekvár
- 10 dkg darált dió (Teller-cake-nél mandula)
- 10 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
Hozzávalók a mázhoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1,5 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat, a cukor kivételével, egy tálba összekeverjük.
A tojásokat a cukorral gépi habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, és a lekvárt is. Hozzáadjuk a a szárazanyagokat is és simára keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (24x32 cm) simítjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Amikor kihűlt a tészta, a máz hozzávalóit összemelegítjük és a tésztára simítjuk.
Ha megszáradt a máz, 3x7 cm-es, hosszúkás szeletekre vágjuk.
Címkék:
diós sütemény,
édes sütemény,
fahéj,
lekváros sütemény,
sütemény,
szilvalekvár
2013. október 5., szombat
Corn dog muffin
Megmaradt pár darab virslink, ami már nem lett volna elég egyikünknek sem, így elkészítettem ezeket a már oly régen, Trollanyutól elmentett virslis muffinokat.
Kitűnő reggeli egy kis mustárral vagy ketchuppal. :)
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg finom kukoricaliszt
- 1 tk. sütőpor
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 2 tojás
- 2,5 dl joghurt
- 0,5 dl olvasztott vaj
+ 3 szál virsli
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálba.
A tojásokat felverjük egy villával, majd hozzáöntjük a joghurtot és az olvasztott vajat, és elvegyítjük.
A száraz hozzávalókhoz több részletben belecsorgassuk a nedves hozzávalót és összekeverjük.
A muffinsütő mélyedéseit kikenjük olajjal, majd minden mélyedést 3/4-ig megtöltünk a masszával és egy-egy darab virslit állítunk a közepében. Én 3 cm-es darabkákba vágtam fel a virslit, és befödte a tészta. Ha azt akarjátok, hogy látszodjanak a virsli végek, akkor vágjátok nagyobb (legalább 4 cm -re) darabokra.
Ez a masssza pont elég volt 12 darab nagy muffinra.
Előmelegítet sütőben, 180 fokon kb. 18-20 percig készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Pár percig hagyjuk a formában állni, majd óvatosan kiemeljük a formából.
Címkék:
gyors muffin,
kukoricaliszt,
muffin,
sós muffin,
virsli
2013. október 3., csütörtök
A vajas kifli
Trollanyunál láttam meg ezeket a csodaszép kifliket, ő pedig Mágitól hozta a receptet, és nekem is annyira megtetszett, hogy már másnap elkészült. :) Tökéletes a recept, semmit sem kellet pluszba hozzáadni vagy elvenni, élvezet volt a tésztával dolgozni, nagyon finomak lettek a kiflik, csupán ami bánt, hogy az enyémek olyan sápadtak maradtak. Próbáltam hagyni tovább a sütőben de úgysem pirultak meg ennél jobban, pedig szinte 35 percet sültek. Ha nem kenem le tojással a keltek tetejét soha nem pirulnak meg, gondolom ez sütő hiba. Na, de ezt a szépség hibát leszámítva, ilyen sápadtan is, nagyon finom, biztos sokszor készítem majd. :)
Trollanyu, Mági köszönjük ezt a finom kifli receptet. :)
Hozzávalók:
- 25 dkg tej
- 1 tk cukor (Vagy méz)
- 1,5 dkg friss élesztő
- 20 dkg finomliszt
+
- 0,5 dkg friss élesztő
- 15 dkg langyos víz
- 1 púpos tk só
- 45 dkg liszt
- 7 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
Első lépésként a cukros tejbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, hozzákeverjük a lisztet és hagyjuk 3 órát felhabosodni.
Előtte |
Utána - 3 óra elteltével |
Ezután átöntöttem a kenyérsütőgép üstjébe, rámorzsoltam a kis élesztő darabkát, a langyos vízzel kicsit elkevertem, majd rászitáltam a lisztet és sót.
Bekapcsoljuk a dagasztás programot és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Addig hagyjuk dolgozni a gépet, míg az összes vaj a tésztába került.
A gépet lekapcsoljuk, 10 percig pihentetjük a tésztát, majd újra bekapcsoljuk a gépet és átkeverjük a tésztát. Újabb 10 perc pihentetés után enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és kézzel alaposan átgyúrjuk.
Egy szép fényes, rugalmas puha, de nem lágy tésztát kell kapjunk, cipót formálunk belőle és letakarjuk egy tálal. (figyeljünk arra, hogy az edény amivel letakarjuk legyen nagyobb, férjen bele majd a duplájára kelt tészta)
A duplájára kelt tésztát kinyújtjuk kb. 55 cm átmérőjű körré és 12 egyenlő háromszögre vágjuk. VAGY, a duplájára kelt tésztát 3 részre osztjuk és egyenként kinyújtjuk őket, majd 4-4 háromszögre vágjuk fel. Kinek hogy könnyebb, a lényeg, hogy 12 darab kiflit kell kapjunk a végén.
Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, a kinyújtott és háromszögekre vágott tészta közben pihen.
Ezután a háromszögeket egyenként feltekerjük, kifliket formázunk belőlük és a tepsire rakosgatjuk őket, 6-ot 6-ot mindegyik tepsire.
A kifliket bespricceljük kevés vízzel és 30 percig pihentetjük (duplájára kelesztjük).
Betesszük a HIDEG! sütőbe egyszerre a két tepsit.
A sütő aljába egy fém edénybe forró vizet öntünk, bekapcsoljuk 200 fokra légkeverésre, és az órát 25 percre állítjuk. 20 perc elteltével megcseréljük a két tepsit, az alsó kerül felülre, a felső pedig alulra.
A megsült kifliket újra lespricceljük vízzel és a tepsin hagyjuk kihűlni.
2013. október 2., szerda
Szőlős csirkemell saláta
Katinál láttam meg ezt a salátát, és tudtam, hogy ha elkészítem a férjem nagyon fogja értékelni. Nagyon szereti a szőlőt, ilyenkor szinte mindig van itthon, esténként pár gerezdet csak úgy eleszeget tévénézés közben. :)
A majonézes krumplit szeretjük mindketten, sokszor kerül terítékre, ugyanúgy a csirkemell is, s ha még szőlőt is belecsempészek, az csak finomabb tud lenni (és úgy is lett :) ).
Nagyon ízlett mindkettőnknek, Ti is készítsétek el amíg még lehet finom szőlőt kapni. :)
Kati, köszönjük! :)
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dkg csirkemell
- 40 dkg krumpli
- 1 hagyma
- 1 paprika
- só, bors
- kevés olaj
- 2 gerezd szőlő
- petrezselyemzöld.
Hozzávalók a majonézhez:
- 1 tojássárgája
- 1 tk mustár
- 1 dl olaj
- 0, 5 dl natúr joghurt.
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk.
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, majd kevés olajon fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
A paprikát kicsumázzuk, négybe vágjuk majd a csirkemell csíkokhoz adjuk. Ugyanúgy a hagyma felét is negyedeljük, hozzáadjuk a csirkemellhez, az egészet saját levében puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
A majonézhez a tojássárgát elkavarjuk a mustárral, majd vékony sugárban hozzáöntve az olajat, kikavarjuk. A kész majonézt a joghurttal hígítjuk.
Ezután a majonézhez hozzáadjuk a krumplit, a csirkemellet, a leszemezett szőlőt és a megmaradt fél hagymát finomra aprítva.
Sózzuk, óvatosan összeforgatjuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Hidegen tálaljuk.
Címkék:
csirkehús,
csirkemell,
csirkemell saláta,
gluténmentes,
gluténmentes recept,
hagyma,
joghurt,
krumpli,
krumplis étel,
majonéz,
mustár,
paprika,
petrezselyemzöld,
saláták,
szőlő
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)